Annonse
FOTO: KENNETH LIA SOLBERG

Turgeneralen stikker av

Huskyene hans lengter etter Hardangervidda, men Simon Torgersen i DNT Drammen og Omegn går først for noe helt annet denne påsken.

Annonse
Lokale nyheter

Turistforeningen i Drammen hadde rekordbesøk på hyttene sine i påsken i fjor, og satser på godt besøk også denne påsken. Simon Torgersen, daglig leder i DNT Drammen og Omegn.

Hvor går årets påskeferie for deg?

– Jo, det er litt morsomt at du spør. Hoveddelen av påskeferien for meg blir i Manchester i England. Jeg har en trang til å komme meg til fjells, men sønnen min, som satser på fotball, ville ta en tur til England, så da skal jeg se Manchester United mot Chelsea. Jeg lurer nok også inn noen dager på Hardangervidda. Jeg har en hytte der, men i området hvor den ligger, er det så lite snø at det går nesten ikke å gå på ski, så vi får hvordan jeg håndterer det. Det blir vanskelig å ha en hel påske uten å være i fjellet, og jeg har to alaska huskyer som tenker det samme.

Hva betyr påsken for deg?

– Det betyr å være på tur. Det er veldig norsk og tradisjonelt: solveggen, kakao, appelsin, lammelår, påskeøl og så videre. Og tur på ski.

Hvor populære er hyttene deres i påsken?

– Det er en glede å se at det har vært en økning når det gjelder besøk på hyttene våre i påsken over lang tid. I fjor hadde vi tidenes beste overnattingstall. Det er populært å gå fra hytte til hytte i fjellheimen. Det blir jo ikke bedre enn det. Nå har vi akkurat åpnet vår nye hytte på Høgevarde, så det blir spennende å se hvor mange som kommer på besøk dit.

Hvem er det som typisk tilbringer påsken på DNT-hyttene?

– Før påsken er det en del utlendinger: tyske, svenske, nederlandske, engelske og danske, blant annet. I selve påsken er det stort sett norske turister. Det er nok flere voksne uten barn enn barnefamilier, fordi det kan være såpass langt og tungt å komme seg inn til disse hyttene. Heldigvis blir det også flere og flere barnefamilier, men dette er veldig væravhengig. Nå som folk går og raker løv i hagen prøver vi å få fram at det er fantastiske forhold i fjellet.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg er veldig glad i bøker som handler om villmark og tur. Helge Ingstads «Pelsjegerliv» og Lars Monsens «Canada på tvers». Jeg leser også mye krim, men krimbøker husker jeg nesten ikke etter jeg har lest dem, mens naturbøkene setter seg. En annen favoritt er Stein P. Åsheims bok om å bo med familien i ett år på Austfjordneset på Svalbard.

Hva gjør deg lykkelig?

– Turen til Manchester med sønnen min i påsken. Det gleder jeg meg så sinnssykt til.

Hvem var din barndomshelt?

– Reodor Felgen, hehehe.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da setter jeg meg i min gamle veteran-Porsche og tar med kona på spahotell et eller annet sted.

Er det noe du angrer på?

– Det er veldig lite jeg angrer på, men en ting tenker jeg kanskje skulle slått til på, var et jobbtilbud jeg fikk på Svalbard, som turguide og hundekjører, da jeg var rundt 20 år. Jeg takket nei, og det tenker jeg på ennå.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Det er sånt som jeg aldri tenker på. Det ville vel antakeligvis vært noe som har med ødeleggelse av natur å gjøre, men det er ikke helt meg. Jeg velger nok andre måter å si fra på.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg tror vi slår til på Helge Ingstad.

Annonse