Nyheter

Slår hull på lærermytene

Lærerstudentene, for anledningen assistert av kunnskapsministeren, måtte jobbe hardt for å overbevise elevene på Drammen videregående om at læreryrket er verdens kuleste jobb.

Bilde 1 av 4

– Hvis du går med et ønske om å forandre verden, er læreryrket et godt sted å starte, mener Nariman Hame.

Hun er en av få elever i avgangstrinnet på Drammen VGS, som sier det er godt mulig hun velger å bli lærer.

Kameraten hennes, Vishautej Sidhu (Vicky), synes ministeren er ganske overbevisende, men er likevel skeptisk til yrket.

– Jeg tror mange har lett for å se litt ned på lærere. Det er ikke noen prestisjejobb akkurat, sier han.

Må ville det

Mens enkelte frykter dårlig lønn, mener andre at lærerutdanningen bare er aktuell om man ikke kommer inn på noe annet. Og dette er nettopp noen av mytene de utsendte rekruttererne fra HSN vil til livs. I disse dager reiser de rundt med campingvogn, for å forklare unge hva utdanningen og yrket faktisk handler om.

– Det er verdens kuleste jobb. Man har stort sett mer energi etter arbeidstid enn før, sier lærerstudent Christoffer Brucker til skoleelevene.

Stine Marring Lislien, blivende barneskolelærer, synes likevel ikke man skal få flere til å velge lærerutdanningen – for enhver pris.

– Jeg er veldig opptatt av at de yngste skal få en fin start på skolehverdagen, lære grunnleggende folkeskikk og bli gode og fornøyde mennesker. På dette stadiet kan du virkelig gjøre en forskjell. Derfor må du også ha virkelig lyst til å bli lærer for å velge det – og for å komme gjennom utdanningen. Dette er ingen lettvint løsning lenger, fastslår hun.

Den viktigste jobben

– Det er utrolig bra at høyskolen går ut og rekrutterer aktivt på denne måten, sier Torbjørn Røe Isaksen (H).

Han er klar på at det innen få år er nødt til å skje noe med søkertallene til lærerutdanningene. Foreløpig er det ingen direkte krise, men det er mange ufaglærte og mange som nærmer seg pensjonsalderen. Tall fra SSB viser at det innen 10 år vil behøves over 35.000 nye lærere, bare for å erstatte disse.

– Det er landets viktigste jobb, og derfor er det så viktig å få flinke folk til å søke seg til lærerutdanningen. Nå som utdanningen blir femårig – og man kommer ut med mastergrad og lektorstatus, heves også begynnerlønna fra rundt 415.000 til omtrent 480.000. Det er ikke dårlig betalt.

Røe Isaksen kunne også friste med en ny gavepakke denne dagen. Etter initiativ fra Venstre skal lærerstudenter nå kunne få ettergitt en god slump av studielånet.

– Ja, blir du ferdig med utdanningen på normert tid, og jobber i tre år, kan du få slettet 50.000. Barneskolelærere får 55.000 til. Tar du deg i tillegg jobb i Nord-Norge blir du kvitt ytterligere 55.000. Det betyr at en som utdanner seg til barneskolelærer – og får seg jobb i Finnmark – kan skrive ned lånet med 160.000 kroner. Ikke dumt det heller, mener kunnskapsminister Røe Isaksen.

Mer fra Dagsavisen