Nyheter

Wisløff om kirurgiflytting: – Hele saken er ikke normal

Nils Fr. Wisløff kan ikke huske å ha opplevd maken til måten Helse Sør-Øst har beordret stans i en type øyekirurgi på Drammen sykehus. Allerede fra 1. oktober henvises pasientene til Oslo universitetssykehus.

Bilde 1 av 2

Både tillitsvalgte i Vestre Viken og politikere på Buskerudbenken er sterkt kritiske til Helse Sør-Østs stoppordre til at Vestre Viken får utføre en type øyeoperasjoner, mer spesifikt retinakirurgi, som de har drevet effektivt med pasienter inn og ut samme dag. Det var Drammens Tidende som skrev om saken onsdag.

– Vi har fått et brev med beslutning om at virksomheten skal stoppes 1. oktober. Pasienter med time etter dette overføres til Oslo universitetssykehus, bekrefter administrerende direktør i Vestre Viken Nils Fr. Wisløff.

Det er en veldig akutt omlegging, pleier man å endre med så kort varsel?

– Hele saken er ikke normal, for å si det sånn. Etter det jeg kan huske har vi ikke vært borti før å få beskjed om å stoppe aktivitet vi utfører, sier Wisløff.

"Robuste enheter"

I et brev datert 1. september skriver Wisløff og fagdirektør Halfdan Aass tilbake til Helse Sør Øst at Vestre Viken vil rette seg etter pålegget de har fått.

Samtidig skriver de at hele grunnlaget for å etablere sykehusområder var å danne robuste enheter, og at retinakirurgien også gjør annen komplisert kirurgi på øyeavdelingen tryggere. Andre argumenter for å beholde tilbudet i Drammen er bedrede pasientforløp, faglig utvikling og økt kompetanse på en avdeling som vil være et godt supplement til Oslos regionsavdeling.

– Vi registrerer også at Helse Sør-Øst vil vurdere funksjonsfordelingen i forbindelse med utviklingsplanen de skal ha klar i 2018, og gjentatt at vi da ønsker å få denne funksjonen tildelt og er klar for det. Her må vi bare jobbe for en god beslutning i neste runde, sier Wisløff.

Kristin Ørmen Johnsen (H) sier hun «er på saken». Hva kan politikerne gjøre?

– Det er en faglig dialog som må fortsette. Så kan jo en helseminister gripe inn i det meste i dette systemet, og utviklingsplanen skal jo bli del av nasjonal helseplan i neste runde. Slik Helse Sør-Øst formulerer seg forstår jeg at flere steder er aktuelle, og de reserverer seg mot at det nødvendigvis blir Drammen, kommenterer Wisløff.

Om han mener en potensiell ny helseminister fra Drammen kan gjøre en forskjell her, vil han ikke utdype.

Micaelsen vil snu

Torgeir Micaelsen (Ap) svarer velvillig, der han står på Kjevik flyplass etter et valgkampbesøk på sykehuset i Kristiansand, med to ventende «sykebesøk» nordpå torsdag. Vil han gripe inn om han får sjansen?

– Svaret på det er ja, men jeg tar forbehold om at jeg ikke kjenner saken på annen måte enn jeg er blitt forklart og gjennom media. Men Wisløff har rett i at en helseminister i Norge kan gripe inn i akkurat det han eller hun vil. Det har vi eksempler på både da Ap styrte, og nå sist under Høie (H), som grep inn da Helse Nord ville legge ned en rusinstitusjon i Helse Finnmark, sier Micaelsen.

Han synes å se at ressurser i Helse Sør-Øst i flere prosesser nå trekkes mot Oslo universitetssykehus.

– Det er ikke en ønsket utvikling. Vi skal ha et bredt tilbud på sykehus nær der pasientene bor og arbeider. Dersom Ap vinner valget, vil vi snu denne utviklingen, sier han.

Mer fra Dagsavisen