Annonse
KLARE FOR TRENING: Bak fra venstre: Marie Laukli (17), Mari Svingheim (16), Hanna Killingstad (17), Margrethe Bergane (16), Stian Svendsen (17) og Sebastian Lono Eriksen (17). Foran: Mads Madsgård (til venstre) og Steinar Mundal.

Vil bli best på talentutvikling

Konnerud IL vil skape et av Norges beste utviklingsmiljøer for langrenn. Med på laget har de landslagstrener Steinar Mundal.

Annonse
Lokale nyheter

– Hun bør sette ned skia litt før, sier Steinar Mundal til Mads Madsgård.

Det er mandag og teknikktrening for noen av juniorene i Konnerud IL Ski. Mundal observerer mens utøverne passerer i dobbeltdans med rulleskiene og gir dem tilbakemelding på teknikken. Han er landslagstrener for skiskytterkvinnene og har dermed ikke anledning til å lede så mange treninger for Konnerud, men er likevel en viktig brikke for skigruppas ambisjoner om å bli blant de beste på utvikling i Norge.

– Jeg lærer så mye av den mannen. Vi får utrolig mye igjen for treningene vi har med han, skryter junior Elena Bakken (18).

– Han er gull verdt, sier Madsgård, hovedtrener og sportslig leder i Konnerud IL Ski.

– Han har trenererfaring fra det aller høyeste nivået og er en utrolig viktig ressurs for oss. At han er med og kan dele sin kunnskap gir motivasjon til hele gruppa. Jeg kan snakke med ham for å få råd og tips. Han bidrar med kompetanse som alle trenerne i klubben kan lære og dra nytte av.

Mundal skal blant annet holde seminar for trenerne i klubben.

– Det viktigste er skoleringen av trenerne. Det er de som har den daglige oppfølgingen, sier Mundal.

Tre i junior-VM

Landslagstreneren bor på Konnerud og skryter av jobben som gjøres i sitt lokale idrettslag.

– Det virker lovende. Klubben ser ut til å lykkes. De har et kjempebra jentelag på gang, sier han.

I fjor ble Konnerud nest beste skiklubb på juniornivå i Norge når vi ser på antall poeng i Norgescupen. Kun Kjelsås var bedre. Dermed var Konnerud foran klubber som Lillehammer, Fossum, Lyn og Heming. Herman Valset, Marthe Klausen og Kristine Stavås Skistad og deltok i junior-VM. Sistnevnte er tatt ut på juniorlandslaget.

– Vi har en veldig solid og sterk treningsgruppe hvor vi jobber for topp og bredde i samme klubb. Vi er nå 36 junior- og seniorløpere i skigruppa, forteller Madsgård.

Madsgård er klar på hva som må til for at Konnerud skal bli blant de beste i Norge på utvikling.

– Vi klarer ikke dette uten et stort miljø og en stor bredde. Det er bærebjelken for alt vi driver med på Konnerud. Det store fellesskapet gjør noe med deg både sportslig og som menneske. Vi drar på samlinger og konkurranser sammen og har fellestreninger. Det siste året har vi vært 25 løpere i snitt på hver trening to til tre dager i uka, sier den sportslige lederen.

– Jobben vår er å ha et tilbud som gjør at barn vil gå på ski for Konnerud. Vi har skiskole for 6- og 7-åringer, onsdagsrenn og fadderøkter der de eldste juniorene trener de yngste barna. Det er lærerikt for alle sammen.

Han skryter også av jobben som gjøres av foreldrene i klubben.

– Vi har et enormt bra engasjement blant foreldrene. De bidrar på samlinger med tilrettelegging, matlaging, transport og mye mer. Det er vi avhengige av for å ha en bærekraftig klubb over tid.

Som sportslig leder har Madsgård også en oppgave med å koordinere de forskjellige idrettene innad i klubben. I tidlig junioralder driver mange med forskjellige idretter før de tar et endelig valg.

– Jeg har dialog med de andre trenerne og prøver å samkjøre så vi ikke har treninger og samlinger samtidig. Vi ønsker at barn og ungdom skal drive allsidig aktivitet i ung alder og derfor er det viktig at vi sammen gjør dette er mulig, sier han.

NM på ski

Konnerud har også fått et skianlegg som legger til rette for å bringe fram gode løpere. De har to 5-kilometerssløyfer med FIS-sertifikat og i vinter var det snø i anlegget fra 5. november på grunn av god snøproduksjon.

– Jeg vil vel tørre å påstå at vi nå har et av Norges beste anlegg både sommer og vinter. Når vi nå har et så bra anlegg er det kanskje på tide å arrangere NM på ski for seniorer eller andre Norgescuprenn. Men en stor utøvergruppe i tillegg kunne dette vært noe som virkelig kunne satt Konnerud på kartet, mener Madsgård.

Annonse