Nyheter

God, gammel årgang

Pål Tandberg (36) lanserer ny akevitt på polet lørdag, laget etter oldefaren Frantz Tandbergs 177 år gamle oppskrift. Den forrige han sto bak var Jubileumsakevitten.

Hvor har oppskriften ligget lagret?

– Den har vi hatt liggende, den stammer fra destilleriet min familie drev i Tandberggården i Øvre Storgate 18, det store gule huset der Parktunet barnehage ligger nå. Innholdet i flasken er i dag akkurat det samme som originaloppskriften tilsa i 1838.

Hvem var Frantz Tandberg?

– Det er et familienavn som går igjen, men det er nærliggende å tenke på han som overtok destillasjonsvirksomheten. Min oldefar hadde både tobakksspinneri og drev med engrossalg og kjøp av korn og matvarer. Primært gikk det likevel i akevitt og tobakk. Historiebøkene sier han var respektert som en rettskaffen og rettferdig mann, som hjalp dem som ikke var så bemidlet i byen.

Hvilken bakgrunn har du selv for å drive destilleri?

– Jeg har ingen lab-utdannelse, men har drevet med finans, aksjer og forsikring. Derfor er det heller ikke jeg som fysisk har framstilt akevitten. Den er laget på Det norske brenneri i Grimstad, der destillatør Stig Bareksten og jeg har smakt og prøvd oss fram sammen. I og med at produksjonen har vært i familien oppigjennom i større og mindre grad er det noe som har fenget meg, og jeg synes det er morsomt å bevare gammel byhistorie.

Hva kan man IKKE drikke akevitt til?

– Det er et godt spørsmål – jeg er nok feil person å spørre! Jeg er veldig glad i det og finner ofte en anledning for en akevitt. Da jeg fikk prøvene på den nye taffelakevitten var den litt for søt. I stedet for å hive det i vasken fant jeg fram til noe som var overraskende godt: med mangojuice, Sprite og isbiter ble det en frisk sommerdrikk.

Hva er den spesielt velegnet til, da?

– Husk at den har ikke vært ute på nesten 100 år, så jeg vil oppfordre folk til å prøve seg fram. Min gane skal ikke begrense det! Men jeg tror litt lettere fisk, sjømat og skalldyr vil kle den lette og behagelig taffelakevitten, mer enn ribbe.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– En av Richard Branson, som handlet om at du får til det du vil. Han går imot alt opplest og vedtatt, og tar ikke et nei for et nei. Slik har han gjort suksess, det liker jeg.

Hva gjør deg lykkelig?

– Jeg er en livsnyter, så gir du meg en drink på en strand med svaiende palmer er jeg godt fornøyd!

Hvem er din barndomshelt?

– Som lite barn var det Karlsson på taket, jeg var så fascinert av at han kunne fly. Syntes jo det var litt rart, så jeg hoppet fra verandaen for å prøve selv. Mamma så meg og løp ut der jeg lå og hev etter pusten! Har vært flyinteressert etterpå også.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Utålmodigheten min. Jeg har tatt meg i at jeg må la folk få summe seg.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da unner jeg meg god mat og godt drikke, gjerne på en litt fin reise.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Hater demonstrasjonstog, får helt noia av det. Det vrenger seg i kroppen min – plakater og knyttede never i gatene får jeg meg ikke til.

Er det noe du angrer på?

– Det er nærliggende å tenke at jeg burde startet med dette før.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Gamle Frantz, det ville vært gøy å bli kjent med den gamle delen av familien.

Mer fra Dagsavisen