Nyheter

– Prinsipielt niks og nei!

Noen frykter partiets troverdighet skal lide, mens andre synes det er helt greit hvis Venstre går inn i regjering med Frp.

Bilde 1 av 3

«En stemme på meg er en stemme mot Frp», skrev førstekandidat i Buskerud Venstre Rebekka Borsch i en kronikk publisert i lokale medier og på partiets hjemmeside.

Hun slo hardt ned på alle påstander om at det å stemme på Venstre nå var det samme som å stemme Frp. I sin kronikk begrunnet hun dette med at dess flere stemmer Venstre fikk – dess flere flinke venstrefolk ville få sjansen til å erstatte noen av Frp-kreftene i regjeringen.

Til Dagsavisen Fremtiden fortalte hun i august at hun ofte hadde vondt i magen på grunn av retorikken sittende regjering har ført.

Etter at partileder Trine Skei Grande for et par dager siden satte døra på gløtt for å inngå i en regjering med Høyre og Frp, har det imidlertid vært stille fra Borsch.

Til avisens spørsmål om hva hun mener om utviklingen svarer hun rett og slett følgende via sms: «Jeg deltar ikke i spekulasjonene rundt dette og avventer hva partilederen sier om saken – når den tid kommer».

Temmelig usannsynlig

– Jeg vil ikke i regjering med Frp, men det er noen saker det er skitviktig for oss å få gjennomslag for. Vi må vurdere hvorvidt dette er mer sannsynlig i regjering enn utenfor, sier leder i Buskerud Venstre Erik Hørlück Berg.

Han uttrykker forståelse for at folk kan bli skuffa om resultatet av forhandlingene skulle bli et enda tettere samarbeid med Frp. Berg ser også at dette kan få konsekvenser for partiets troverdighet.

– Spørsmålet er hva det vil koste oss politisk. På den annen side; hva om vi ikke går inn og det medfører at de blå blå får kjøre på med oljeleting i Lofoten, Vesterålen og Senja? Eller hva om vi går inn i regjeringen – og klarer å få erstattet Sylvi Listhaug? Det er slike ting vi nå må se nærmere på, forklarer fylkeslederen.

Han mener det tross alt er temmelig usannsynlig at det hele ender med at Venstre og Frp havner i regjering sammen.

– Nå har ikke engang støvet lagt seg ennå, og Trine Skei Grande sa egentlig bare at hun var villig til å vurdere alle alternativer. Saken er jo at vi har havnet i en vanskelig situasjon, siden vi gikk til valg på at Erna skulle bli sittende som statsminister. Vi må vurdere om det beste er å forbli et støtteparti, men da kan regjeringen søke støtte hos andre om vi ikke er enige i noe. Det viktigste må jo være hva vi faktisk kan få til – når det gjelder saker som klimapolitikk og innvandring og integrering.

Berg presiserer at han foreløpig ikke har fått drøftet dette i fylkesstyret, men at de tilbakemeldingene han har fått har vært veldig sprikende.

– Rent prinsipielt ville jeg sagt niks og nei, men blir vi bedt om råd vil jeg naturligvis følge fylkesstyrets syn – uavhengig av hva jeg selv måtte mene.

Mer respekt for bikkja

Jostein Andre Kretz, eneste venstremann i kommunestyret i Nedre Eiker, mener det er helt greit å gå inn i regjering med Frp, så lenge man får gjennomslag for gode venstresaker.

– For meg handler det aller mest om skole-, eldre- og miljøpolitikk – samt opprettholdelse av våre liberale verdier. Om prisen blir at Sylvi Listhaug blir sittende, så stoler jeg på at Trine Skei Grande og de andre har vurdert det slik at det er verdt det.

Kretz er tindrende klar på at for ham ville det vært mye verre å vende seg til sosialistisk hold.

– Sosialismen er så preget av misunnelse. Det er fullt av folk som sier: «Gjør som jeg sier – og ikke som jeg gjør». Da tenker jeg selvfølgelig mest på Støre. Det er lett å være sosialist når du er mangemillionær. Jeg har mer respekt for bikkja mi enn for ham, konstaterer Jostein Andre Kretz, som tidligere var aktiv for Frp.

Politikken er viktigst

Både Tore Hogstad, 1. vara til kommunestyret i Røyken, og Eidi Ann Hansen, politisk nestleder i Drammen Venstre, sier de vil avvente forhandlingene før de tar stilling i saken.

Hansen påpeker likevel:

– Jeg har full tillit til at partiledelsen gjør en grundig jobb – og går inn for at velgerne får mest mulig valuta for stemmene sine. Det viktigste er gjennomslag for politikken vår – uansett posisjon. Det skal sies at rollen som støtteparti heller ikke var noen enkel løsning. Venstre har fått gjennom masse de siste fire årene, selv om det er ministrene som innkasserer seirene.

Mer fra Dagsavisen