Nyheter

Verden flytter inn

Smak, lek og lytt deg gjennom spleiselaget mellom frivillige, sponsorer og kommunen på Strømsø torg i dag: Globusfestivalen er Drammens splitter nye høstfest.

Bilde 1 av 3

Potluck kalles det, når gode venner tar med en rett hver og kommer sammen, og det har kanskje vært en rettesnor for prosjektet som rulles ut for publikum i all sin prakt i dag: Mat- og kulturfestivalen Globus på Strømsø torg.

Spleiselag

I tillegg de de 300.000 kronene som bystyret har bevilget er det lagt til omtrent like mye fra samarbeidspartnere, sponsorer og initiativtakerne, opplyser Tom Søgård i Byen Vår Drammen. Resultatet er et fyrverkeri av matboder, musikk og opplevelser hele lørdag. Fra Asia kommer workshops med Bollywoodtema, origami, hennamaling, tamilske og tyrkiske leker – eller vil du prøve en turban, sari eller hijab? Amerika byr på capoeira, regnskogstelt, latinokvartal og piñata, Afrika har ansiktsmaling og gateleker. Opplev eventyrfortelling, stylter, tautrekking, graffiti og sirkus i Europa.

Varmet opp

Mande Brass Band fra den franske byen Toulouse er et av bandene som denne helgen er i Drammen, og spiller både på Globus’ verdensscene og Scared Music-festivalen. Det nokså nyetablerte bandet spiller egne låter med en blanding av tradisjonelle instrumenter som djembe, balafon og dunun og mer jazzy messinginstrumenter, og oppgir sine afrikanske røtter som en stor inspirasjonskilde. Fredag varmet de opp for alle elevene på Introduksjonssenteret i Drammen, som i sin ukentlige musikktime fikk en totimers «pop-up»-konsert der både hoder og hofter myknet før ukeslutt.

– Veldig moro

Patience Slobert (27) var en av elevene som likte det hun hørte.

– Veldig moro! Jeg tror det vil bli god stemning i morgen, sa hun og fortalte at hun ble i godt humør spesielt av trommene hun kjenner fra hjemlandet Liberia. Selv om hun selv hører mest på gospel hjemme, bestemte hun seg for å ta med barna på seks og tre år til byen for å delta på byfesten lørdag.

– Er det en god idé å kombinere mat og kultur i en festival?

– Ja, bare mat er litt kjedelig, men med musikk trekker det folk og liv! Jeg synes også det er positivt at det er alkoholfritt, for da er det attraktivt å ta med barn, sier Slobert. Hun trives i Drammen her hun har bodd ett år etter åtte år i Nord-Norge.

Andre Dagsavisen Fremtiden snakket med var positive til at festivalen er gratis og oppleves som åpen for alle.

Spleiser på byfest

I tillegg de de 300.000 kronene som bystyret har bevilget er det lagt til omtrent like mye fra samarbeidspartnere, sponsorer og initiativtakerne, opplyser Tom Søgård i Byen Vår Drammen.

– Vår meget kompetente og sammensveisede prosjektgruppe består av personer fra Drammen kommune/Interkultur, Byen Vår Drammen og miljøet rundt oss, og over 60 ulike innvandrergrupperinger knyttet til Drammen Minoritetsråd og Buskerud Innvandrerråd, sier Søgård og skryter av godt lagarbeid.

Resultatet er et fyrverkeri av matboder, musikk og opplevelser. Fra Asia kommer workshops med Bollywoodtema, origami, hennamaling, tamilske og tyrkiske leker – eller vil du prøve en turban, sari eller hijab? Amerika byr på capoeira, regnskogstelt, latinokvartal og piñata, Afrika har ansiktsmaling og gateleker. Opplev eventyrfortelling, stylter, tautrekking, graffiti og sirkus i Europa.

Mer fra Dagsavisen