Annonse
Avventer: Gruppeleder i Drammen Høyre, Tove Paule, kommer ikke til å gi velgerne i stortingsvalget et klart svar om hva Høyre vil gjøre på Marienlyst før 11. september, men lover svar før 8. oktober. FOTO: KATRINE STRØM

Nekter å svare om Marienlyst før valget

– Jeg synes det er synd om en lokal sak får betydning for et stortingsvalg, sier gruppeleder i Drammen Høyre, Tove Paule.

Annonse
Lokale nyheter

 

I gårsdagens avis gikk bystyrerepresentant Haydar Øzbal i Drammen Byliste ut og oppfordret partiene som sitter i bystyret i Drammen til fortelle velgerne hva de ønsker å gjøre på Marienlyst før stortingsvalget 11. september. Den oppfordringen tar ingen av de fire samarbeidspartiene som styrer Drammen.

Frist 8. oktober

Høyres gruppeleder i Drammen, Tove Paule, ser ingen grunn til at velgerne i stortingsvalget trenger å vite hva de vil foreta seg på Marienlyst.

– Dette er et stortingsvalg og Marienlyst er en lokal sak. Vi forholder oss til samarbeidsplattformen til de fire partiene i posisjon. Saken skal til politisk behandling først i formannskapet 19. september og så i bystyret 26. september. Så skal vi behandle den innen 8. oktober, sier hun til Dagsavisen Fremtiden.

Hun understreker at det er viktig med involvering av partigruppene i posisjonen samt en forsvarlig behandling av en så viktig sak.

– Men dette er en vel sak som kan få konsekvenser for hva enkelte velgere i distriktet stemmer i stortingsvalget også?

– Jeg ser ikke helt den sammenhengen. Dette er det bystyret i Drammen og ingen av stortingskandidatene som vedtar. Her synes jeg man må skille litt klart. Jeg synes det er synd om en lokal sak får betydning for et stortingsvalg, sier Paule.

8. oktober løper avtalen kommunen har med utbyggeren Ticon om utvikling av Marienlyst ut, og per nå er det ingen av de fire samarbeidspartiene som har sagt noe om hvorvidt de ønsker å forlenge den.

Går for blokker

Det er forskjellige meninger innad i Høyre om den videre prosessen for Marienlyst, og partiet har ikke kommet fram til noen klar konklusjon. Bystyrerepresentant Kristin Haftorn Johansen (H) legger ikke skjul på at hun personlig er svært positiv til utbyggingsplanene.

– Her må vi se muligheter. Jeg synes Marienlyst ligger brakk i dag. I dag er det ikke en grønn lunge, men det grønne området vil bli vesentlig utvidet om vi får gjennomslag for våre planer. Jeg tror det kan bli helt suverent. Bygging av blokker er liksom blitt så innmari negativt, men det går for eksempel an å bruke blokkene til å skjerme anlegget mot trafikken fra Bjørnstjerne Bjørnsons gate – det vil bli snakk om en indrefilet med mye mer grønt enn i dag, sier hun.

– Blir helt feil

Fungerende varaordfører, gruppeleder og stortingskandidat for Frp, Jon Helgheim, har ingen planer om å følge Haydar Øzbals oppfordring.

– Jeg inviterer gjerne Haydar til et lynkurs i lokalpolitikk og stortingspolitikk. Det er veldig viktig at man ikke blander lokalpolitikk og stortingspolitikk. Hvis stortingspolitikere skal blande seg inn i Drammen, blir det helt feil. Dette skal helt fullstendig avgjøres lokalt, sier han til Dagsavisen Fremtiden.

– Hva vil du si til velgere som vurderer å la Marienlyst-saken avgjøre hvilket parti de stemmer i stortingsvalget?

– Det har null effekt på Marienlyst-saken. Effekten på Marienlyst-saken får man i prosessen vi har nå. Vi skal ha en grundig prosess, men jeg lover at vi kommer til å lytte, sier Helgheim.

– Uryddig

– Jeg mener det er uryddig å trekke dette inn. Det er viktig at vi skiller mellom sakene her. Resultatet av stortingsvalget har ingen betydning for Marienlyst-saken, ettersom det er en kommunal sak, sier fungerende gruppeleder i Drammen Venstre, Eidi Ann Hansen til Dagsavisen Fremtiden.

Åtte dager etter stortingsvalget, vil det kanskje bli mulig å få et klart svar fra Venstre om Marienlysts fremtid.

– Det vi har sagt, også fra bystyrets talerstol, er at vi skal se på forslaget som blir lagt fram i formannskapet 19. september. Det er da vi kommer til å ta stilling.

– Beskjeden utbygging

Heller ikke KrF følger Øzbals oppfordring.

– Vi har programfestet en beskjeden utbygging på Marienlyst i vårt program, og har også i fellesprogram med flertallspartiene at vi ønsker en bedre oversikt før vi gjør noe mer. Vi ønsker en beskjeden utbygging og et alternativ til den voldsomme utbyggingen som Ticon har foreslått. Når reguleringssaken er på bordet så vet vi mer om hva vi vil gjøre, sier gruppeleder i KrF, Odd Gusrud.

kenneth.lia.solberg@dagsavisen.no

Annonse