Nyheter

Tar over tappekrana

Onsdag kveld blir det newzealandsk øl på tappekranene på Rekord bar.

Hvem: Kerryn Beattie

Hva: Newzealender som har startet opp Nordic Kiwi Brewers i Sverige.

Hvorfor: Kommer denne uka på besøk til Rekord bar i Drammen og BD57 i Oslo for å ta over tappekranene.

Dere tar over tappekranene på Rekord bar i Drammen og på BD57 i Oslo denne uka. Hva kan øltørste bargjester vente seg?

– Vi kommer til overta kranene og servere åtte typer newzealandsk øl, og det blir New Zealand-theme og mat fra New Zealand – kiwiburger og det hele.

Hva er det som får to newzealendere til å starte opp ølbryggeri på en øy utenfor Stockholm?

– Jeg møtte min kollega Craig gjennom at jeg jobbet med lillebroren hans i Sverige. På den tida drev jeg med hjemmebrygging, og vi snakket i et par år om at vi burde starte opp et bryggeri. Til slutt ble vi enige om at det var på tide å slutte å bare prate om det, og vi laget en forretningsplan og startet opp for tre år siden. I år har vi brygget 60.000 liter øl, og neste år kommer vi til å brygge 200.000 liter.

Er det lønnsomt?

– Det er i ferd med å bli lønnsomt nå, etter tre år, men det har vært mange lange dager og lav lønn de siste par årene. Jeg tror vi har jobbet rundt 60 timer i uka, men vi har hatt masse moro og. I dag har vi fem ansatte.

Det er veldig viktig for dere å bruke humle fra New Zealand i ølen. Hva er det med newzealandsk humle som gjør at smaken blir annerledes enn om den var svensk eller norsk?

– Humlen gror i et veldig godt klima i New Zealand. Det blir litt som med vindruer – det er varme dager og kalde, fuktige netter. Den får en veldig god fruktig og tropisk aroma, som er annerledes fra hva man får i USA eller Europa.

Hvordan startet ølinteressen din?

– Den started her i Sverige for rundt 15 år siden. Den gangen var det ikke så mye å velge mellom, og jeg tenkte at hvis det ikke var tilgjengelig, kunne jeg brygge det selv hjemme, med mine egne oppskrifter.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– En bok som heter «Brewing up a business» av Sam Calagione, som startet opp Dogfish Head Craft Brewery. Det er en kjempegod bok om hvordan man starter opp en virksomhet i bryggeribransjen. Dogfish Head en av topp fem mikrobryggerier i USA i dag, og boka har vært til enorm hjelp når vi har startet opp eget bryggeri.

Hva gjør deg lykkelig?

– Sola. I New Zealand er jeg vant til mange soltimer og å tilbringe mye tid på stranda.

Hvem var din barndomshelt?

– Sir Edmund Hillary, newzealenderen som var den første til å nå toppen av Mount Everest. Jeg har lest tre bøker om ham og han har vært til stor inspirasjon.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg kunne hatt mer empati. Jeg har ikke så mye.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– At små bryggerier og produsenter skal få lov til å selge sine egne produkter.

Er det noe du angrer på?

– Egentlig ikke. Eller kanskje at jeg forlot New Zealand. Man har jo alltid et valg, men det er et element av hjemlengsel der.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg må si kona mi. Vi har så mye til felles og så mye å prate om

Mer fra Dagsavisen