Annonse

– Tidenes Haand-fest

Haandbryggeriet har lagt et tungt år bak seg, og rigger nå til for sin største Haand Ølfestival noensinne, 26. og 27. mai.

Annonse
Lokale nyheter

– Vi har fått med hele 35 bryggerier, og det er nesten en dobling fra tidligere år. Før har vi satt opp store telt utenfor her, og det er ikke det helt store i regnvær. Derfor har vi nå fått låne nabobygget, som er en svær industrihall, forteller Egil Hilde, som gikk fra produksjonsleder til daglig leder i 2016.

Mange utfordringer

Da to av medeierne ville selge seg ut i fjor sommer, fikk han og medgründer Arne Eide med seg nok investorer til å forhindre at Norbrew AS endte som eier av 60 prosent av aksjene. Dermed sikret de at produksjonen fortsatt skjer etter deres grunntanke – om at smak og håndverk kommer foran store kvanta.

En villgjærinfeksjon skapte også store problemer en periode, men tønnelagring av surøl – atskilt fra bryggeriet og regelmessige DNA-analyser i Tyskland, fikk anlegget friskmeldt.

Trusselen om at bygningen de holder til i ganske sikkert må rives når, eller hvis, det bygges nytt sykehus på Brakerøya, er de derimot nødt til å leve med.

– Vi må bare ta en dag av gangen og se hva som skjer. Vi kan ikke bruke mer energi på det, før vi får et endelig svar. I mellomtiden fokuserer vi på å få opp volumet ved å satse mer innen pub- og restaurantmarkedet og på nye eksportkunder. Det går rette veien nå.

Nye markeder

En økt satsing på serveringssteder i Bergen, Stavanger og Sandnes har gitt gode resultater – og nå ser de mot Oslo.

Ny avtale med distributør i Danmark og en tysk nettbutikk, kan også vise seg lønnsomt, og i tillegg jobbes det med avtaler i Finland, Sør-Korea, Brasil og Singapore.

Men aller først blir det ny ølfestival i Drammen, med flere nyheter på programmet

– Vi har fått med oss Svensefjøset fra Lier, som skal sørge for at man kan får skikkelig god og kortreist mat til ølen. Også blir det Masterclass med 3-retters middag og utvalgte ølslag fra forskjellige bryggerier. Ølkjenner Gustav Jørgensen bistår med presentasjon av bryggeriene – og sist men ikke minst: egen surølfestival.

For kjenner og nyfrelste

Det siste betyr blant annet at utenlandske bryggerier, med surøl som spesialitet, varter opp med smaksprøver og foredrag inne på Haandbryggeriets eget surøllager.

Det blir med andre ord mye godsaker for den stadig voksende horde av ølentusiaster og hjemmebryggere. Hilde hevder likevel at deres ølfestival verken blir for «nerdete» eller særlig egnet for fyllefanter.

– Andre steder opererer for eksempel med inngangspriser på opp imot 1.500 kroner, men da kan man også drikke så mye man vil. Her har vi gjerne hatt 2-3.000 innom i løpet av to dager, men sett veldig lite fyll. Inngangsbilletten er ikke så dyr at bare spesielt interesserte finner veien ut hit, men med på kjøpet er det heller ikke mer enn fem smaksprøver. Utover det må man kjøpe selv, forklarer Egil Hilde.

Innen startskuddet går for årets festival lover han også å ha på plass et band eller to.

Annonse