Nyheter

Tar gjerne debatt om trostilskudd

Ydmyk over å få tjene Norge, og kampklar med krav om aktiv integrering i for at trossamfunn skal få statsstøtte. Som stortingsrepresentant i familie- og kulturkomiteen får Masud Gharahkhani muligheter han ser fram til å bruke.

Bilde 1 av 2

Masud Gharahkhani (Ap) hadde god støtte i de spente formiddagstimene før Kongens åpning av det 162. storting mandag: Som gjester hadde han invitert sine våpendragere fra valgkampen Bendik Thun og Vilde Jagland fra AUF, og takket dem også i en selfie-video delt direkte fra vandrehallen.

– Hadde det ikke vært for deres innsats ville jeg neppe blitt valgt inn på Stortinget, sa Gharahkhani, før den høytidelige trontalen tok til i stortingssalen. Da Dagsavisen Fremtiden snakket med den mangeårige gruppelederen for Drammen Ap kalte han dagen historisk for førstereiskandidater som ham selv, og røpet at han aldri tidligere har møtt kongefamilien.

Idrett og barnefattigdom

– Det var veldig høytidelig og flott. Å sitte der åpnet for masse følelser, først og fremst enorm takknemlighet. Min reise er å komme til Norge som femåring, fordi man tilfeldigvis er født i et land der det er krig og folk mangler frihet. Oppvekst i en liten bygd som Skotselva, før jeg ble drammenser, og i dag får jeg tjene landet som har stilt opp for meg – som en av 169 som skal jobbe for landet mitt Norge. Det er en spesiell dag, oppsummerer Gharahkhani etterpå.

Hva ser du fram til med arbeidet i familie- og kulturkomiteen?

– Både kultur-, medie- og idrettspolitikken er viktige områder. Komiteen har ansvar for barnefattigdom, som er en viktig utfordring også for Drammen, og barnevern, noe jeg ser fram til å jobbe med og få bruke erfaring fra mitt hjemfylke.

– Afsar bør trekke seg

Også tilskudd til trossamfunn ligger under familie og kulturkomiteen, og Gharahkhani støtter kulturminister Linda Helleland (H) som mandag trakk videre støtte til Islamsk Råd Norge.

– Jeg synes begrunnelsen er riktig. Når man gir tilskudd til må man forvente at de stiller opp for det samfunnet vi vil ha, og fremmer integrering og dialog – der har ikke IRN vært i førersetet. Statsråden sier hun vil sende saken tilbake til Stortinget, noe jeg ser fram til.

Han vil fronte enda større krav til menigheter som får støtte.

– Også i bystyret har jeg ment at moskeer skal forplikte seg til aktivt delta og kjempe for likestilling, ved å ta kvinner inn i styrene for eksempel. Det mener jeg vi kan kreve, og er noe jeg vil ta med videre i debatten. De må også jobbe bevisst i kampen mot radikalisering. Vi skal ha trosfrihet, men også noen felles kjøreregler, sier Gharahkhani.

Bør Mehtab Afsar trekke seg som generalsekretær i IRN, slik Abid Raja (V) sier mandag?

– Ja, han bør trekke seg. Han har hatt ansvar for å representere muslimene i landet, og skal man gjøre det, må man representere det flertallet av muslimer står for: Et likestilt samfunn og å fremme integrering, det har ikke han gjort som leder, sier drammenseren til Dagsavisen Fremtiden.

Litt senere legger han ut følgende på sin åpne facebookside:

– Det å kjempe for et kvinnefiendtlig plagg som niqab er det motsatte av likestilling og god integrering. Vi bor i Norge. Aksepterer du ikke dette? Vel, da bør du slutte som leder av Islamsk råd. Vi trenger ledere som bidrar til å styrke fellesskapet, ikke til å splitte. Ser frem til å få saken i familie og kulturkomiteen på Stortinget.

Mer fra Dagsavisen