Nyheter

Vet hvordan de bor

Begge har besøkt oppdrettsfarm for pelsdyr, men Arne Nævra (SV) og Jostein Rensel (KrF) har trukket forskjellig konklusjon ut fra hva de så der.

Bilde 1 av 6

I kveld holder dyrevernsorganisasjonen NOAHs fakkeltog mot pels for fjortende gang, og for tredje gang er Drammen et av stedene med eget arrangement. Etter at regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett øker støtten til pelsdyrnæring, samtidig som de fjerner tilskudd frivillige dyrevernsorganisasjoner har hatt i årevis, er aksjonistenes indignasjon på kokepunktet.

På Bragernes torg er fotograf og politiker Arne Nævra en av flere profilerte dyreinteresserte som skal holde appell.

Ville gener

– Jeg har filmet alle disse dyreartene ute i det fri, og vet hvordan de oppfører seg. De trenger utrolig mye plass, og bruker terrenget til å jakte og leike, det ligger i biologien og atferdsmønsteret deres, sier Nævra. Avl av relativt sett nye pelsdyrarter som fremdeles har villdyrgener gjør det etter hans oppfatning innlysende at de ikke kan trives i bur.

– Å stappe en rev inn på én kvadratmeter, med netting på alle kanter – jeg tviler på at en hundeeier ville vurdert samme liv for en hund.

Nævra har lenge ment at Norge er moden for å legge ned næringen, og nå vil han «godsnakke» med KrF-kolleger på Stortinget, ettersom Une Bastholm (MDG) torsdag stilte representantforslag som gjenopptar forbudet Venstre frontet i 2015. – Det er underlig at man den gangen endte med å redde næringen. Jeg kan til dels skjønne at Sp stemte slik, men ble overrasket over at KrF faktisk gjorde det samme, sier Nævra, som tok en Buskerud-oppdretter på ordet og besøkte farmen hans, for å se hvordan livet arter seg for dyrene som vokser opp fangenskap. Det fikk ham ikke til å endre syn; selv om revene var tamme nok til ikke å bite, godtar han ikke det som at de trives i burene.

– En del av landbruket

Også Jostein Rensel, som var Buskerud KrFs førstekandidat til stortingsvalget, har vært på pelsfarmbesøk med partikolleger som representerte det sprikende synet partiet har.

– Noen av dem som var veldig for et forbud før de kom dit, skjønte at god dyrevelferd også har flere aspekter, og ikke er svart hvitt, sier Rensel.

På partiets landsmøte i vår stemte flertallet for å sikre pelsdyrnæringen videre.

– Vi mener det er en del av landbruket og historien vår, og at det skaper arbeidsplasser. Ved å legge ned her, overlater vi eksport av pels til land uten god dyrevelferd, da vil vi heller gå i bresjen for å være en fyrlykt i verden, sier han.

– Dette er ikke dyr som har vært ville og så satt i bur, de er avlet opp. Dyrene jeg så lider ikke. Burene var større enn jeg trodde, og de hadde aktiviteter i dem og kunne bevege på seg, gjemme seg og gå for seg selv. Ja, revene bor i bur, men dette er næring vi skal bevare. Formålet er å lage pels, sier Rensel.

Dermed takket han nei til å stille med appell på Noahs arrangement. Men Ståle Sørensen (MDG), Merete Andrea Risan (Ap), Timo Nikolaisen (Unge Venstre), veterinær Mona Solemslie, Nina Haaland som driver hund i fokus og Gro Saugerud fra Langedrag kommer.

Mer fra Dagsavisen