Nyheter

Til topps i tau

Med Klatreverket har Drammens-klatrerne fått et ordentlig sted å trene. Og selv på en varm sommerdag – blir senteret godt besøkt.

Bilde 1 av 4

Man skulle kanskje tro at poenget med klatring var å komme seg til toppen, og at det ikke lå så mye bak hvordan man kommer seg dit. Slik er det ikke.

– Faktisk har det blitt sånn at folk er rutesettere av yrke, forteller Chad Stokes, fagsjef ved Klatreverket i Drammen.

En rutesetter er den som skrur opp «håndtakene» i klatreveggen. De er ikke tilfeldig skrudd opp. De har et system, og det skal være slik at du er nødt til å ha foten på den ene for å få hånden på den andre – for å til slutt komme deg til toppen.

– Det ligger et godt stykke håndverk og kunstnerisk utfoldelse bak en klatrerute. Det krever masse erfaring for å bli en god rutesetter. Trenden i Europa og ute i verden nå, er at man har profesjonelle og fast ansatte rutesettere, forteller Stokes.

På Klatreverket i Drammen heter han Patrik Pedersen. Han regnes som en av landets beste sportsklatrere.

– Rutene må også ta hensyn til vanskelighetsgrad. Det er mye som skal klaffe, sier Stokes.

God vekst

Selv om det har eksistert et klatremiljø i Drammen i årevis, er det først etter at Klatreverket åpnet, at Drammen kan kalles en klatreby, ifølge Stokes.

– Områdene rundt Drammen er av landets beste for utendørs klatring. Det har imidlertid vært ganske dårlig stilt for innendørs klatrevegger, og det var derfor svært etterlengtet for byen med en ordentlig arena, sier fagsjefen.

Veggene i Klatreverket var klare til klatring 29. april i fjor, og fagsjefen forteller at sesongen i år har rekruttert mange. I september holdes en av tre Norgescup-runder i buldring på Klatreverket.

– Veksten har vært enormt god. Jeg vil anslå at vi har omtrent 4.000 unike brukere, og rundt 800 deltakere på nybegynnerkurs, sier Stokes.

Alene, på lag

Sportsklatring, skiller seg fra fjellklatring ved blant annet at det foregår innendørs. Stokes lover god treningseffekt på alle nivåer.

– Du kan ikke gå opp i en klatrevegg uten å få en treningseffekt. Dessuten er det sosialt, samtidig som du er en individuell utøver. Det er flott å se hvordan de mest erfarne klatrerne her støtter nybegynnerne, og svarer med trampeklapp når de kommer seg til toppen, sier han.

Brødrene Markus og Robin Bülow-Berntzen har kommet til Drammen fra Tønsberg for å klatre på Klatreverket.

– Klatreverket er det nærmeste og beste for oss. Man er veldig fri når man klatrer. Det er bare å ta med seg skoene, og jobbe med å komme seg opp, sier Markus.

Mer fra Dagsavisen