Nyheter

– Må løftes mer

Brede Ålien slet lenge med å finne seg lærlingplass. I dag arbeider han som elektriker, og mener at statusen til yrkesfagene må løftes.

Bilde 1 av 2

I går skrev Dagsavisen Fremtiden om Erna Solbergs drammensbesøk. Hun var i byen for å møte to lærlinger i en bedrift som satser på ungdommen og regjeringens yrkesfagløft. Tall fra Buskerud fylkeskommune viser at det er langt flere som får lærlingplass i dag enn det var for noen år siden.

Måtte flytte til Oslo

Brede Ålien er nestleder i Buskerud AUF, og jobber til daglig som elektriker. Han minnes prosessen han måtte gjennom for å skaffe seg lærlingplass.

– Den bedriften jeg planla å begynne som lærling i, gikk av ulike grunner konkurs. Jeg søkte i rundt 20 andre bedrifter, men fikk ikke napp, forteller Ålien.

Da høsten kom og en lærlingplass enda ikke var i boks, bestemte Ålien seg for å ta studiespesialiserende påbygg i vg3.

– En tilfeldighet gjorde at jeg til slutt fikk napp i Oslo høsten etter. Jeg måtte altså flytte meg fra Nesbyen til Oslo på en uke, sier han.

De yrkesfaglige utdanningene har en høyere andel av elever som ikke fullfører. Leder i Buskerud AUF, Bendik Thun, mener at man må fortsette å jobbe for at elevene skal se relevansen mellom det de lærer på skolebenken og det de skal gjøre i arbeidslivet. Han har det siste halvåret vært på flere bedriftsbesøk i forbindelse med at fylkestinget har jobbet mer med en utvekslingsmodell, der elevene er noen dager i bedrift og andre på skolebenken.

– Den klare beskjeden er at det er motiverte lærlinger bedriftene ser etter. Det er demotiverende å bli overlatt til seg selv i jakten på lærlingplass, sier Thun.

– Derfor mener jeg at en slik utvekslingsordning må komme på plass i alle fylker, sier han.

Holdningsendring

Thun bekymrer seg også over at de mest skoleflinke elevene blir oppmuntret til å velge bort yrkesfag.

– Det er gjerne forventet at de med best karakterer skal gå på studiespesialisering, selv om de kanskje ønsker å gå yrkesveien. Vi trenger folk som er flinke til det de driver med.

Brede Ålien fikk selv relativt gode karakterer, men kjente ikke på denne forventningen selv.

– Allikevel opplever jeg at det er for store skiller mellom de studiespesialiserende skolene og de yrkesfaglige. På Kuben skole i Oslo, som er helt ny, er det satset på å skape et miljø rundt yrkesfagene. Det vil nok motivere elevene.

Han mener også at det er bra at regjeringen har valgt å gi mer i lærlingtilskudd, men tror ikke det holder.

– Det må ikke komme dit hen at det blir mer lønnsomt å få en ny lærling fremfor å satse videre på å beholde personen i bedriften. Da virker det mot sin hensikt, sier han.

Mer fra Dagsavisen