Nyheter

– Drammen er godt eksempel på at det går å kombinere stor innvandrerandel med en by i blomstring

Toppkandidat for Buskerud Høyre, Trond Helleland, gjør seg klar for sin sjette periode på Stortinget.

Hvem: Trond Helleland (55)

Hva: Toppkandidat på Buskerud Høyres stortingsliste.

Fortell litt om deg selv, hva du står for politisk og hva som blir de viktigste sakene for deg i valgkampen.

– Jeg har lang politisk fartstid. Jeg har sittet på Stortinget i 20 år, fra 1997, og før det satt jeg åtte år for Høyre i Buskerud. Fra 1986–88 var jeg leder av Unge Høyre. Jan Tore Sanner var min sekretær. Jeg har studert statsvitenskap, og skulle bli cand.mag., men fikk aldri skrevet ferdig hovedoppgaven, fordi jeg ble ansatt i Høyre for å jobbe i EU-valgkampen. Jeg har bodd i Ål i Hallingdal og i Oslo, og flyttet til Drammen i 1991. Jeg har en travel hverdag med en kone som er kulturminister, og to barn som går på Gulskogen skole. Som politiker, er jeg moderat og konservativ, og prøver alltid å finne løsninger som er til det beste for samfunnet. Jeg lar ikke prinsipper gå foran gode løsninger og er en pragmatiker. Det er kanskje en av grunnene til at jeg har blitt parlamentarisk leder. De viktigste politiske sakene er at vi har en økonomi som fungerer og at folk har jobb. Det har vært vanskelig å takle en halvering av oljeprisen, men jeg mener vi har klart det på en god måte. Pilaren i de flestes liv, er å ha en trygg jobb å gå til, og ser du i Buskerud, for eksempel, ser du at ledigheten er på vei ned.

Les også: Stortingskandidaten Rebekka Borsch (V)

Nevn tre gode grunner til at velgerne skal stemme på Høyre?

– Høyre legger til rette for verdiskapning ved å sørge for at bedrifter er lønnsomme. Og vi satser på skole og helsevesen, som er de to viktigste innsatsfaktorene for å få et land hvor man både kan lykkes og ha god helse.

Les også: Stortingskandidaten Jørgen Harboe Wilhelmsen (R)

Hvilke saker er viktigst for deg å jobbe for i Buskerud?

– Det aller viktigste vi har fått til i denne perioden er et nytt sykehus i Drammen til 10,5 milliarder. Det er kanskje det viktigste Drammen og Buskerud har fått på mange år. Det gir en enormt god anledning til å etablere bedrifter rundt sykehuset, som en såkalt helseklynge. Det forhenværende Lier sykehus, ble jo omtalt som «lille Murmansk», mens her har man fått et topp moderne sykehus som tar vare på mange funksjoner, også psykiatri. Den andre store tingen er vei- og jernbaneutbyggingen: at det satses på Ringeriksbanen, slik at man får en fjerde arm i intercitysatsingen.

Les også: Stortingskandidaten Martin Kolberg (Ap)

Hvordan ser ditt drømme-Norge ut i 2040?

– Jeg håper at vi klarer å fortsette den omstillingen vi er inne i. Vi kommer til å ha gode olje- og gassinntekter i mange år framover, men vi må sikre velferdssamfunnet med å ha flere bein å stå på. Jeg håper at vi utnytter våre menneskelige ressurser, og at vi har et av de beste utdanningssystemene i verden, slik at norske unge kan hevde seg. Jeg tror ikke det blir mindre globalisering, så det blir veldig viktig at vi har et økonomisk fundament for å tilby utdanning i verdensklasse. Jeg håper at vi tar vare på verdiene våre, som likestilling og den kristne, humanistiske kulturtradisjonen. Selv om verden smelter sammen, tror jeg lokal identitet blir enda viktigere. Så må vi klare å ivareta det som blir en stor utfordring: å ta vare på de eldre, på eldres premisser, slik at de kan bo hjemme så lenge de vil, eller i bofellesskapsformer som gjør at man kan ha et godt liv og ikke et A4-liv på eldreinstitusjon. Så er det viktig å nevne at miljøutfordringen er der. Jeg har tro på at teknologi og nyvinninger kan være med å løse den. Vi må bruke markedsøkonomien og også offentlige virkemidler.

