Halden

Ærlig mat i Halden fengsel

Sebastian Engh og Curtisen-lærlingene serverte gourmetmat i Halden fengsel.

Tekst og foto: Hilde Kristin Gustavsen

Jordskokkpurèen ligger flott på tallerkenen, det gjør den vakre halve pæren også, og sammen ligger de i en nydelig, glinsende saus med en deilig andebrystskive i midten.

Serveringsstedet er Halden Fengsel, menyen er fra Curtisen, mens kokkene er en fornøyelig og superseriøs kombinasjon mellom de to nevnte.

Hvorfor, tenker kanskje du; Jo, fordi dette helt spesielle fengselskjøkkenet i Halden er et lærested for serverings-, kokk- og restaurantfaget.

Catherine Wigdal, Yngve Mathisen, Wenche Anker-Rasch m.fl

Catherine Wigdal øverst i uniform. Yngve Mathisen (rød jakke t.h.) tar i mot gjestene.

Velkommen til Halden Fengsel

Først ønsket salgs- og markedsansvarlig Catherine Wigdal velkommen, og informerte litt om hvilke produkter de innsatte produserer i de forskjellige avdelingene.

Så tok Yngve Mathisen over ordet, og han fortalte om prosjektet 'Ærlig Mat', om hvordan utdanningsopplegget fungerer internt, og om lærlingene de endelig har fått på plass.

-'Ærlig Mat' var en to års lang ferd, og kjøkkenet ble offisielt åpnet i mai i år.

De innsatte har selv pusset opp rommene og satt i stand med tapeter og utstyr, og trevareavdelingen har laget flotte møbler til rommet her.

-Så vi ønsker dere velkommen til dagens måltid med en meny satt sammen av vår mentor og samarbeidspartner, Sebastian Engh fra Curtisen, sa Mathisen, som med det viste vei og åpnet matsalen for gjestene.

###

Blide Sebastian Engh hadde gjestenes full oppmerksomhet, da den ene delikatessen etter den andre kom på bordet.

Stort kjøkken med fullt utstyr og full fokus

Når Curtisen inviterer, er det som regel til Indre Festning, men ikke denne gang.

Halden Fengsel, landets mest moderne, har mange prosjekt året rundt, og skoledagene består ikke kun av norskundervisning eller matematikk. Mat er en viktig del av skoletilbudene i den videregående opplæringen, og det samme er tilpasningen for møte med samfunnet etter endt soning.

Det er der Curtisen kommer inn. Fengselskjøkkenet har to egne lærlinger, og de fikk en dag sammen med to av lærlingene fra Curtisen. Det var en meget god idè, syns de alle fire.

Vi andre, vi går til bords i restauranthuset 'Ærlig Mat'.

###

Mathisen og Engh, og alle de andre

Både Yngve Mathisen og Sebastian Engh er kjente kokker i Halden, og der begge to har godt etablerte navn.

Mathisen er faglærer på restaurant- og matfag i Halden Fengsel, og da i videregående opplæring på alle tre nivåene, Vg1, 2 og 3.

Dette er et 4-årig løp, akkurat som for studenter utenfor fengselsmurene, og Mathisen har to lærlinger på sitt kjøkken.

-Det er Robin og Fidan som har vært med og laget maten i dag.

Robin på kokk- og servitørfag, mens Fidan er lærling i restaurant- og matfag.

Hva syns lærlingene om dagen med full Curtisenmeny, og mange forventningsfulle gjester i restauranthuset 'Ærlig Mat'.

-Det er gøy, og motiverende. Vi har lært mye i dag også, og menyen var jo veldig moro å være med på, sier de to gutta, Robin og Fidan.

De står rakrygget og flotte i sine kokkeuniformer, og de står sammen med to lærlinger fra Curtisen, Martin Dyb van Zundert og Premkamon T. Gøtz, som også har vært med på å lage dagens meny.

###

Sebastian Engh i midten med fra venstre lærling fra Curtisen Premkamon T. Gøtz, Fidan og Robin fra Halden fengsel og Curtisen-lærling Martin Dyb Van Zundest.

Inspirerende for både ansatte, innsatte og gjestekokker

Sebastian Engh, daglig leder på Curtisen, er ikke bare gjestekokk, han er i tillegg mentor for lærlingene på restauranthuset 'Ærlig Mat'.

-Dette gir inspirasjon til alle involverte, og det er en opplevelse å være med på hvordan vi jobber på Curtisen. Elevene syns det er gøy, motiverende, og de gir gode tilbakemeldinger, forteller Engh til Halden24 da vi avlegger kjøkkenet et besøk etter at serveringen er avsluttet.

-Alle må følge læreplanen, og i tillegg gir et slikt besøk både tips og teknikker til lærlingene her, fortsetter Engh. Det er en veldig god tone her, ja, de er fantastiske, og supermotiverte.

Sjefskokken på Curisen kan fortelle at alle råvarer er kortreiste, må renses og behandles nøye, og de har fordelt oppgavene med dagens meny litt etter kunnskap og forutsetninger.

-Det mangler ikke på kunnskap her, sier Engh, og håper at flere bedrifter ser potensialet.

###

Inviterte næringslivsaktører lot seg imponere

Det stod mange på gjestelista denne dagen. De fleste var fra næringslivet, noen fra restauranten Curtisen, og andre igjen har sin arbeidsplass i fengselet.

Èn av næringslivsaktørene var Roger Jensen fra Jensen&Scheele bil, som også er medeier i Curtisen, og han var imponert både over maten og opplegget.

