Nyheter

Vår forlengede arm

For fem år siden følte jeg meg litt deprimert og intellektuelt rusten. Jeg var ikke helt klar for å vende tilbake til arbeidslivet, etter flere måneder hjemme med lille Sigurd. Ikke følte jeg at jeg gjorde noen særlig god jobb som pappa til Sigurds storebror Olav heller. Jeg trengte å gjøre noe nytt, noe som kunne fremme karrieren min, men jeg så ikke noe spennende i horisonten. Selv om jeg alltid hadde ønsket endringer entusiastisk velkommen, lot jeg meg gradvis invadere av tvil og frykt. Hvordan skulle jeg få tilbake motivasjonen – og gjenoppta forholdet med både Olav og arbeidslivet?

Alt forandret seg noen måneder senere. Under en ferietur med familien begynte jeg å se på min iPhone og Olavs iPad med nye øye. Jeg dykket inn i en verden av kreative apper, og fant et nytt mål. Jeg ønsket å hjelpe unge og voksne til å utvikle sin kreativitet, ved hjelp av mobile enheter. Jeg visste det ikke da, men dette valget skulle komme til å gjøre meg til en bedre far – og gi meg en helt ny innfallsvinkel til arbeidslivet. Du kan på mange måter si at Apple reddet livet mitt.

Siden Dagsavisen Fremtiden fortalte om dette i desember 2014, skal jeg imidlertid ikke dvele ved denne delen av historien.

Jeg spør meg i stedet hva det var jeg så i disse mobile enhetene – som jeg ikke hadde sett før? Og hva slags innvirkning har denne teknologien på samfunnet?

Til tross for all verdens science fiction, kunne ikke noe ha forberedt oss på de enorme forandringene disse bærbare, intelligente kommunikasjonsmaskinene ville medføre. I dag er det uansett et faktum at iPhone, og smarttelefoner generelt, har endret dagliglivet til millioner av jordboere.

Apples genistrek har vært å gjøre teknologien enkel, tilgjengelig og ønsket. Et av deres første, virkelig ikoniske produkter var den kompakte datamaskinen iMac, som ble elsket av blant andre designere, bildekunstnere og musikere. Men også iPoden tiltrakk seg millioner av musikkelskere. iPhone ble på sin side introdusert som en slags iPod-aktig datamaskin, som kunne kobles trådløst til internett, og hadde en berøringsskjerm så enkel å bruke at barn kunne forstå det ved første blikk. Fra 2007 til 2016 solgte Apple én milliard iPhone-er.

Siden har enhetene blitt mindre, internettet mange ganger raskere – og datakraften desto større. Dette har gjort dagens smarttelefoner til en forlengelse av oss selv. iPhone har forvandlet oss til cyborger. Halvt menneske og halvt smarttelefon. IPhone-en, som var den første virkelige smarttelefonen, er for mange nærmest blitt en kybernetisk protese. De føler seg rett og slett amputerte uten.

Smarttelefonene har blant annet endret hvordan vi kommuniserer, handler og administrerer bankkontoen. På den annen side har disse små datamaskinene, som vi alltid har med oss, også ført til økt overvåking og dårligere personvern. For ikke å snakke om uhemmet narsissisme: iPhone var faktisk den første smarttelefonen med et kamera på fronten – og nå er vi midt i «selfie-alderen». Kjendiser, politikere, kongelige – og alle oss andre – designer egenhendig den versjonen av oss selv som vi ønsker å vise fram. På godt og vondt kan vel Kim Kardashian sies å være blant de fremste eksemplene på det siste?

iPhones historie viser at det ikke er enkelt å måle effekten av teknologiske nyvinninger i vår egen tid. Dermed er også få av oss i stand til å forestille seg – og gripe – de kreative mulighetene som åpenbarer seg. Men bare vent og se: når sosiale nettverk kobles sammen med virtuell virkelighet åpnes dørene til enda flere kreative dimensjoner.

Mer fra Dagsavisen