Nyheter

Rekordbesøk for kinoen

KinoCity kan se tilbake på sitt beste år noensinne med 395.000 besøkende. Nasjonalt må vi tilbake til 80-tallet for å finne et bedre år.

– Helt hinsides, sier Steinar Johansen når han beskriver kinoåret 2016.

Som daglig leder for KinoCity har han sett salene bli fylt opp på en måte som aldri har skjedd tidligere. Totalt hadde kinoen i 2016 et besøkstall på 395.000. Tallet er det høyeste siden kinoen ble etablert i 2001. Nærmest var 2009 med 375.000 besøkende.

– Det har vært et magisk år, sier Johansen.

Fjoråret ble et godt år for norsk film, og nettopp det mener Johansen er grunnen til de gode tallene. Det er også tre norske filmer som troner øverst på besøkstoppen med «Kongens nei», «Snekker Andersen og Julenissen» og «Børning 2».

– Skiller oss fra andre

– Gode norske filmer trekker ofte folk som vanligvis ikke går på kino. «Kongens nei» er et godt eksempel på det, mener Johansen.

– Andelen norske filmer var i år på 25 prosent. Det er sjeldent høyt.

Også på landsbasis ble 2016 et rekordår med over 13 millioner besøkende. Ikke siden 1983 har flere nordmenn gått på kino.

– Et lysende år for norsk film, sier Guttorm Petterson, administrerende direktør i Film & Kino.

Han bemerker at det ble mer og mer vanlig å se video hjemme på begynnelsen av 80-tallet med VHS-kassettene, og at kinotallene etter det har ligget lavere. I 1984 var det 14,6 millioner besøkende på norske kinoer.

3,1 millioner

Det er de samme tre norske filmene som topper besøkslista på landsbasis.

– Vi skiller oss fra mange land ved at vi har lykkes godt med de lokale filmene. Hvis vi ser til Sverige og Danmark, og også Europa ellers, har de lykkes i mye mindre grad, mener Petterson.

– Bredden i de norske filmene er også veldig god. Vi har både hatt de kommersielle suksessene og gode sjangerfilmer.

De norske filmene ble totalt sett av 3,1 millioner besøkende. Det beste tallet siden 1975, da «Flåklypa Grand Prix» gikk sin seiersgang på norske kinoer.

Nye stoler

Tilbake i Drammen betyr rekordbesøk også rekordomsetning. Inntektene har steget jevnt de siste årene, og i fjor satt kinoen igjen med et overskudd på rundt åtte millioner kroner.

– Det overskuddet blir større i 2016, sier Johansen.

Eierne Egmont og Drammen kommune skal ha sine utbytter, men deler av overskuddet skal investeres tilbake i kinoen i 2017.

– Vi skal skifte ut stoler og få inn nye lydsystemer, forteller Johansen.

Planen er å bruke mellom tre og fire millioner på investeringene. Blant annet skal alle stolene i sal 1 skiftes ut

– Vi skal prøve å få inn noe helt nytt, noen spesielle og kule stoler, lover kinosjefen.

– Hva tror du om kinoåret 2017?

– Det blir ikke det samme som 2016. Vi er nok tilbake på et normalår.

Mer fra Dagsavisen