Nyheter

- Sto ofte i lealaus heis med min 12 år yngre kone

Få har formidlet mer om de siste tiårenes Russland enn foredragsholderen som kommer til Bragernes kirkes "Russiske aften" lørdag.

Cand.philol. og tidligere korrespondent for NRK Hans-Wilhelm Steinfeld (66) kommer til Bragernes kirke med Drammen konsertorkester lørdag kveld. Det er klart for «Russisk aften».

Kan du fortelle litt om opplegget?

– Jeg skal holde mellomstikkene mellom musikkstykkene. Det var mye rabalder i Sovjet-tidens kulturliv, og overgrep mot kulturlivets store skikkelser i sovjetsamfunnet og i det postkommunistiske Russland. Her kan nevnes nobelprisvinner i litteratur 1960, Boris Pasternak, historiker og forfatter Aleksandr Solzjenitsyn, som gjorde verden oppmerksom på Stalins slave- og konsentrasjonsleirer, forfatter Jurij Nagibins kamp i 1981, teaterregissør Jurij Ljubimov, striden i Norge om Mariss Jansons i 1983 og Bolsjoj-teatret, som kanskje er verdens mest dramatiske teater? Foredraget som tar to timer i sin helhet å fremføre, uten pause, er holdt siden juni 2016 på 18 steder rundt om i Norge, med «stinne brakker». Den 13. mai i år, på Universitetets «Åpne dager» i Oslo var mitt foredrag det mest besøkte de tre dagene arrangementet pågikk, ifølge. daværende rektor Ole-Petter Ottersen. På konsertprogrammet i kveld står Festive Overture av Dmitrij Sjostakovitsj, den største tonedikteren i Sovjetunionen. Deretter følger Nikolai Rimsky-Korsàkovs «Tsarens brud», som kan bringe tanken hen på tsarfamiliens tragedie, myrdet av kommunistene sommeren 1918. Til sist spilles «The Battle of Stalingrad», det største slaget under andre verdenskrig.

Har du noen favoritter?

– Mitt yndlingsverk er Peter Tsjajkovskijs pianokonsert. Deretter følger «Stjernesangen» fra Jean Sibelius’ «Finlandia». På tredje plass «Morgenstemning» av Edvard Grieg. Det var Tsjajkovskij som fikk utnevnt Edvard Grieg fra Bergen til medlem av det keiserlige musikkakademi. Russerne er i bunn og grunn, av hele sin sjel romantikere. I musikklitteraturen er Europas tre største, romantiske komponister nettopp Peter Tsjajkovskij, Edvard Grieg og Frederic Chopin.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Mørke midt på dagen» av Arthur Koestler

Hva gjør deg lykkelig?

– En solskinnsettermiddag med fulle krabbeteiner på hytta i Borre.

Hvem var din barndomshelt?

– Knut «Kupper’n» Johannessen – jf. boken «Fra Kampen til Squaw Valley» og 15.46.6 på 10000-meter’n som ga gull under OL i 1960

Hva gjør du når du skeier ut?

– Steker hvitløksspekket lammelår på 60 grader i 14 timer, og i innspurten tar jeg meg et par single malt whiskies. Jeg er ikke vodkadrikker …

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Mot rasisme. Farsslekten var av jødisk opphav, åtte av dem havnet i Auschwitz, min egen far var en av Bergens mest torturerte Mil.org-medlemmer, tatt hardt fordi han var jødisk.

Er det noe du angrer på?

– 37 år i NRK-Dagsrevyen med 18 av dem i Moskva som korrespondent, medførte altfor lite tid med mine fire barn. Prøver å forbedre meg som bestefar til seks nå.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Den lealause heisen sto svært ofte i høyblokken i Moskva der vi bodde i 13. etasje, så der sto jeg ofte fast med min 12 år yngre kone Julia. Det ga mersmak.

Mer fra Dagsavisen