Nyheter

– Var vårt forslag

Hanne Lisa Matt (MDG) mener de store politiske partiene har sovet i timen om ny regioninndeling.

Bilde 1 av 2

Stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås (Ap) i kommunal- og forvaltningskomiteen, uttalte i Dagsavisen torsdag at de vil lytte til forslaget fra LO Østfold og Østfold fylke når de skal behandle de innkomne forslagene 30. november.

– Flere politikere i landet merker seg også hvor veldig stort Viken vil bli, sa Lauvås, om forslaget om å dele Viken i to sterke regioner på hver side av Oslofjorden – og rundt Oslo.

Hanne Lisa Matt, gruppeleder for MDG i Buskerud fylkesting og medlem av fylkesutvalget, synes Ap-politikerens utspill er besynderlig.

Bedre løsning

– Da vi kom med akkurat det samme forslaget i fjor, ble vi sablet ned av Ap, Høyre og Frp. Nå som forslaget kommer fra LO er de lydhøre, mens vi den gangen bare ble møtt med nostalgisk og følelsesladet argumentasjon, sier Matt, som mener regjeringen er mer opptatt av strukturendringen fra 19 til 10 fylker enn faktisk å finne de beste løsningene.

Fylkespolitikeren synes det er meningsløst å bruke så mye tid og ressurser på en stor regionreform, om den ikke bidrar til å løse de store samfunnsutfordringene. – Ved å satse på to regioner, bygger vi mer lokal tilknytning – framfor et arbeids- og næringsliv på tvers av fjorden. En så stor fylkeskommune som foreslåtte Viken vil også kreve nye samferdselssystemer, som betyr store miljøinngrep. Det vil i tillegg få konsekvenser for lokaldemokratiet: I et stor-Viken vil vi trenge 10.000 velgere bak hvert mandat. MDG, som nå har sju folkevalgte ville ha endt med bare to.

Politisk uansvarlig

Matt mener også statsbudsjettet signaliserer at fylkesnivået vil bli fratatt mer av både ansvar, handlingsrom og midler. Et eksempel er ansvaret for vannforvaltningen, som man heller vil legge under staten.

– I regionreformens navn framholdes det stadig at fylkeskommunen fortsatt skal være betydningsfull, mens all realpolitikk tilsier det motsatte. Om dette bare er et steg på veien for å bli kvitt hele nivået, må man spørre seg hvor forsvarlig prosessen er. Dette berører så mange arbeidsplasser, og stjeler masse tid fra andre viktige oppgaver. Enten må regjeringen være ærlige på at de vil bli kvitt hele fylkeskommunenivået, eller så må de tørre å gi fylkeskommunene muligheten til å drifte de viktige, tverrsektorielle oppgavene som de faktisk egner seg for.

Mer fra Dagsavisen