Nyheter

– Vi er ikke i mål

I dag begynner Pride-festivalen, som feirer mangfold og frigjøring. Tore Petterson fra Lier mener man må fortsette å kjempe for friheten - selv om han ikke blir spyttet etter på gata lenger.

En drøy uke fra i dag vil regnbuefargene dominere. Over hele landet vil det være debatter, markeringer og fester, før den store paraden i Oslo. Pride har vært et viktig arrangement for artist og TV-personlighet Tore Petterson fra Lier.

– Jeg deltok i Pride-paraden for første gang i 1997, da jeg var på vei ut av skapet. Siden den gang har det gitt meg en enorm følelse av stolthet og tilhørighet. Dessuten er det en anledning til å se hvor mangfoldig miljøet vårt faktisk er, sier han.

Petterson forteller at det, som de fleste vet, har blitt lettere å være åpent homofil enn tidligere.

– For mange år siden kunne jeg bli spyttet på mens jeg gikk oppover Karl Johan. Nå skjer det tilnærmet aldri. Det er rett og slett ut å være homofob, sier han.

Han påpeker imidlertid at det er all grunn til å fortsette å kjempe.

– Hele menneskets historie viser jo at vi ikke lærer av våre feil. Det er krig på krig. Dessuten er vi ikke i mål. Jeg reiser rundt og holder foredrag for unge, og det hender jeg støter på folk som tror homofili er en sykdom. Hat vokser fort. Det skal ikke mer til enn at en dominerende person sprer en påstand, også tror en hel klasse det er riktig, mener Petterson.

Under Pride-festivalen kan man se utstillingen «Skeivt uteliv», som viser bilder fra skeivt uteliv fra 1950 og fram til i dag.

– Disse utestedene bærer på mye historie – forelskelse, intens festing og sorg. De som hadde blitt fryst ut av familien samles gjerne der på julaften og andre høytider. Dessuten viser det mye moro. Jeg har mange fantastiske minner fra utelivet, selv om jeg ikke er med så ofte lenger. Ingen kan å feire livet som oss, ler Petterson.

Mer fra Dagsavisen