Nyheter

Roser Islamsk Råd Norge-leder for «fantastisk jobb»

Den omstridte generalsekretæren i Islamsk Råd Norge er en av mange som har sendt lykkeønskninger til Yousuf Gilani (V) som er tilbake som varaordfører. Til svar får Mehtab Afsar skryt av Gilani for hvordan han representerer det muslimske miljøet.

Varaordfører Yousuf Gilani (V) har fått et skred av støtteerklæringer etter at gjorde det kjent at han er tilbake etter permisjonen. En av dem som har skrevet på facebookposten er Mehtab Afsar, generalsekretær i Islamsk Råd Norge. Organisasjonen har vært i hardt vær det siste året, og flere trossamfunn har meldt seg ut av organisasjonen, også i Drammen. Som en av fem menigheter meldte Det albanske kultur- og trossamfunn i Engene seg ut før helgen, og IRN mistet dermed 20.000 medlemmer, ifølge Vårt Land. Begge deler er tall IRN bestrider. Rådet kan også som Dagsavisen har skrevet bli kastet ut av Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL). Generalsekretæren og styrelederen i STL sier Islamsk Råd har spilt seg selv ut på sidelinjen, og blitt irrelevante, og legger mye av ansvaret på Afsar som talsmann.

LES OGSÅ: Gilani tilbake som varaordfører søndag

"Den som ikke har noe saklig å komme med driver personangrep. Jeg opplever det selv daglig. Ingen vits i å bruke energi på dem Yousuf", skriver IRN-lederen, og får til svar fra Gilani:

"Tusen takk Mehtab Afsar bhai. Setter stor pris på tilbakemeldingen din. Du gjør en fantastisk jobb og representerer det muslimske miljøet på en god måte. Heier på deg bhai".

Politikk i trossamfunn

Jeg har kjent Mehtab Afsar siden jeg involverte meg i cricketforbundet i 2007, han var president der den gangen og jeg kjenner ham som en ryddig og redelig person som sier ting som det er. Mange i det muslimske miljøet setter pris på at han kaller en spade for en spade, og at han står for holdningene han har, sier Yousuf Gilani når Dagsavisen Fremtiden ber ham utdype hvorfor Afsar representerer muslimer godt og gjør en fantastisk jobb.

Jeg har fulgt ham gjennom jobben han har gjort i Islamsk Råd Norge, og spesielt under forberedelsene til demonstrasjonen mot IS i 2014 jobbet vi sammen. Jeg har et annet inntrykk av ham enn det som kommer frem i media, og ser du på alt han har gjort  i IRN er det en god del han skal ha "kred" for, sier Gilani og nevner eksempler som halalsertifisering, utarbeidelse av en veileder for arbeid og islam og forsonende politikk mellom trossamfunn med forskjellig trosretning .

Men flere menigheter har altså meldt seg ut?

– En del trossamfunn støtter ikke hans visjon om hvordan IRN skal være, og det er mye politikk i det som har skjedd også i de ulike trossamfunnene. Det har vært uenighet om veien videre, der noen har tapt posisjoner og gjort sine valg videre på grunn av det og startet for sg selv. IRN fortsetter som de har gjort, og dette er etterdønninger etter at styret ble skiftet ut slik jeg forstår situasjonen. Da følger det ofte med personangrep. Hva som har skjedd det siste året kjenner jeg ikke så godt til, jeg er ikke tilknyttet noe trossamfunn, men kjenner ham fra det idrettslige, sier Gilani. Han sier han og Afsar ikke kan kalles omgangsvenner, men at de møttes sist på en tilstelning i Oslo for noen måneder siden.

Støtter du visjonen hans om hva IRN skal være?

Jeg har aldri vært religiøst tilknyttet, og har ingen rolle i eller opp mot Islamsk Råd Norge, sier Yousuf Gilani.

