Nyheter

Så mange er i sving for at ny festival skal fly

500 drammensere står i dag frivillig over grytene for å servere byen delikatesser fra sitt hjemland lørdag. Enorm dugnadsinnsats og øremerkede «pyntepenger» gjør Globus til Norges vakreste og trolig største endagsfestival.

Bilde 1 av 5

Når skoledagen slutter i ettermiddag rykker et skikkelig landslag inn på Marienlyst skoles skolekjøkken, der siste hånd skal legges på verket til 500 frivillige kokker.

– En løsning Mattilsynet elsker! Skikkelige kjøkkenfasiliteter og kontrollert kjøling er en veldig god organisering, sier Louise Winness Prestgard i Byen Vår Drammen, som koordinerer byens yngste folkefest.

Mer enn dobler

I fjor ble 10.000 bonger à 20 kroner solgt ut lenge før dagen var omme – noe som medførte at Byen Vår Drammens Helle Stine Høvås måtte gå på beina fra Oslo til Drammen – og 14.000 porsjoner servert totalt. I år har arrangørene tatt høyde for salg av 40.000 porsjoner – ingen skal måtte gå sulten hjem, uansett når på dagen de kommer. Remser à 5 bonger skal i år koste 150 kroner, litt opp fra fjor da maten var noe av det førte til at Globusfestivalen gikk totalt 70.000 kroner i minus. Oppmøtet til 7.500 mennesker fra minst 55 nasjoner ga samtidig et gledelig hakeslipp i festivalens første år.

LES OGSÅ: Verden flytter inn

Kjempedrage

Selv om rådmannen foreslo å heve kommunens tilskudd til kr 750.000, bestemte bystyreflertallet at nivået forblir som fjorårets, kr 300.000. I tillegg har festivalen i år fått kr 150.000 av Sparebankstiftelsen, øremerket dekor.

– Og dekor på Globus er så mangt. Vi har fått fylle posten med det innholdet vi har ønsket, forteller Prestgard. Det største prosjektet er en kjempestor drage graffitikunstneren Rodrigo har laget sammen med barnehagebarn fra hele byen. Den vil går først i paraden, og så bli stående for lek ved Globus-bygningen. Kanskje en slektning, en larve som spiser små barn, er laget på Introduksjonssenteret. Det blir også en fantastisk eksotisk portal ved Byhaven, verdensdelvimpler og snekrede skilt – pyntingen starter fredag morgen. At 700 mennesker er involvert i det gigantiske dugnadsarbeidet karakteriserer den tidligere Miniøya-festivalsjefen som helt enestående.

– Der vi halvparten så mange, dette er på linje med de største norske festivalene. For én dags fest er det kanskje den største. Og at så mange jobber med mat og servering har jeg aldri hørt om før i mitt nettverk, sier Prestgard.

LES OGSÅ: - Endelig skjedde det noe stort på Strømsø!

Prøv hennamaling og turban

Dagen er full av aktiviteter for alle – fra bretting og klipping av papir, skjæring av grønnsaker i fjonge og kunstferdige former, til danseworkshops og alt som kan få deg fin: Flett håret som en eritreer, få hennamaling som en pakistaner, prøv turban eller sari som en inder – eller bli vitne til et sudansk bryllup.
I prosjektbeskrivelsen er arrangementets mål å nå alle befolkningsgrupper og aldre, med et ekstra fokus på familien og de internasjonale befolkningsgruppene i byen. Globusfestivalen skal vise frem de positive sidene ved et internasjonalt samfunn og på den måten bygge broer mellom ulike befolkningsgrupper, aldre og tradisjoner.

– Og det funker - det skulle man nesten ikke tro, ler Prestgard før hun ruster seg for innspurten. Fra fredag morgen skal det jobbes til alt er i mål - om det så betyr å gå rundt.

LES OGSÅ: Den ultimate Strømsø-Bragernes-duellen

Mer fra Dagsavisen