Nyheter

Vil ha ny leder for 17. mai-feiring

Lavrans Kierulf får kritikk etter at han ba spaltist gå i skammekroken etter en kronikk om 17. mai.

Bilde 1 av 3

– Unni Helland er en person som skriver mye rart, og det må hun få lov til, men det var upassende å fronte politikk i forbindelse med 17. mai, sier Frp-politiker Lavrans Kierulf, som også er leder av 17. mai-komiteen.

Han reagerer på en kronikk der Dagsavisen Fremtiden-spaltist Unni Helland skriver at vi feirer 17. mai og vår rettsstat samtidig som personer har tunge stunder fordi de har mistet sitt norske statsborgerskap på grunn av at foreldrene eller besteforeldrene har løyet om sitt opprinnelsesland. Hun skriver at de har blitt slått ned av arvesynden.

«Men så skjer det noe i denne vakre maimåneden vår. Stortinget har bestemt at tilbakekall av statsborgerskap skal behandles av domstolen. Og så har stortingspolitikere innsett det håpløse i arvesyndens makt. Bare Frp-erne vil hegne om arvesynden. Men nå skal altså barn og barnebarn slippe å bli straffet for fedrenes synder. Hurra! roper jeg. Hurra!», står det videre i kronikken. Og det var dette Kierulf reagerte på.

Vil ikke oppleve det igjen

Han delte kronikken på sin Facebook-side, sammen med en kommentar om hva han synes om den.

«Dette er så lavmål som det går an å få det. Anstendige folk legger den daglige politikken litt bort i forbindelse med 17. mai. Dessverre presterer noen å bruke vår felles nasjonaldag til å angripe et regjeringsparti og andre hun er uenig med. Unni Helland burde tilbringe 17. mai i skammekroken pga. dårlig oppførsel», skriver han.

– Jeg har aldri brukt denne dagen til å fremme politikk og har ikke registrert at noen andre har gjort det i Drammen heller. Det er ufint. Jeg har ikke opplevd det tidligere og håper ikke jeg opplever det igjen, utdyper Kierulf til dagsavisen Fremtiden.

– Av menneskene jeg snakket om i toget i går var det stor enighet om at vi ikke bruker 17. mai til å fremme politiske saker.

– Men er det ikke forskjell på om du fronter Frp-politikk fra talerstolen på 17. mai enn om en kommentator som ikke er politiker skriver en kronikk i avisen?

– Politiker eller ikke, hun har mange politiske meninger. Når hun bruker 17. mai til å fronte dem er på sin plass å reagere, mener Kierulf.

– Du plasserer henne i skammekroken. Var det å dra det litt langt?

– Absolutt ikke. Der gikk hun over streken. Vi har ytringsfrihet i Norge, men på 17. mai kan man legge bort politikken, sier han.

Partipolitikk

Unni Helland mener Kierulf bommer kraftig.

– Er det en dag som passer for politisk innhold er det nettopp 17. mai. Jeg som lærer foreslår at han fordyper seg i norsk historie for å lære om hva 17. mai handler om. Han bør lære litt om Wergeland (Henrik) og Norges nære forhistorie. Det er politiske hendelser i nær fortid som gjør at vi kan feire nasjonaldagen. Hans kommentar er kunnskapsløs.

– Men er det ikke greit å legge bort partipolitikken på en dag som 17. mai?

– Jeg er ikke politiker, svarer Helland.

I kronikken skriver hun også om en selvopplevd historie fra et barnetog der den mørke gutten Ali ble pekt på av en dame som sto langs veien. «Skal slike gå i vårt 17. mai-tog?», sa damen. Gutten hørte det og tårene begynte å trille.

– Jeg prøver å se sammenhenger. For meg er historien om den lille gutten et eksempel på mennesker som opplever utenforskap. Kampen om statsborgerskap er veldig relevant å ta opp når vi feirer Norge som rettsstat, sier Helland.

– Blir usikker

Etter kronikken og Kierulfs kommentar har debatten gått både på Facebook og Twitter med støttende erklæringer i begge retninger. Christian Evenshaug, lærer i Drammen og kommunens barnerepresentant i plansaker, skriver på Twitter at han vil ha en ny leder av 17. mai-komiteen.

– Lederen av 17. mai-komiteen i Drammen skriver offentlig at en viktig samfunnsdebattant «burde tilbringe 17. mai i skammekroken pga. dårlig oppførsel» fordi hun våger å revitalisere dagen med et dypere innhold enn pølser, is og potetløp. Da blir jeg usikker på om han er rett person til å inneha dette vervet, utdyper Evenshaug til Dagsavisen Fremtiden

I likheten med Helland setter han 17. mai-feiringen i en historisk sammenheng.

– Når han skriver at «anstendige mennesker legger den daglige politikken litt bort i forbindelse med 17. mai», viser han liten forståelse for hva 17. mai-feiringen historisk handlet om. Han måtte vel i så fall bedt Henrik Wergeland stille seg i den samme skammekroken, sier Evenshaug.

Kierulf har vært med i 17. mai-komiteen siden 2003 og innehatt ledervervet siden 2007. Han har følgende svar til Evenshaug.

Det må han gjerne mene. Han står fritt til å ønske seg en annen leder. Som sagt snakket jeg med mange mennesker i går. Det var bred enighet om at 17. mai ikke er for politiske markeringer.

Helland forteller også at hun har fått mye støtte i etterkant av kronikken.

– Jeg har fått mange hjerter og tomler opp. Det varmer, for det er ikke koselig å få en sånn kommentar slengt i trynet 16. mai. Jeg står den av, jeg skal fortsette å vise stemmekraft. Det mener jeg er viktig.

Mer fra Dagsavisen