Nyheter

Veggen samler

En tredagers fotoutstilling av graffitikunst åpner på Galleri Athene i dag.

Bilde 1 av 8

Du har sikkert sett dem, de enorme veggene rundt i Drammen med graffitikunst. Noen er borte for lengst, de var malt på bygninger som skulle rives. Mens andre står og venter på å jevnes med jorden, de også.

– Det er litt av hensikten, røper graffitikunstner Eric Ness Christiansen og fortsetter, på den måten ser vi også hvor dype spor et midlertidig kunstverk er.

For det er det som er graffiti, noe spontant, der og da og som forsvinner like plutselig som det oppstår.

– Høyt nivå

– Eric er best av de beste, dette er kunst på høyt nivå og sidestilles med all annen kunst, påpeker innehaver av Galleri Athene som i tre dager skal vise fotografier av graffitiveggene i Drammen.

Utstillingen er en såkalt pop-up utstilling, litt i tråd med hele graffiti-tanken. Rask, umiddelbar, og så vekk.

Nylig har Eric Ness Christiansen, i samarbeid med fotograf Gjermund Hansen, laget boken «Grafitti Junction».

– Boken er på 200 sider, som dokumenterer graffiti, street-art og samtidskunst-arbeider fra halve graffiti Norge, noen fra utlandet og litt til, forklarer Ness Christiansen, som også sier at boken bare blir å få kjøpt i utvalgte museer og gallerier.

Samarbeidet med Gjermund Hansen har vart i flere år, og har gått på å dokumentere urbane kunstprosjekter, og som nå har resultert i denne boken, utgitt av Final Outlines Publishing.

Eric Ness Christiansen har blitt en anerkjent kunstner etter hvert, han blir invitert med på utstillinger og store prosjekter med sin stige og sine sprayflasker. Sist var på Kulturens festaften hvor han hadde et graffitistunt ute, foran teatret. Og han har et stort verk med i Drammens Museums sommerutstilling.

– Et godt miljø

– Hvordan ser graffitimiljøet i Drammen på deg, nå som du har blitt invitert inn i «de dannedes selskap»?

– He-he, mange applauderer mens andre ikke lenger synes det jeg gjør er graffiti. Men det er et godt miljø og jeg prøver å være tro mot min egen graffiti, uten å tråkke på for mange på tærne.

– Fra nulltoleranse for få år tilbake, til å bli hyllet som du blir nå, hvordan skjedde det?

– Det er mange som har jobbet for å promotere graffiti i Drammen. Kulturavdelingen i kommunen har jobbet hardt, og det har også krefter innen næringsliv og kulturliv. Se bare her, Lars i Galleri Athene og Åsmund Thorkildsen ved Drammens Museum, oppsummerer Eric Ness Christiansen.

– Graffiti er sanselig og levende, og som tiltrekker seg alle, konstaterer Lars Holst-Larsen.

I kveld er det altså åpning på pop-up utstillingen, med poeten Ballo Singh, sjokoladekake og Champagne.

– Champagne?

– Jeg tenkte det passet bedre med øl, sier Holst-Larsen, men graffitikunstner Eric ville heller ha Champagne!

Mer fra Dagsavisen