Les også: Stortingskandidaten Per Olaf Lundteigen (Sp)

Hva slags rolle bør Norge spille i verden?

– Norge spiller en riktig rolle nå, og er en klar og tydelig stemme når det gjelder bistandspolitikk. Satsingen som gjøres på jenter og utdanning i den tredje verden, og på reproduktiv helse er viktig. Vi må ta vare på vårt medlemskap i NATO. Vårt viktigste kort i dagens verden, er en trygg og forutsigbar alliansekobling. Så kan vi nok fremdeles bistå i fredsprosesser, selv på de mest utenkelige steder. Jeg var selv i Colombia og fikk høre ros både fra regjeringen og fra FARC-geriljaens ledelse om Norges innsats i den konflikten.

Les også: Stortingskandidaten Ståle Sørensen (MDG)

Hva bør Norge gjøre med oljen og gassen som er igjen på norsk sokkel?

– Jeg mener at vi skal fortsette og lete etter olje og utvinne olje. Det er ingen som vet hvor lenge den har verdi. Hvis vi går mot samfunn med mindre bruk av fossil energi, kan verdien bli mindre, men de som tror på en verden uten olje og gass, tar grundig feil. Norge er en av de mest bærekraftige olje- og gassprodusentene i verden. Uten pengene fra oljen, ville vi hatt mindre mulighet til å omstille oss til et grønnere samfunn.

Les også: Stortingskandidaten Arne Nævra (SV)

Hva slags asyl- og integreringspolitikk bør Norge ha?

– Vi bør ha den politikken som er forhandlet fram i asyl- og integreringsforliket i Stortinget. Det er veldig bra at vi klarte å sette oss ned på tvers av partigrensene og komme fram til en politisk enighet. Det er viktig med en streng asylpolitikk: at de som har krav skal få det, men at de som ikke har krav, skal raskt ut. De som får opphold må få rask norskopplæring, må forstå hva som er norske verdier er og må tas godt imot. Jeg mener Drammen er godt eksempel på at det går å kombinere stor innvandrerandel med en by i blomstring, der mine gutter som spiller på Strømsgodset ikke bryr seg om hvor lagkameratene kommer fra.

Les også: Stortingskandidaten Jostein Rensel (KrF)

Hvordan vil du beskrive de siste fire årene med Erna Solbergs regjering?

– Det har vært en stor suksess. Vi har kommet oss gjennom at oljeprisen ble halvert. Syria, med flyktningkrisen, og at Russland som et av våre naboland intervenerte på Krim, ga også en helt uventet situasjon. Vi har fått på plass avtaler og politikk som gjør at veksten går opp og ledigheten går ned. Erna Solberg selv fremstår som den mest markante og stødige politikeren vi har i landet i dag.

Les også: Stortingskandidaten Morten Wold (Frp)

Hvilke ting i ditt eget partis program er du mest uenig i?

– Det blir alltid vedtatt noe på et landsmøte som man ikke er hundre prosent enig i, men jeg klarer ikke hisse meg opp over at Unge Høyre fikk vedtatt at vi skal kunne drikke pils i parken

Hvor mange partier har du stemt på i løpet av ditt liv?

– Ett. Jeg meldte meg inn i Unge Høyre da jeg var 17 og hadde stemmerett året etter. Men det var ikke nødvendigvis slik at jeg måtte bli Høyre-mann den gangen. Jeg hadde en far som lenge var Venstre-mann og en oldefar som satt på Stortinget for Venstre.

Hvem er ditt største politiske forbilde?

– Kåre Willoch, og hans knusktørre, men lynende klare politiske analyse. Liberaliseringen av samfunnet han sto for på begynnelsen av 80-tallet, samt hans intelligente og underfundige måte å uttrykke seg på, har alltid vært inspirerende.

Mer fra Dagsavisen