Nyheter

Prisbelønt lavbudsjett-film fra Drammen

– Jeg spør ofte meg selv hvorfor jeg gjør dette. Det hadde vært mye lettere å bli hjemme og se på Netflix, sier Thorkell A. Ottarsson.

Han høres unektelig en smule søvndrukken ut, mannen bak filmen Suicide Service – som har Norgespremiere på Union Scene lørdag 25. november.

Men så har han vært oppe og filmet natten før, og deretter sovet noen timer – før nattevakt på Senter for rusforebygging. Uavhengige filmskapere er ikke helt som andre filmskapere – og Ottarson er mer uavhengig enn de fleste.

– Det var to grunner til at jeg skrev dette manuset: Jeg hadde egentlig planlagt en film om et slags selvmordsparty, der gjestene begikk selvmord i tur og orden. Det var ment som et stikk til maskuliniteten, men jeg var redd folk skulle tro jeg gjorde narr av selvmord. Dermed fant jeg ut jeg måtte lage noe mer seriøst først. Også gikk jeg og tenkte på dette folk sier – om at "moralen er en hore". For uansett hvor overbevist man kan virke, må prinsippene vike når konsekvensene går ut over en selv, forklarer regissør, produsent, fotograf og manusforfatter Ottarson.

Sa opp og solgte

Islendingen skjønte allerede i tenårene at han bare måtte lage film, men i hjemlandet fantes ingen filmskole, og familien hadde ikke penger til å sende ham utenlands.

– Så i stedet studerte jeg teologi, for det handlet i hvert fall om mennesker – og deres forsøk på å forstå verden og seg selv. Jeg spesialiserte meg på religiøse temaer i filmer, skrev bøker om film og ga også ut noen dikt. Da jeg fant ut at noen av verdens fremste, franske filmskapere hadde gått fra å skrive om film til å skape film, tenkte jeg at jeg kunne gjøre det samme. Så jeg kjøpte et kamera og begynte å filme.

Til Norge kom Ottarsson da moren hans, som bodde i Norge med sin nye mann, ble alvorlig syk. Han trodde moren skulle dø – og for å tilbringe tid med henne før hun ble borte, sa han opp jobben, solgte leiligheten og flyttet etter.

– Da jeg kom fram var hun blitt helt frisk. Da tenkte jeg at det var bare å prøve å finne seg til rette.

Etter 13 år i Drammen kan han ikke tenke seg å bo noe annet sted. Ottarsson mener byen er akkurat liten nok til at man ta seg enkelt rundt til fots, og akkurat stor nok til at man slipper å kjenne hvert eneste menneske man møter. Dessuten har byen et velutviklet kulturliv og utenfor huset på Øren er turterrenget nærmeste nabo.

– Jeg hadde besøkt Asker før, men da jeg kom til Drammen visste jeg med en gang at det var her jeg ville leve.

Selvmord og kjærlighet

I debutspillefilmen har Thorkell Ottarsson fått med seg både profesjonelle skuespillere og amatører, og alle har stilt opp gratis. Også datteren Hulda Elira Thorkelsdottir, som utdanner seg til skuespiller i London, er med i en av rollene.

«Suicide Service» handler om to menn, en yngre og en eldre, som vil hjelpe folk med å begå selvmord. Den yngste mener årsak har liten betydning – det holder at noen ønsker å dø, mens den eldre bare vil hjelpe dødssyke ut av smertene. De to er også elskere, og problemene starter når den yngste forelsker seg i en kvinne som vil dø - for dermed vil han ikke l. Når hun i stedet ber den eldste om hjelp, vil han gjerne bli kvitt utfordreren, men dette går imot hans prinsipper.

Hvorvidt moralen må vike for egoet besvares på Union Scene i Drammen, som viser "Suicide Service" klokka 16.00 og 20.00, lørdag 25. november. Dette er, i hvert fall foreløpig, de eneste visningene som er satt opp i Norge.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen