Nyheter

Wold (Frp) forsvarer «moroskatten»

Unge og lavinntektsfamilier rammes når regjeringen nok en gang gjør det dyrere å dra på kino og fotballkamp, mener Buskerud AUF. Morten Wold (FrP) tror alle kan klare disse ekstra "kronene".

Bilde 1 av 2

Regjeringens statsbudsjett går rett inn i oppskriftsboka for hvordan man skaper enda større forskjeller.

Slik innleder Buskerud AUF sin reaksjon på budsjettforslaget den blåblå regjeringen la fram torsdag.

- De gjør det dyrere for de som har minst og gir mer til de som har mest, sier Bendik Thun, leder av AUF i Buskerud.

Endringen skjer som følge av at den laveste momssatsen, som omfatter persontransport, overnatting, kringkastingsavgift, samt adgang til kino, museer, fornøyelsesparker og idrettsarrangementer, øker fra ti til tolv prosent. I 2016-budsjettet økte Solberg-regjeringen denne skatten, kalt "moro-skatten" på folkemunne, fra 8 til 10 prosent. Dermed er pristillegget på billetter til en rekke opplevelser økt med 50 prosent på to år.

- Angriper det frivillige Norge

- Nok en gang gjør regjeringen det dyrere å dra på kino og fotballkamper, noe som rammer unge og lavinntektsfamilier hardest. Det vil ikke skape mer frihet i folk sine liv, heller tvert imot. Nå gjenstår det å se hvor mange kameler Venstre og KrF er villig til å svelge for å sikre FrP i regjering, hvis de ikke da ender opp med å ta enda mer fra oljefondet for å komme bort fra uenighetene, sier Thun.

Også stortingsrepresentant Masud Gharahkhani i familie og kulturkomiteen er sterkt kritisk til forslaget.

- Det er oppsiktsvekkende og vil føre til at det blir dyrere å dra på fotballkamp eller delta i kulturlivet. Da angriper man samtidig det frivillige Norge, slik jeg ser det, sier Gharahkhani til Dagsavisen Fremtiden.

Trenger flere inntekter

Hans kollega i kulturkomiteen Morten Wold (Frp) inntar en litt uvant rolle, når han skal forklare finansministerens grep.
- Det er viktig å huske at staten er helt avhengig av å få inn inntekter, og her er det 700 millioner ekstra å hente inn. Det høres kanskje ut som mye penger, men husk at det blir stadig færre skatteytere bak hver pensjonist og trygdemottaker. For å opprettholde en solid velferdsstat må vi også se etter steder å få inntekter, sier Wold.
Han innrømmer at det er noen år siden han var på fotballkamp selv.

- Men si at det koster 150 kroner for en billett - da vil økningen tilsvare 3 kroner, sier han.

Strømsgodsets hjemmekamper koster imidlertid lett det dobbelte av dette for én enkelt voksenbillett.

For en familie er det allerede fryktelig kostbart å gå på fotballkamp eller kino. Det kler både deg og Frp dårlig å gjøre sånt dyrere for folk flest?
- Denne avgiften rammer alle, det er umulig å differensiere en sånn skatt om den først skal være der. Det blir som med bompenger, og rammer vilkårlig enten du tjener 2 millioner eller 200.000.

Samtidig gir dere skattekutt til dem som har mest?
- Det er viktig å gi skattekutt for bedrifter og aksjeselskaper, som kan stimulere til å få flere folk i arbeid.

Wold understreker at land rundt oss "misunner Norge veldig", som kan bruke så mye som vi gjør på kultur.

- Legger man til 4,5 milliarder i spillemidler, bruker vi totalt over 18 milliarder kroner på kultur, sier han.

Konsekvensen av økt billettpris kan være at færre benytter seg av det dere putter penger inn i, fra idrettsanlegg til opera?
- Jeg synes dette er småpenger, selv om jo dyrere billetter du kjøper er, jo større blir påslaget. Samtidig er hovedlinjene i kulturbudsjettet mer til frivillig kulturliv, vedlikehold av bygg og vern av kulturarv og kreativ næring, der kulturaktører forsøksvis skal bære seg selv økonomisk.

Men synes du selv dette kler Frp?
-    Vi må føre en ansvarlig øonomisk politikk,  og også vi er avhengig av å balansere budsjettet. Det er klart det er mange god tiltak vi gjerne skulle sett billigere og gratis for folk. Men det er ikke sånn det virker. Dette er en liten del av et stort budsjett, sier Wold.

Han trekker fram lokale overføringer han som Buskerudpolitiker er godt fornøyd med, selv om økningen i overføringene til museene stort sett ikke overstiger prisveksten kaller han dem solide håndsrekninger.
-    Og sykehuset i Drammen er på stell, og pengene kommer til Røyken Lier RV 23. Det skjer en satsing på Ringeriksbanen og E16 og for første gang på mange år har vi begynt å ta inn igjen vedlikeholdsetterslep på vei og bane. Det snur trenden.

- Budsjett for økte forskjeller 

Regjeringen legger frem et budsjett hvor man øker maksprisen for barnehageplass, bygger enda færre studentboliger enn forrige budsjett og kutter 300 millioner kroner i dagpenger til arbeidsledige, påpeker AUF.

- Vi må skape nye jobber for ungdom, ikke fortsette med skattekutt til de som har mest fra før. Vi må kutte klimagassutslipp og investere i gode og flere lærere, ikke kutte i barnevernet og øke maksprisen i barnehagen. Vi trenger mer rettferdighet for fremtiden, ikke økte forskjeller, sier Bendik Thun i Buskerud AUF.

Mer fra Dagsavisen