Ikke overrasket

Uroen rundt IRN som paraplyorganisasjon tiltok i mars i år, da det ble kjent at organisasjonen brukte en tildeling på nær en halv million kroner til brobygging, kommunikasjon og dialog, til å ansette den 32 år gamle nikab-bærende kvinnen Leyla Hasic som administrasjonsmedarbeider. Kulturdepartmentet holdt igjen støtte for annen gang i juli, fordi departementet var i tvil om rådets virksomhet ivaretas på en tillitvekkende måte.
Du står ofte opp som en brobygger, mens han kritiseres for det motsatte som generalsekretær for denne organisasjonen?
  Jeg går for det første ut fra at flere enn Mahtab Afsar som styrer organisasjonen, han styrer den ikke alene. De som er involvert får svare på dette. Jeg er ikke overrasket over at noen melder seg ut, i og med at det fins 72 ulike trosretninger i islam. Å finne en felles plattform for alle skal godt la seg gjøre, sier varaordføreren.

LES OGSÅ: Drammensmoskeer vurderer å melde seg ut

LES OGSÅ: Stiller seg bak nikabansettelsen

Dagsavisen Fremtiden snakket mandag kveld med Mehtab Afsar, som først vil rydde opp i sakene denne artikkelen viser til, før han kommenterer Gilanis ros av jobben han gjør.
–  Vi har en intern dialog og STL er en dialogplattform, der vi tar opp saker direkte med våre dialogpartnere, sier Afsar.
På sin hjemmeside korrigerer Islamsk Råd Norge Vårt Lands (og gjennom NTB også Dagsavisens) opplysning om at fem moskeer har meldt seg ut. En av de fem er en forening med ukjent antall medlemmer, og Det Albanske Kultur og Trossamfunn i Norge som ifølge Mehtab Afsar ikke var medlem av IRN. NTB endret sin sak søndag i tråd med denne opplysningen.
I tillegg hevder Mehtab Afsar at tallet på medlemmer som dermed går ut av organisasjonen er 16.000 og ikke 20.000, som NTB fremdeles framholder. Han påpeker at han er ansatt som generalsekretær, og at det er den valgte ledelsen og dialogansvarlig som er ansvarlig for den retningen de utmeldte protesterer mot. Den har de selv ledet fram til 2016.
– Jeg er opptatt av at IRN jobber etter demokratiske spilleregler. Enkelte vil kanskje ikke at det skal være tilfelle, men ultimatum er ikke sunt og bra for en organisasjon. Og krever man noe må det være basert på fakta. Når de sier at IRN går i en retning som ikke er bra, har lederne som er gått ut selv vært med på å sette den. Det blir helt feil å si at en ansatt styrer organisasjonen, sier Afsar, og viser til at sjefimam Senaid Kobilica i Det Islamske Felleskap Bosnia og Herzegovina selv har sittet i IRN-styret fra 2007-2016 og også var leder til 2013.

Når det gjelder støtteandelen på 650.000 kroner som kulturdepartementet valgte å holde tilbake i juli, viser Afsar til at de har hatt møte med departementet i forrige uke. Han vil ikke svare på om de er kommet til enighet om hvorvidt pengene vil bli betalt ut.
–  Vi hadde et møte med dem 26. september og venter på tilbakemelding. Departementet kan svare bedre på det, sier han.

Så kommer vi til meldingen på facebooktråden, som Afsar har skrevet.
–  Man skal ikke bry seg om personangrep, og jeg kjenner ikke saklighetsgraden på det han har fått høre.
–  Du sier at du er utsatt for personangrep daglig. Regner du kritikken mot Islamsk Råd Norge med vekt på din rolle også som personangrep?
–  Jeg får meldinger, folk ringer meg og skriver på sosiale medier. Det er mye personangrep. Når man er i en fremskutt posisjon opplever man det –  noe jeg gjør, sier Afsar.

SAKEN ER OPPDATERT MED MEHTAB  AFSARS KOMMENTARER

Mer fra Dagsavisen