Nyheter

Ny mentorordning for innvandrere

Næringsforeningen i Drammensregionen tar et skritt videre i sitt prosjekt med å få flest mulig innvandrere ut i jobb.

Bilde 1 av 5

– Dette er helt nytt, forteller Beate Ryttersveen Sand til Dagsavisen Fremtiden.

Hun er prosjektleder for den nye mentorordningen som blir en del av Internasjonale Drammens satsing for å bidra til med å få flest mulig av Drammens innvandrere ut av arbeidsledighet og inn i arbeidslivet.

– Vi håper at vi har 20 personer som vil være mentor i løpet av 2017, sier hun.

Veiledning

Å være mentor, vil innebære å ha tilknytning til eller kunnskap om næringslivet i Drammen, eller om en spesifikk bransje. Hovedpoenget er at mentoren skal kunne bidra med sin kunnskap for å hjelpe personer med relevant utdanning inn i arbeidslivet.

– Det dreier seg om situasjoner hvor man har to profesjonelt likeverdige personer, men hvor mentoren kan lære bort bransjekunnskap om lokalt næringsliv, sier Sand.

Hun understreker at godt utdannede mennesker også kan trenge veiledning for å havne på rett hylle.

– Det vi er veldig opptatt av, er at man skal komme på rett plass. Jeg tror det gagner alle hvis man får til det. Det er mange som er faglig tunge, men som trenger litt veiledning for å havne på rett sted, sier hun.

Foruten målet om å få flest mulig innvandrere i arbeid, skal mentorordningen «bidra til å synliggjøre skjult kompetanse og få fram den betydelige ressursen som innvandrerne representerer».

Mentorprogrammet er rettet mot innvandrere som enten har en relevant utdannelse eller et fagbrev.

– Homogent

I går holdt Internasjonale Drammen et frokostmøte på Scandic Park hotell i Drammen, for rundt 90 påmeldte.

Tidligere har både Erna Solberg og Sylvi Listhaug gjestet Internasjonale Drammens arrangementer.

Denne gangen het hovedgjesten Silvija Seres. Seres, vokste opp i Jugoslavia, har doktorgrad i matematikk, har erfaring fra teknologibransjen i Silicon Valley i USA og fra Norge og er styremedlem i en rekke bedrifter, inkludert Nordea og NRK.

Hun husker godt opplevelsen av å bli nedvurdert da hun kom til Norge, til tross for erfaring fra Alta Vista i Silicon Valley og doktorgrad i matematikk.

– Den hyggelige, men nedlatende holdningen, kommer jeg aldri til å glemme, sa hun under sitt foredrag i Drammen i går.

Hun slo fast at Norge sliter med å se ressursene og kompetansen mange innvandrere bærer med seg.

– Å komme inn i arbeidsmarkedet, ikke som Kiwi-medarbeider, men som en som virkelig har noe å tilby i det norske arbeidsmarkedet, er veldig vanskelig. Norge er altfor homogent og altfor satt i sin innovasjonsevne, konstaterte hun.

Seres viste til hvordan en stor andel av de ansatte i flere av verdens fremste teknologibedrifter består av nettopp innvandrere.

Fikk jobb

Portugisiske Inez Martins er blant dem som har fått en håndsrekning av Internasjonale Drammen til å komme seg i fast jobb. Fra 1. januar i år ble hun fast ansatt i bemanningsbyrået Personalhuset i Drammen, og har ansvar for pedagogisk bemanning – hun jobber altså ut mot skoler og barnehager.

– Jeg tok selv kontakt med Internasjonale Drammen, forteller hun.

Hårete mål

Internasjonale Drammen er et prosjekt i regi av Næringsforeningen og flere andre bidragsytere. Det overordnede målet er få minst 1.000 innvandrere i jobb innen 2020.

Nøyaktig hvordan dette skal beregnes, hersker det imidlertid fremdeles usikkerhet om, men prosjektleder Trond Johansen lover at han vil si mer om dette på neste Internasjonale Drammen-arrangement.

Selv om gårsdagens frokostmøte handlet om å få godt utdannede innvandrere i arbeid, understreker Johansen at Internasjonale Drammen favner langt bredere enn som så.

– Vi er i samarbeid med både Kiwi, Mester Grønn og En Verden Av Tjenester, som også ansetter folk helt uten utdanning, sier han, men legger til:

– Dersom du har doktorgrad i matematikk, blir det galt hvis du skal måtte kjøre buss.

Mer fra Dagsavisen