Nyheter

Vil vise oss teknologiens plass

Calixte Tayoro tror ikke alle forstår hvilke muligheter teknologien gir oss til å være kreative.

– Teknologi er blitt så viktig i dag, men fortsatt er det stort potensial i å knytte det til samfunnsutvikling. Det er mitt perspektiv, både i kultur og opplæring, sier Calixte Tayoro.

Mens Dagsavisen Fremtidens spaltist Odd Myklebust har tatt en pause for å ferdigstille en bok, vil Calixte Tayoro (49), lærer på Danvik Folkehøgskole og musikkteknologikonsulent, fylle Elvelangs hver fjerde tirsdag.

Den første teksten står på trykk i dag, og handler om et møte med barn i Drammen etter et fire måneder langt opphold i landet der han er født, Elfenbenskysten. Yngstesønnen Sigurd skal starte på skolen til høsten, og en av de siste dagene hans i Brannposten barnehage kom Tayoro med sitt mobile multimediekontor – telefonen – og tok sønnens venner og lærere med på en digital reise til Afrika. Noe av det han har brukt tid på på reisen er å lage elektronisk musikk. – Nye plattformer og apper for kommunikasjon gjør at det ikke bare er mulig å snakke med folk, men også sende bilder, filmer og musikk. Og det er ikke bare Snap Chat, på denne turen tok jeg i bruk WhatsApp på en ny måte – det fungerer utrolig godt, forteller Tayoro.

Selv om han er født i Abidjan, har han sin utdannelse fra Paris.

– Min interesse for teknologi er gammel, og jeg var heldig nok til å få studere det lenge før det ble allemannseie, sier han. På Sorbonne tok han mastergrad i både vitenskapsfilosofi og i kognitiv vitenskap, som fordyper seg i hvordan vi kan lære av biologien og utvikle kunstig intelligens.

– Mens de større debattene har gått rundt personvern, er jeg opptatt av relasjoner mellom folk. Og hvordan kan vi bli mer kreative med teknologi? Det har vært mitt prosjekt de siste fire årene.

Mer fra Dagsavisen