Nyheter

– Tomme løfter

Bilde 1 av 2

– Siden fylkestinget for kort tid siden vedtok å øke klassestørrelsene ved flere yrkesfag fra 15 til 20, og å slå sammen klasser i fellesundervisningen, mener jeg det er veldig langt mellom teori og praksis her. Og det i et fylke med Ap-ordfører, sier Julie Kvaløy, hovedtillitsvalgt for Utdanningsforbundet i Buskerud.

Fylkespolitikerne gjorde sitt sparevedtak i januar, etter at samarbeidspartiene Ap, Sp, V og SV fikk stoppet rådmannens foreslåtte kutt i linjetilbud.

Bakgrunnen for kuttene var etter sigende manglende utbytte fra kraftselskapet Vardar.

I valgkampens siste uker snakker like fullt Ap-politikerne stadig om sitt løfte om minst en milliard ekstra til yrkesfagene.

Dårlig løsning

– Så lenge det ikke fantes noen alternative forslag, måtte det bli slik, sa Sissel Urke (V), leder for hovedutvalget for utdanningssektoren, da kuttene hadde blitt vedtatt.

Og allerede ved skolestart i høst trer endringene i kraft.

– Ja, nå blir det flere elever i klassene ved flere avdelinger. Dette utløser for øvrig behov for ombygging – og dermed økte utgifter. Uansett er det en ulempe for elevene med større klasser. Sjansen øker for at den enkelte elev ikke blir sett, selv om lærerne aldri så mye gjør sitt beste. Dette kan føre til at flere elever gir opp undervegs. Hvis man ønsker å hindre frafall, er økt klassestørrelse ikke veien å gå, konstaterer Anne Cathrine Myhre, lærer ved Åssiden videregående skole.

Somlærer i fellesfag frykter hun ytterligere frafall om også flere klasser, fra forskjellige utdanninger, slås sammen i fellestimene. Dette betyr i praksis enda større klasser – og mindre tilrettelegging av teoretisk undervisning med tanke på yrkesmessig relevans.

Har bare ikke penger

– Etter fire år med blåblå «skolesatsing» – uten merkbar effekt, og manglende finansiering, har vi rett og slett ikke økonomiske rammer til mer, sier Bjørn Tore Ødegården (Ap), nestleder i hovedutvalget for utdanningssektoren.

Han mener staten underfinansierer fylkeskommunene, men sier dette er noe Ap vil endre på. Ifølge ham er finansieringsplanen klar.

– Hadde det ikke vært for tidligere utbytte fra Vardar, ville disse sparetiltakene ha måttet blitt gjennomført for lenge siden.

Ødegården presiserer at kuttene nå var helt uunngåelige grep, for å sikre fagutdannet kompetanse til arbeidslivet i kommende år – og fortsatt tilgang på mange utdanningsprogram for elevene.

– Ellers ville vi kunne fått en dramatisk sentralisering av utdanningstilbudene.

Store forventninger

Han passer samtidig på å invitere Utdanningsforbundet i Buskerud til en samtale med ham selv og Aps skolepolitiske talsmann Trond Giske.

Det vil Julie Kvaløy gjerne få til.

– For øvrig forventer vi nå, ved et eventuelt regjeringsskifte, at kuttevedtakene i fylkestinget omgjøres, fastslår hun.

Mer fra Dagsavisen