Halden

«Medisinrobot» skal frigjøre hender i eldreomsorgen

En leverandør av en «medisinrobot» er blant bedriftene som forsøker å gjøre seg lekre for å få innpass i Halden kommunes nye høyteknologiske demenssenter.

Bilde 1 av 2

– Den kan distribuere og gi medisiner til brukerne, når de skal ha dem, på en veldig enkel måte. Det gir brukerne mye større frihet og gir også pårørende trygghet på at deres nærmeste får den medisinen de trenger, sier salgssjef Harald Martin Thiis-Evensen i Evondos AS om «medisineringsroboten» E300.

Den lille maskinen er allerede i bruk i flere norske, svenske og finske kommuner og skal sørge for at færre blir feilmedisinert og gi pleiepersonell mer tid til andre oppgaver.

– Den vil jo gjøre at brukerne kan ta medisinen selv. Det er ofte gitte tidspunkter for medisinering, og mange skal ha samtidig. Da kan de ansatte få roboten til å fikse medisineringen, og selv gjøre andre oppgaver som de må bruke hender eller omtanke til, forklarer Thiis-Evensen.

Inviterer leverandørene

Evondos var en av ti teknologileverandører som stilte ut sine løsninger da Halden kommune inviterte til dialogkonferanse med næringslivet i forbindelse med byggingen av Bergheim bo- og aktivitetssenter – kommunens nye demenslandsby til 360 millioner kroner.

– Innkjøpsavdelingen vår har tatt initiativ til å tenke nytt med tanke på hvordan vi skal anskaffe. Det å finne nye måter å gjøre det på, få leverandørene inn til oss sånn at de er med og spiller inn forslag til hvordan vi skal gå fram. Da har vi et godt bilde av hva markedet kan levere før vi går til anskaffelse, forteller spesialrådgiver Øyvind Grandahl i kommunen.

Det nye demenssenteret skal huse 96 beboere i tillegg til et dagsenter for 24 brukere. Det skal inneholde en rekke teknologiske løsninger, men kommunen ønsker å dyppe tærne i markedet før de bestemmer seg for hvilke.

– Det litt utfordrende er at noe av denne metoden går ut på å unngå å skissere en løsning. Det er lett å peke på at vi må ha akkurat det kameraet, og nettopp den sensoren i døra. Vi skal prøve å trekke oss tilbake fra det og si at vi har behov for at det er trygt, og så se hva markedet foreslår av løsninger, sier Grandahl.

– Positiv effektivisering

– Overordnet ønsker vi å komme opp med et bosenter med 96 plasser, der alle opplever det som et godt og trygt sted å være både for dem som bor der og for pårørende som kommer og besøker, supplerer kommunalsjef for helse i Halden kommune, Veronica Aam.

Effektivisering i eldreomsorgen møtes ofte med skepsis til om tilbudet blir dårligere, men i Halden har man tro på at satsing på velferdsteknologi vil føre til det motsatte.

– Det er å frigjøre det menneskelige aspektet til faktisk å jobbe med mennesker. At de ikke må sitte og bruke all sin tid på dokumentasjon og å lete etter personer, men faktisk bruke den tida til å være sammen med dem som bor der, og gjøre det på en god måte, sier Aam.

I forbindelse med byggingen av Bergheim bo- og aktivitetssenter benytter Halden kommune seg av såkalte innovative anskaffelser. Programmet ble etablert av NHO, KS og Difi for det offentlige, men følger det samme regelverket som tradisjonelle offentlige anskaffelser.

– Trenger nye løsninger

Forskjellen er at kommunen går i dialog med markedet for å finne ut av hva de kan tilby – før de starter en anbudsrunde.

– I stedet for at Halden sier at de skal ha en løsning og velger det billigste tilbudet, sier de noe om hva som er behovene deres og etterspør løsninger, forklarer prosjektrådgiver Ida Skaaret Laustsen i Innovative anskaffelser.

Hvert år bruker det offentlige opp mot 500 milliarder kroner på innkjøp av varer og tjenester, og Skaaret Laustsen mener det er viktig å tenke nytt på dette området.

– Norge trenger innovative og gode løsninger, spesielt innenfor eldreomsorg. Befolkningen blir eldre og eldre. Dette er en metode for å snakke med markedet og finne de beste løsningene. Det er bra for kommunene og det offentlige, som sparer penger. Det er også bra for innbyggerne, som får de beste løsningene – og for næringslivet, som kan utvikle og selge sine løsninger, sier hun.

Mer fra Dagsavisen