Nyheter

Vil ha tips om de «usynlige»

Tre politikere med dugnadstyngde skal gi kommunens frivillighetspris større prestisje. Vinneren kan finnes i alle lag av samfunnet, tror de.

Bilde 1 av 3

Kjell Arne Hermansen (H) har lagt ned en årelang innsats for konnerudidretten og spesielt bandy, Sølvi Brandt Bestvold har gjennom et tiår levd og åndet for barne- og ungdomsteater, mens Arild Østeby (Frp) har tjent lokalhåndballens interesser både for Reistad i Lier og siden Drammen Håndballklubb. Nå er de tre bystyrekomitékollegene, som alle er blitt kjente fjes for sine respektive «grener», i juryen for årets frivillighetspris, sammen med representanter for Idrettsrådet, Ung lederprogrammet, Kirkens Bymisjon og Kulturforum. Og mens de peker på lidenskapen fra fritiden som kilden til det som for dem er blitt et politisk engasjement, har de samtidig et klart budskap: Man behøver ikke være frontfigur eller «lokalkjendis» for å være en fremragende frivillig.

Skape mening

– Vi vil ha innspill på kandidater i en bredere forstand. Kanskje er det noen som har vasket treningstøy, gått jevnlig på pasientbesøk, eller man er en ung person som har jobbet hardt med ett prosjekt, sier Sølvi Brandt Bestvold. Hennes jurykollega Liv Marit Børstad i Kirkens Bymisjon fyller ut med eksempler på små og store oppgaver som hjelper hjulene å gå rundt i organisasjoner som hennes, mens Irene Sand Sørsdahl i frivilligsentralen forteller om økende pågang av mennesker som har havnet utenfor arbeidsmarkedet en periode, nettopp har flyttet til byen eller rett og slett ønsker seg mer mening i tilværelsen, og derfor søker «ad hoc-oppdrag» som frivillig gjennom kommunens formidling. Andre jobber over år i samme lag, korps eller klubb.

– Det finnes over 700 lag og organisasjoner i Drammen, kall det gjerne limet i samfunnet. Det er lov å foreslå kandidater som ikke har nådd opp før om igjen, samtidig er det helt klart mange vi ikke vet om, sier Hermansen. Det er tverrpolitisk enighet om at det skal legges bedre til rette for frivillighet i en by med stramme økonomiske rammer, og de tre politikerne har et felles ønske om at det skal legges enda mer prestisje i å få prisen. Siden frivilligheten er så mangfoldig, vil Hermansen før 2018 foreslå å opprette flere kategorier.

Julestjerne

De fleste frivillige får aldri noen pris. Men hvilke øyeblikk står for dem igjen som «belønning god nok»?

– DHKs europacupseier i håndball i 1996, da siste kamp gikk i Drammenshallen for 4.500 tilskuere – det føltes som en anerkjennelse og ga noen tårer i øyekroken, sier Østeby.

– Å se Drammen Barne- og ungdomsteater utvikle seg som gruppe og få vise biter av lokale forestillinger på NRKs «Julemorgen», har vært premie for meg, sier Bestvold.

– For 12–13 år siden fikk Øyvind Aas og jeg en av julestjernene til Drammens Tidende, for å ha skapt aktive klassemiljø i fotball og bandy. Og det er klart jeg var ganske stolt da bandybanen på Konnerud åpnet – å ha vært med å bygge opp en iskultur der oppe, og få det kronet med eliteseriespill. Men det var jo bare effekten – det var ikke planen da jeg startet å jobbe med 7-8-åringer, sier Hermansen.

Juryen ønsker priskandidater innen 10. november.
For å sikre en god og rettferdig behandling av alle forslag i tide til prisutdelingen på FNs frivillighetsdag 5. desember, må alle forslag sendes juryen i løpet av de neste halvannen ukene.
Kriteriene for hvem som vil bli vurdert, ligger i prisens formålsparagraf. Den sier at prisen skal gå til en initiativrik person, lokal forening eller gruppe som med sine ideer og pågangsmot har bedret trivsel og livskvalitet for andre og bidratt til et mer åpent, aktivt og trygt samfunn.

Send begrunnet forslag via nettsiden drammen.kommune.no/frivillighetsprisen eller på e-post: frivillighetsprisen@drmk.no.

Eller skriv brev til Drammen Frivillighetssentral, Landfalløya 78, 3023 DRAMMEN.

Mer fra Dagsavisen