Nyheter

– Skulle vært mer rampete

Stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen (H) angrer på noe litt utenom det vanlige.

Hvem: Kristin Ørmen Johnsen (64)

Hva: Strortingsrepresentant for Buskerud Høyre

Hvorfor: Lar ingenting ødelegge gleden over at nytt sykehus i Drammen faktisk snart ser ut til å bli en realitet.

Regjeringen vil bevilge 425 millioner til nytt sykehus i 2018, men kritikerne peker på uavklarte grunnforhold (Lundteigen), manglende vegløsning (Kolberg) – og for lite midler til sykehusdriften (Gharahkhani). Er det noe i det de sier?

– Dette vil jeg nesten kalle sutring. Faktum er at på fire år har vi fått på plass både tomt og finansiering – og det klarte ikke de rødgrønne på åtte år. Det er faktisk historisk. Det ble tatt boreprøver, og grunnforholdene er avklart, så det er rett og slett feil. Driftsbudsjettene til sykehusene har fått økte rammer – og når det gjelder vegløsninger, så skjønner jeg også at noe må gjøres. Noe av poenget ved å legge sykehuset på Brakerøya er jo at det er en togstasjon der. Det går busser – og i framtiden får vi kanskje el-ferjer og førerløse busser i tillegg. Vi må ikke lenger ha som utgangspunkt at alle kommer kjørende til sykehuset i egen bil. Her må vi tenke nytt, grønt og moderne.

I en kronikk i Dagbladet skrev du nylig om integrering og utenforskap. Samtidig legger budsjettet opp til mottak av bare 1.120 kvoteflyktninger i 2018, og Listhaug snakker om at vi først må sørge for god integrering av flyktningene som allerede er her. En kommentar?

– Det er vanskelig å få fram alle aspekter av en så kompleks sak, og det bidrar nok til at Listhaug kan virke hard innimellom. Kanskje er det også noe med dialekten? Det hender i hvert fall at jeg også reagerer på retorikken hennes, men det kan være gjort med hensikt. For Frp er jo dette et kjerneområde. Uansett har Norge tatt imot sin EU-kvote, og det uten å være medlem. Det har verken Polen, Ungarn eller Østerrike gjort. Nå er det – i hvert fall midlertidig – færre som legger ut på den livsfarlige ferden over Middelhavet. Noe av dette handler om strengere grensekontroll – men også at Europa ikke maktet mer. I flere land har tilstrømmingen skapt store forskjeller og utenforskap. Vi ser det for eksempel i Frankrike og Tyskland – og til dels i Sverige. Nå som det kommer færre kan vi bruke dette rommet til å bedre integreringen. Blant annet bør vi se nærmere på kvaliteten på introduksjonsprogrammene. Fortsatt er det altfor få som kommer seg ut i jobb etter toårig introkurs.

Hvem var din barndomshelt?

– Robin Hood.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er ikke flink nok til å gjøre ting jeg ikke liker, som å lese kjedelige dokumenter, og stå opp tidligere om morgenen.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Tar meg et stort bløtkakestykke – men shopping i London er heller ikke å forakte.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Det må i hvert fall handle om mennesker. En 8. mars gikk jeg for eksempel for innvandrerkvinners rettigheter.

Er det noe du angrer på?

– Jeg skulle vært mer rampete som ung – og reist ut i verden.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det kunne vært spennende å finne ut hva Theresa May egentlig tenker om Brexit. Eventuelt kunne jeg stått fast med George Clooney. Vi ville kanskje ikke hatt like mye å snakke om, men det trenger man kanskje ikke – det er jo George Clooney.

Mer fra Dagsavisen