Nyheter

Tar et stort skritt på vei mot å realisere drømmen

Zhongying Kristoffersens drøm om å bli stor i Kina er ett skritt nærmere virkeligheten.

Neste uke sendes trolig første last med kosttilskudd til kjempen i øst, etter at Zhongying Kristoffersen i april undertegnet en potensielt svært lukrativ avtale med et kinesisk legemiddelfirma.

– Vi har fått to ordrer som skal shippes til Kina nå, med de første pilotene, som skal kjøres ved ti sykehus. Disse ordrene er verdt cirka 200.000 kroner, forteller hun.

Dermed er drømmen om å etablere seg i verdens mest folkerike land for alvor i ferd med å bli til virkelighet for den hardtarbeidende gründeren som bor på Danvik.

Fiskeprotein

Kristoffersen står bak selskapet Lion Healthcare Europe AS, som produserer kosttilskuddet Insubalance, basert på fiskeproteiner. Kosttilskuddet er spesielt rettet mot mennesker med diabetes.

– Hensikten har aldri vært å bli rik i seg selv. Det er faktisk 460 millioner mennesker i verden som har diabetes, og halvparten opplever senskader på grunn av dårlig kontrollert blodsukker. Jeg tror jeg kan lage et produkt som kan hjelpe disse menneskene, og det produseres av bærekraftig materiale fra norsk fiskeindustri: proteinet hentes fra fiskeavskjær – fra søpla, altså, forteller Kristoffersen.

Avtale til 110 millioner

I april, som en del av Erna Solbergs reisefølge i Kina, signerte Kristoffersen en intensjonsavtale til en verdi av 110 millioner kroner med stort kinesisk legemiddelfirma.

– Den avtalen går sin gang. Det var en intensjonsavtale vi signerte i april. Nå har vi signert en formell avtale, så nå er det formalisert. Samtidig har vi kommet i gang med å lansere produktet.

Kosttilskuddet produseres og pakkes i Fredrikstad.

– Produktet skal promoteres ved ti utvalgte sykehus i de største byene i Kina, Beijing, Shanghai og Guangzhou. Det bor rundt 60 millioner i de tre byene, og man kan regne med at rundt ti prosent av dem har diabetes, sier hun.

Hun forteller videre hvordan promoteringen av produktet vil gå for seg i praksis ved sykehusene:

– Det er legene ved sykehusene som skal anbefale produktet til pasienter. I Norge blir dette sett på som kosttilskudd, men i Kina kalles det medisinsk mat eller funksjonell mat, så man har ulike måter å definere produktene på, sier hun.

Gründeren er svært optimistisk med tanke på det kommende året.

– Vi er i ferd med å lansere et nytt produkt, og har samtidig åpnet flere salgskanaler. Jeg forventer at vi oppnår en omsetning på rundt 15 millioner neste år, sier Kristoffersen, som foreløpig ikke ønsker å gå i detalj om det nye produktet.

Prioriterer Kina

Kristoffersen kommer selv fra Kina, og har tidligere uttalt at det at hun er kineser har vært til stor hjelp når det gjelder å komme seg inn i det kinesiske markedet.

– Kina er vår absolutt viktigste og største satsing, men Norge og Norden er også svært viktig, og vi er også nødt til å kunne lykkes i hjemmemarkedet for å kunne gå internasjonalt, sier hun.

Sunkost Torget Vest Drammen er blant dem som selger produktet i Norge, og det har fått bein å gå på.

– Vi selger veldig bra av det, uten av vi har hatt noen som helst reklamehjelp, sier butikksjef Inger-Lise Jørgensen, som forteller at hun har kunder som kjøper produktet hver eneste dag.

Tidligere fylkesordfører

Kristoffersen har fått tidligere fylkesordfører i Buskerud, Tor Ottar Karlsen, med på laget, som medgründer og nestleder i Lion Healthcare Europe AS.

– Jeg ble involvert ved en tilfeldighet. Etter at jeg hadde gått av som fylkesordfører i 2007, jobbet jeg i energiselskap som hadde noen prosjekter i Kina, og vi hadde med Zhongying som tolk. Noen år senere ringte hun og spurte om å hjelpe meg med å etablere et selskap, og siden har det gått slag i slag, sier han.

Så langt har det vært mye gratisarbeid, men fruktene av arbeidet begynner å nærme seg en armlengdes avstand.

– Jeg synes det er veldig positivt at vi nå nærmer oss et punkt hvor vi får betalt for den jobben vi gjør, sier den tidligere fylkesordføreren.

Han tror Lion Healthcare kan være med å bane vei også for andre norske bedrifter som ønsker å etablere seg i det kinesiske markedet.

Mye hardt arbeid

Selv om det ser lovende ut, har det vært og er mange skjær i sjøen på veien mot suksess.

– Jeg er innvandrer og jeg er kvinne, og jeg må si det er vanskeligere for noen med vår bakgrunn å lykkes. Det er fakta at det for folk med min bakgrunn – førstegenerasjons innvandrer og kvinne – er svært vanskelig å få til ting i Norge, sier Kristoffersen.

Tidsforskjellen mellom Norge og Kina, gjør heller ikke arbeidet enklere.

– Jeg jobber døgnet rundt. Når Norge sover, våkner Kina, og når kinesere sover, er folk i arbeid her. Hvis du spør mannen min er han nok mest irritert over at jeg ligger i senga og taster og svarer på mobiltelefonen klokken fire om morgenen. Slik er gründerlivet, konstaterer hun.

Nå opptar jakten på investorer mye av arbeidstiden, og det er ikke småpenger som trengs. Nylig ble det klart at Lion Healthcare Europe AS er nominert til Gründerprisen i Buskerud, som deles ut av fylkeskommunen. Vinneren får 50.000 kroner.

– Jeg har lagt ut på Facebook-feeden min at jeg trenger 10 millioner, hehe... Men det er veldig fint å få anerkjennelse for det jeg driver med, konstaterer Kristoffersen.

Mer fra Dagsavisen