Halden

Halden på god vei mot lærlingmålet

Halden kommune har tatt inn 22 nye lærlinger i år, og kommer stadig nærmere fylkeskommunens lærlingambisjon. – Målet vårt er 60 innen 2020, fastslår lærlingansvarlig i Halden, Jan-Tore Harlyng.

Bilde 1 av 2

Totalt har kommunen nå 38 lærlinger inne, seks flere enn i 2016. Og planen er å trappe opp med ytterligere åtte flere i 2018.

– Den første utfordringen sånn sett er kommunebudsjettet. Vi har bedt om å øke med åtte, men det blir opp til politikerne å finne rom til det. Og så er det selvfølgelig positivt om de finner ut at det er mulig med enda flere, sier Harlyng.

Suksesskriteriene

Han forteller at Halden kommune har lærlinger innenfor en rekke fag – blant annet barne- og ungdomsarbeidere, feiere, institusjonskokker og IKT og service – og at det er høy gjennomføringsgrad.

– Et av suksesskriteriene er at de aller fleste lærlingene våre er motiverte og dyktige. I tillegg har vi holdt på med dette i mange år, og har derfor en rutinert stab som kan gi god opplæring.

– I og med at vi har økt antallet jevnt og trutt har vi også mange unge veiledere som nylig har tatt fagbrev, og det styrker nok samspillet mellom veilederne og lærlingene at aldersforskjellen ikke er så stor, sier Harlyng.

– Flere søker lærlingplass

I 2016 skrev samtlige kommuner i Østfold under på en intensjonsavtale med fylkeskommunen. Den innebærer at kommunene skal strekke seg etter å ha to lærlinger per 1.000 innbyggere. Samtlige kommuner i fylket signerte avtalen.

– Etter hvert som vi har økt antallet lærlinger her i Halden har vi også sett at det er flere som søker lærlingplass i stedet for allmennfaglig påbygning, så det er tydelig at satsingen fra fylkeskommunen begynner å gi positive resultater, sier Harlyng.

Halden kommune bruker også lærlingordningen aktivt som en rekrutteringsarena for å fornye staben sin, og opp mot 50 prosent av lærlingene de tar inn får jobb i kommunen rett etter de har tatt fagbrevet.

Noen allerede i mål

– Vi ser hele tiden på alderssammensetningen i de ulike sektorene når vi skal ta inn nye lærlinger, og ønsker selvsagt å ansette folk som kjenner systemet i Halden kommune godt. Akkurat nå satser vi på helse, men vi ønsker også å ta inn flere innen teknisk sektor, sier Harlyng.

Seksjonssjef for opplæring i skole og bedrift i Østfold fylkeskommune, Kristin St. Hilaire, er godt fornøyd med lærlingutviklingen i Halden.

– De skal jo ikke være i mål ennå, men vi er veldig glade for at de er på god vei, sier St. Hilaire.

Hun forteller videre at de aller fleste kommunene i fylket har kommet seg over det tidligere målet om én lærling per 1.000 innbyggere, og at noen til og med allerede har nådd ambisjonen om to.

De største trapper opp

– Det gjelder stort sett for de mindre kommunene, hvor det er færre innbyggere og noe lettere å oppfylle måltallet, men alle de andre kommunene har også kommet langt, sier St. Hilaire.

Blant annet har både Fredrikstad og Sarpsborg over 100 løpende lærlingkontrakter, og har i likhet med Halden økt antallet sitt fra i fjor til i år, men seksjonssjefen har også tips til hvordan kommunene kan bli enda bedre.

– Det er fortsatt noen som står uten læreplass, og kommunene får en løpende oversikt over dette. Jeg oppfordrer kommunene til å ta en prat med disse ungdommene, ikke bare se på papirene, men også bli litt kjent med dem, sier St. Hilaire.

Frir til bedriftene

I skrivende stund har 50 flere fått lærlingplass i år enn i fjor, en annen indikator på at pila peker i riktig retning.

– Og det er fortsatt mye som vil skje de nærmeste ukene. Vi har flere godkjente lærebedrifter som ikke har noen lærlinger inne for øyeblikket, så det private næringslivet kan også komme sterkere på banen, sier St. Hilaire.

– Alle må ta et ansvar sammen for å sørge for at vi har nok gode fagarbeidere i Østfold også i årene som kommer, sier St. Hilaire.

Mer fra Dagsavisen