Annonse
Motmarkering: Bijan Gharahkhani og Nazim Rizvi i Buskerud Innvandrerråd vil ha rosemarkering på Strømsø torg mens organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) har stand der. FOTO: KENNETH LIA SOLBERG

– Vi svarer ikke med hat, men med roser

Buskerud Innvandrerråd (BIR) oppfordrer til å møte opp på Strømsø torg med en rose når organisasjonen Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) har markering der i morgen kl. 13.

Annonse
Lokale nyheter

Lørdag kommer organisasjonen Stopp Islamiseringen av Norge på besøk til Drammen. De skal holde appeller på Strømsø torg.

På Facebook skriver organisasjonen følgende om markeringen:

«Norges mest islamiserte by får besøk av SIAN lørdag 6. mai. Byens politikere erkjenner at Drammen er inne i en nedadgående dødsspiral, men at det går «rimelig godt», fordi det ennå ikke er like ille som i Sverige. Det er med andre ord fortsatt håp. SIAN tar en tur innom, for å bidra til å redde byen. Møt opp».

Får svar

Det går ikke upåaktet hen i Drammen.

– Det gjør at vi blir litt triste. Hvorfor kommer de hit? Vi kommer til å gi alle en rose, for å vise at vi vil være venner med alle uansett bakgrunn, sier Bijan Gharahkhani, leder i Buskerud Innvandrerråd (BIR), og mannen bak roseinitiativet.

Han understreker at de ikke ønsker noen form for konfrontasjon med SIAN.

– Det er først og fremst et budskap om fred vi kommer med, og vi ønsker alle som vil dele denne dagen med oss hjertelig velkommen, sier han.

Hans kollega i BIR, Nasim Rizvi, synes det er viktig å komme med et svar til SIAN.

– Jeg kunne egentlig tenkt meg å overse den organisasjonen totalt, samtidig ser vi ofte at én og én kan bli mange. De har en stand hvor de skal fortelle hvordan jeg er, og de vil mistenkeliggjøre meg og min familie og mine barn. Da må vi ut og vise hvem vi egentlig er, sier hun.

Hun lurer på hva SIAN mener med at de skal redde byen.

– Hvem er det de skal redde oss fra egentlig? De er egentlig ikke noe annet enn latterlige, konstaterer hun.

Rødt med rose

– Drammen Rødt har bestemt seg for at vi hiver oss med på dette initiativet, sier Jørgen Harboe Wilhelmsen, 1.-kandidat for partiet i Drammen.

Wilhelmsen mener SIAN fremmer et ekstremt budskap.

– Hvis man hører på SIAN, er det egentlig ganske ekstremt, men det er pakket inn i finere retorikk. I baklandet ser man framveksten av enda mer ekstreme høyreradikale. Derfor er det viktig å markere at dette vil vi ikke har noe av i Drammen, sier han.

SIAN mener Drammen er Norges mest islamiserte by. Hva tenker du om det?

– Det er den jo åpenbart ikke. Norge er ikke islamisert på noen måte, og Drammen er heller ikke mer islamisert enn noe annet. Vi har ikke noen utfordringer med islam i Drammen, svarer Rødt-lederen.

Han satser på at mange drammensere tar turen til Strømsø torg med en rose i hånden lørdag kl 13.

– Jeg håper virkelig at det kommer flere med roser som vil signalisere at de er uenige med SIAN, enn det er folk som har kommet fordi de ønsker å høre på SIAN.

– Har ikke bruk for roser

Lederen i SIAN, Stig Andersen, er ikke imponert over å bli møtt med roser.

– Det er koselig å få en rose, men det er typisk at svaret bare er å komme med en rose. That’s it. Prøver du å snakke om de faktiske problemene får du ikke noe svar i det hele tatt, sier han, og fortsetter:

– Vi har ikke bruk for noen roser. De kunne brukt energien på å forklare rett ut akkurat hva de mener. Jeg kan gi dem mikrofonen, også kan de få si hva de tar avstand fra innenfor Koranen. Det er helt vanlig islam som er problemet, sier han.

Ifølge Andersen har Drammen vært en av byene som har blitt sett på som et glansbilde av det multikulturelle Norge, men han mener dette bildet har slått sprekker.

– Det er enorme kostnader. Drammen blant dem med størst gjeld i Norge, sier han.

Ordføreren kommer ikke

Hvilke andre politikere i Drammen som kommer, er uvisst, men ordfører Tore Opdal Hansen (H) har ingen planer om å stille opp med en rose i hånden.

– Det skjer mye i Drammen av ulike arrangementer. For å si det forsiktig, er SIAN veldig kontroversielt. Hver og en får gjøre seg opp en mening om hvordan man ønsker å forholde seg til det, men jeg har andre planer for den lørdagen, sier han til Dagsavisen Fremtiden.

Annonse