Nyheter

Skulle gjerne holdt etterforskning skjult

Politiet er lite glade for at personer som avhøres i etterforskningen mot helseforetaket Vestre Viken får mulighet til å lese seg opp på saken i media.

– Vestre Viken går litt tidlig ut med intern info, og da er det ikke lett å holde etterforskningen skjult lenger. Vi har et prinsipp om at de som skal avhøres ikke bør trenge å lese om saken i media, sier leder for øko-teamet hos politiet i Drammen, Ole-Johan Brett til Dagsavisen Fremtiden.

Han understreker imidlertid at han har full forståelse for at Vestre Viken har behov for å informere sine ansatte om saken.

Les også: Etterforskes for bedrageri – igjen

Høy prioritet

Ifølge Brett gjenstår det rundt 10–15 avhør i etterforskningen mot Vestre Viken, som 25. april ble politianmeldt for grovt bedrageri av Helfo.

– Saken er høyt prioritert, men vi etterforsker korrupsjonssaker kontinuerlig nå, og vi har kun tre personer som driver med etterforskning i avdelingen, så ting tar tid, sier Brett.

Politiet har så langt ikke tatt ut noen siktelser i saken.

Les også: – Man skal være litt forsiktig med det man politianmelder

– Godt samarbeid

– Vi har etablert et godt samarbeid med politiet, og bidrar til å fremskaffe informasjon som kan belyse de faktiske forholdene. Vi har senest i dag hatt møte, og der uttrykte politiet full forståelse for vår håndtering av denne saken, sier administrerende direktør i Vestre Viken, Nils Fr. Wisløff til Dagsavisen Fremtiden.

– Hva tenker du om at Vestre Viken nok en gang er under etterforskning for bedrageri?

– Jeg ser svært alvorlig på saken. Derfor har jeg igangsatt ekstern og uavhengig gransking med sikte på å få avdekket alle forhold ved denne. Jeg ønsker likevel for ordens skyld å presisere at det ikke foreligger noen konklusjon på om de forhold som fremkommer i politianmeldelsen medfører riktighet.

Ikke første gang

Feilkodingen av prøver skal angivelig ha foregått fra 2011-2016, altså over en periode på hele fem år.

– Den eksterne og uavhengige granskingen har nettopp som mål å avklare denne typen forhold, sier Wisløff.

– I 2011 ble det sagt at internkontrollsystemet ikke var godt nok, og at det skulle rettes på. Hva har dere spesifikt gjort for å bedre internkontrollen siden 2011?

– Saken i 2011 gjaldt et annet kodesystem. Det har etter den saken blant annet vært lagt stor vekt på opplæring i riktig kodebruk. Vi har hatt revisjoner, også ved hjelp av eksterne. Det er i tillegg innført bredere gjennomgang av kodekontroll i forbindelse med tertialvis rapportering.

– Er det noe med måten systemet er lagt opp på som gjør at det blir veldig fristende å jukse for å få tildelt ekstra midler?

– Finansieringssystemet skal gi incitament til økt aktivitet. Dette kan også innebære en risiko for at regelverket og praksis utvikler seg på en måte som regelverket ikke gir rom for. Det er i så fall helt i strid med retningslinjene og uakseptabelt. Finansieringssystemet har i tillegg et visst element av skjønn. Når det gjelder koding av pasientbehandling har Helsedirektoratet derfor etablert et eget avregningsutvalg for å vurdere om kodingen har vært utført korrekt, sier Wisløff.

Mer fra Dagsavisen