Nyheter

Varaordførerens verste år

Da korrupsjonssaken i kommunen sprakk, ringte en journalist og spurte Yousuf Gilani (44) om han ikke hadde klart å integrere sin egen familie.

Januar 2016. Telefonene kom i ett. Dagens Næringsliv, VG, Nettavisen og Dagbladet: alle ønsket de seg varaordføreren i Drammens historie. Alle fikk nei.

– Av en som ringte ble jeg spurt: Du som er den framskutte brubyggeren i Drammen og har talt så varmt for integrering. Og så har du ikke klart å integrere din egen familie engang! Kommentaren satte meg helt ut, sier Gilani.

Utgangspunktet var at en eldre bror er mistenkt for medvirkning til grov korrupsjon i Drammen kommune. En bror Gilani ikke har snakket med siden han ble informert om saken.

– Det skyldes mer bitterhet, enn at det kunne skade min posisjon. Så må det understrekes at det kommer en rettssak, der han har sin versjon som han må få legge fram. Vi er som enhver annen familie, som normalt møtes i familiære settinger. Men de som har vært i 2016 har jeg ikke deltatt på, sier Gilani.

Et ansikt

– At jeg skal stå til ansvar for noe noen andre har gjort, er dypt urimelig. Jeg tror alle som er innblandet er glad for at jeg ble et ansikt på saken. Familierelasjonen økte fra starten av sakens interesse. Selv i avisenes faktabokser sto «i varaordførerens familie» nevnt, lenge etter at jeg hadde erklært meg inhabil i all behandling.

Gilani meldte seg inhabil til rådmannen samme dag, han ønsket ingen orienteringer som kunne vekke mistanke om at informasjon kunne tilflyte uvedkommende. Lesere av Drammens Tidende vil også være kjent med at Gilani er svært misfornøyd med avisens dekning og presentasjon av en eierskiftetvist han er involvert i, og Halvor Storemoen har via et innlegg i DT erklært at avisen vil bli meldt inn for Pressens Faglige Utvalg for to forhold ved denne saken. (Edit: Artikkelen er endret: Jurist Halvor Storemoen sier mandag at PFU-klage vil bli sendt i løpet av denne uka, den var altså ikke sendt, slik Dagsavisen Fremtiden skrev lørdag.)

LES OGSÅ: Mener pressen har beskyttet Gilani

LES OGSÅ:  Venstre-velgere overkjørt i samarbeidsavtale

Energilekkasje

Hans engasjement for de svakeste, folk som hemmes av språkbarrierer og havner mellom stoler har ikke fått like mye oppmerksomhet dette siste året. Varaordførerens inhabilitet forklarer kanskje hans taushet i forbindelse med korrupsjonssaken. Likevel har det ikke manglet på store saker å markere seg i i drammenspolitikken, med bypakkegrupperinger og Marienlystblokker som de mest iøynefallende.

Har du vært mer passiv enn du har hatt lyst til?

– Når én sak får slike konsekvenser som korrupsjonssaken fikk, blir man satt litt i sjakk. Jeg har holdt en lav profil i hele 2016. Men jeg vet at det er sterke meninger i Venstre knyttet til Marienlystprosessen. Her vil bystyregruppa avgjøre hvor vi lander. Vi vet også at det er delte oppfatninger i posisjonspartiene, sier Gilani.– Det mange misforstår med meg, er at jeg smiler og er hyggelig. Psykisk har det vært mer belastende enn det har sett ut. Jeg er en sosial person, som inviteres mange steder – fra moskeer, idrettslag, organisasjoner og konserter. Det siste året har jeg vært fraværende her også, erkjenner Gilani. Han kaller det en energilekkasje, forsterket av at hans og Venstres gjennomslag som et nytt integreringsutvalg har fått minimal dekning – i skarp kontrast til når han har sammenlignet økonomisk rot i DHK med det i Fjell Sportsklubb, eller vist uenighet, spesielt med samarbeidspartner FRP.

Har du vurdert å trekke deg?

– Jeg har ikke det, men jeg har vurdert en pust i bakken. Det har vært et umenneskelig press. Min kone Selma og to barn, som snart er ungdommer, er sterkt påvirket. Alle har stått i storm noen ganger. Men mens andres avtar, har min bare fortsatt, sier han.

– Gjennom hele 2016 har jeg tenkt «Er det verdt det?». Jeg har ingen ønsker om å gjøre en karriere i politikken. Men så er det det å kunne gjøre en positiv forskjell for Drammen og innbyggerne her. Det er mye spennende utvikling for byen framover, sier Gilani.

Saken er oppdatert:

Nyhetsredaktør Alf Petter Øverli i Drammens Tidende ønsker etter å ha lest artikkelen å presisere at Drammens Tidende ikke har gått inn i eier­skiftetvisten rundt den omtalte boligen.

– Det er viktig for oss å understreke at vi har holdt oss unna tvisten mellom Gilani og kjøper av huset, noe vi også har sagt overfor Gilani at vi ikke ønsker å gå inn på, sier Øverli.

I DT-artikkelen Dagsavisen Fremtiden omtalte lørdag, står det spesifisert at «Det er de ulovlige byggetiltakene og arbeid som Gilani i egenerklæringen ved salget oppga at er utført av fagfolk denne saken omhandler.»

– Vi har forholdt oss til det som etter forskriftene er tillatt og ikke tillatt å gjøre med sin bolig, og i de kommunale dokumentene står det at han skal ha bygd om to boder til oppholdsrom uten å ha innhentet de nødvendige tillatelser. Det mener vi det er viktig at Drammens innbyggere har kjennskap til, siden Gilani er varaordfører, sier Øverli.

Mer fra Dagsavisen