Nyheter

Vil stå fast med Loveleen

Hans-Petter Christensen (60)

Etter 12 år som rådmann i Lier, har han sagt opp jobben for å bli assisterende fylkesmann i Buskerud. Han forlater en kommune som nå er kåret til landets 14. beste.

Dette var overraskende, hvorfor bytte jobb nå?

– Ja, det kom litt som en overraskelse på meg også, men 12 år er lenge som rådmann. Og hvis jeg skulle skifte jobb, følte jeg at det måtte bli nå – jeg har jo passert 60. Rådmenn kan gå av med AFP som 62-åringer, så det var uansett naturlig å forholde seg til en slik grense. Stillingen som assisterende fylkesmann var midt i blinken, siden den er tidsavgrenset. Dessuten tror jeg det blir veldig spennende nå som fylkesmannsembetet er i endring på grunn av regionreformen. I tillegg har jeg tidligere jobbet både i private virksomheter og på kommunalt og fylkeskommunalt nivå, men aldri før i staten.

Det virker som om du er veldig glad i kommunen du forlater?

– Lier er, og har vært, en kommune med en høy stjerne i Kommune-Norge. Vi har god økonomi og har også fått litt mer igjen for den kommunale skatten enn mange andre kommuner. Sånt er jo ikke uten betydning for en rådmann. Politisk er det en god atmosfære i Lier – de er bevisste på hva de vil. Denne stabiliteten har bidratt til et godt forhold mellom innbyggere, administrasjon og politikere. Kommunen har en del naturgitte fordeler, som beliggenheten sentralt på Østlandet og kort reisevei til Oslo – dog med lavere boligpriser. Prosjekter som den kommende Fjordbyen vil ta tid, men til gjengjeld vil det gjøre det enklere å unngå utbygging på dyrka mark og grøntområder. Så er man også klar på at kommunen skal bevares som en grønn buffer mellom Oslo og Drammen, med fortsatt stor verdiskapning og innovasjon innen jordbruket. Totalt kom Lier på andreplass i fylket, og en 14.-plass nasjonalt, i årets kommune-NM. Det må vi kunne si er en god plassering.

Hva tenker du om at Lier står fast ved at de ikke vil slås sammen med noen andre kommuner?

– Som rådmann er man alltid lojal med politikerne, men også som innbygger opplever jeg jo at Lier klarer seg fint på egne bein. I den nye jobben vil jeg nok kunne møte meg sjøl litt i døra. På statlig nivå er sammenslåingene mer komplekse spørsmål. Det kan nok bli både utfordrende og spennende å se på dette fra et annet ståsted.

Hva gjør deg lykkelig?

– Bortsett fra lufteturen med bikkjene om morran (tre dalmatinere), synes jeg det er godt å komme tilbake til det faste feriestedet i Hellas. Her møter man igjen de samme menneskene år etter år – og det er godt å bare være.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg prater både på inn- og utpust og knapt slipper til journalisten jeg prater med – for eksempel.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Kuler’n fullstendig. Gjør bare det jeg har lyst til – hvis jeg har lyst til noe.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for – eller mot?

– Menneskerettigheter.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Jeg burde jo heller tatt trappene, for helsas skyld. Men om jeg skal velge på litt hjemlig hold – og ikke globalt – vil jeg si Loveleen Rihel Brenna. Jeg kjenner henne litt fra Røde Kors – og synes det ville vært veldig spennende å snakke mer med henne. Ikke minst fordi hun gjerne tenker annerledes om ting jeg tar som en selvfølge.

Mer fra Dagsavisen