Annonse
Madames Modum: Direktør Tone Sinding Steinsvik og styreleder Åse Kleveland. – Første gang jeg traff Tone var da hun troppet opp i departementet og banket i bordet, sier Kleveland.

Munter åpning på Blaafarveværket

Glassgulv i gruvene, utstilling med nordiske hager og ny do. Stemningen var god i Glasshytta på Blaafarveværket sist lørdag – så står også årets attraksjoner og nyheter i særklasse.

Annonse
Lokale nyheter

– Vi har fått et nytt og flott toalettanlegg, så fint at noen trodde at det var det nye direktørkontoret! Administrerende og kunstnerisk direktør Tone Sinding Steinsvik er som alltid entusiastisk og forteller videre; – Vannet har nettopp kommet i kranene, her har det jo vært kuldegrader siden november, og speilene kommer til uka – og SÅ er alt på plass!

Hun forteller om glassgulvet i Koboltgruvene, som næringsminister Monica Mæland åpnet fredag, og som hun nølte litt med å gå ut på, og om det enorme valmtaket på Glasshytta fra 1779 som også er nytt. Den nye turveien rundt hele anlegget er også en av nysatsingene og har allerede rukket å bli veldig populær blant lokalbefolkningen, alle barnehagene som stadig besøker Blaafarveværket, og til publikum forøvrig. Det har vært vesentlige oppgraderinger og fornyelser på Blaafarveværket de siste årene; Haugfoss bru fra 1837 og det gamle vannhjulet er restaurert – viktige elementer av synliggjøringen av industrimuseet. 

– Vårt mål er å bli det fremste gruvemuseum i verden, røper en synlig stolt direktør fra talerstolen i Glasshytta. Talen hennes var også en takketale til alle samarbeidspartnere, museene og private som har lånt ut kunst, til dyktige medarbeidere og til frivillige.

Publikum fikk høre Dr.philos. Marit Ingeborg Lange, som skildret bekjentskapet med ekteparet Kjell Steinsvik og Tone Sinding Steinsvik, om de heftige diskusjonene med Kjell angående Kitty Kielland – Kielland som ble liggende i en skuff mens Langes doktorgrad handlet om Harriet Backer. Utstillingen med Kitty Kielland og Harriet Backer kunne oppleves på Blaafarveværket i 1983. Lange har vært involvert i 13 av utstillingene på Blaafarveværket, og har forsket på nordisk kunsthistorie.

Sinding Steinsvik rettet en særskilt takk til kurator Sandra Lorentzen og kunstfaglig medarbeider Sverre Følstad. Årets utstilling viser hvordan nordiske kunstnere på 1800- og 1900-tallet ble inspirert av nordiske hager.

– Hagen blir fremstilt på forskjellige måter, fra realistiske og naturalistiske skildringer til å romme kunstnernes tanker og følelser, sa Loretzen og trakk blant andre fram Pekka Halonen, Nikolai Astrup og Carl Larsson og deres takknemlige hyllest til markens grøde.

Les også: Grønn drøm på Blaafarveværket

Bildekunstner Marit Roland, som viser utstillingen Papirtegning i Tømmerlåven på Nyfossum, og museumsdirektør ved Storm P. museet i Danmark, Nikolaj Brandt, holdt også taler.

– Det er et eventyr i seg selv å komme hit, sa Brandt, og trakk opp noen paralleller mellom Storm P. og Theodor Kittelsen.

Styreleder Åse Kleveland tok over etter Erik Dalheim i 2016, sa da til Dagsavisen Fremtiden om hvorfor hun hadde takket ja til styreledervervet:

– Fristelsen var ikke til å motstå! Min kjærlighet til Blaafarveværket går mer enn 30 år tilbake. Åse Kleveland var sistemann ut i talekøen, og skrøt av Tone Sinding Steinsvik:

– Når hun taler får man lyst til å reise seg og rope JAAA!

Kleveland fortalte om forventningen og årlige turer til Blaafarveværket: – Reisen hit spiller en rolle, man beveger seg gjennom det lysegrønne mai-landskapet, selv om noen av oss blir svimeslått av pollen. Men størst av alt er likevel; hva får vi se i år? Kunsten har jo stått sentralt på Blaafarveværket i 40 år. Også museet forteller en enestående historie, om utviklingen av en industri som forsynte verden med 80 prosent av all kobolt, om folkene som levde her og om hele industrisamfunnet, avsluttet Kleveland, og oppfordret samtidig alle til å ta en tur i Koboltgruvene: – Som Tone sier; alle har vært på utstillingen, men ingen i gruvene. Kanskje folk kan legge turen TO ganger årlig til Blaafarveværket, så kan man se kunstutstilling på våren og ta et gruvebesøk på høsten!

 

Annonse