-Dette er fantastisk bra, og jeg er jo ikke overrasket over akkurat det. Det jeg er overrasket over er dette opplegget, utdanningen de får her i fengselet, og et slikt prosjekt og denne typen henvendelser til oss i næringslivet er spennende.

Halden Fengsel holder i disse dager på å bygge opp eget verksted  for bilreparasjoner. Der kan innsatte ta utdanning innen mekanikerfaget, få fagbrev, og håpe at noen ansetter dem når de har sonet ferdig. Så gjenstår det et samarbeid der en kan levere inn bilen for blant annet EU-godkjenning.

Hva tenker Jensen om det; Kunne Jensen&Scheele ansatt en nyutdannet og ferdig sonet mann fra Halden Fengsel.

-Jeg hadde ikke hatt noen betenkeligheter med det, sier Jensen, og det helt uten tenkepause.

-Jeg tenker at vi mangler bilmekanikere, serviceteknikere og så videre, og hvor viktig det er for bransjen å få tak i gode folk. For min del ser jeg veldig positivt på dette, siden det er få som utdanner seg til det vi i bransjen ønsker oss.

###

- Det jeg er positivt overrasket over er dette opplegget, utdanningen de får her i fengselet, sier Roger Jensen.

Opplegget må følges

For å få lønn i Halden Fengsel, 65 kroner per dag, så må de innsatte delta aktivt i hverdagen, og det er enten på jobb eller på skole.

Halden videregående skole er ansvarlige for opplæringene, utsteder vitnemålene, og har egne ansatte i fengselet.

Utdanningsleder er Ingrid Cathrine Sjøholt.

-En av de største suksessfaktorene for å klare seg ute en god start etter endt soning, forteller Sjøholt på vår omvisning rundt i de forskjellige avdelingene skolen har i fengselet.
Våre elever får, med skoleplass og individuell tilrettelegging, muligheter til et læringsløp der de kan oppleve mestring.

-Flere av fengselets elever har tidligere ofte hatt negative opplevelser i forbindelse med sin skolegang, men mange går ut herfra med svært gode resultater, gjerne på øvre del av karakterskalaen og er godt rustet til å gå ut i arbeidslivet.  Vi har flere elever hvert eneste år som går ut med fag- og svennebrev, forteller utdanningslederen.

Sjøholt sier videre at når de har sonet ferdig og skal ut i samfunnet, er det viktig å stå på egne bein, ha gode kontakter, og vite litt om det som venter dem.

-Vi håper at dagens møte her kan fortelle en del om hva vi tilbyr studentene her, slik at næringslivsaktører i distriktet vet at de kan få søkere herfra, til sine utlyste jobber. Noen søkere kan være utdannet i Halden Fengsel.

Hva så med dagens store happening; Curtisen går i fengsel?

-Curtisen er ikke for alle, men i dag har staben der med kjøkkensjefen i spissen, vært her og laget mat sammen med vår matavdeling. Det var bra puls på kjøkkenet en stund, et tøft løp er gjennomført.

Fengselsdirektør Are Høidal og Ingrid Cathrine Sjøholt, utdanningsleder Halden vgs. avdeling Halden Fengsel kunne nyte et måltid helt utenom det vanlige.

Menyen var helt fantastisk

Her er hva 'Ærlig Mat' vartet opp med:
*Jordskokksuppe med bacon, krutonger, gressløk, urteolje og trøffelolje
*Langtidsbakt laks med sesam, persille/spinatkrem og dill velouté
*Rips- og rabarbrasorbet
*Andebryst med gulrot, purè av pastinakk og saltbakt rødbete, potetball, og demi-glace
*NÝR, en ferskost fra Tine, en krem med jordbær- og blåbærsorbet.
*Glasert eple, marinerte kirsebær, sjokoladekrem basert på 64% Manjari sjokolade fra Valrhona

###

Glasert eple, marinerte kirsebær, sjokoladekrem basert på 64% Manjari sjokolade fra Valrhona

Fengselsdirektøren er stolt

-Samarbeidet mellom Halden Fengsel og Curtisen er genialt, sier fengselsdirektør Are Høidal.

-Det er jobber å få i dette faget, og her i Halden Fengsel, som regnes som verdens mest humane fengsel, så legges lista høyt. Dette er jo faktisk landets mest moderne fengsel også, forteller Høidal til Halden24.

Fengselsdirektør Are Høidal reiste seg, og holdt en liten takk for maten tale. Han kunne med stolthet si at dette ikke står tilbake for noe, og at maten smakte så absolutt. Tilbudene de innsatte får, utvides og utvides, og dette er et eksempel på et godt, tverrfaglige samarbeid.

-Dette var et fantastisk måltid, vi er utrolig stolte, og det at Curtisen er koblet inn her er rett og slett en innertier, roste Høidal.

Da kom det en liten kommentar fra sidelinja, og som resulterte i en hjertelig latter fra gjestene.

Den kommentaren kom fra kjøkkenets hovedansvarlige, Yngve Mathisen.

-Da er det bare å ta oppvaska da!

###

Hovedretten var andebryst med gulrot, purè av pastinakk og saltbakt rødbete, potetball, og demi-glace

Tirsdagen tilhører innsatte

Prosjektet 'Curtisen går i fengsel' gikk over to dager hvor den ene dagen var til inviterte gjester, og den andre til inviterte innsatte.

Det var den samme menyen, det samme kjøkkenteamet, og de hadde helt sikkert det samme ettersmaksordet, som vi hadde da vi gikk ut av fengselsporten; nydelig.

Les mer om Curtisen her
Les mer om 'Ærlig mat' hos Halden fengsel her
Les mer om samarbeidet mellom Røde Kors og Halden Fengsels produkter og tjenester her

Mer fra Dagsavisen