Nyheter

– Må lære av historien

– Jeg tror egentlig det er bred enighet blant de fleste om hva som er viktig, sier Henrik Syse.

Henrik Syse (51)

Filosof, forfatter, forsker ved Institutt for fredsforskning, professor ved Bjørknes høyskole, medlem av Nobelkomiteen, og søndagsskolelærer. Holder foredrag om verdier på Nøstetangen norsk Glassmuseum lørdag.

Hvilke verdier bør vi møte framtida med slik du ser det?

– Jeg tror egentlig det er bred enighet blant de fleste om hva som er viktig. De sentrale verdibegrepene som tillit, rettferdighet og respekt er de fleste opptatt av og ser på som viktige. Og den verdien som ligger i å ta oss tid til å lytte til hverandre. Disse verdiene høres kanskje ut som klisjeer, men de er mer krevende enn som så i praksis. Verdibegreper både i det daglige og det globale har mange likheter. I den store politiske debatten, og i det som møter oss i hverdagen – begge steder dreier seg om faktisk å ta verdier på alvor.

Hvilke verdier er i dag truet?

– Verdiene vi snakker om her er på sett og vis alltid truet, i den forstand at vi mennesker har en tendens til å være egoistiske, grådige og kortsiktige. Dette er ikke spesielt for vår tid, selv om vi står overfor en del utfordringer. Vi må derfor bli flinke til å lære av hverandre og av historien. Jeg tror på å løfte fram gode eksempler. Se på Malala, Mor Teresa, Martin Luther King Jr. – mange av dem er viktige forbilder. De prøvde å beskytte noen verdier som vi trenger å være bevisst på.

Er det vanskelig å snakke om disse temaene uten å være (parti) politisk?

– Nei, selv om dette foredraget finner sted midt i en valgkamp, er det ikke partipolitisk. Men politisk er det. Det er ikke noe galt med partipolitikk, men vi trenger mer enn bare det.

Hvordan ble du opptatt av moralfilosofi og verdier?

– Det startet nok med interessen for samfunnet rundt meg, kombinert med min filosofi-interesse: å stille spørsmål, finne gode begreper.

Hva er den viktigste verdien vi gir videre til barna våre?

– Jeg tror jeg vil si respekt, som betyr å se – og å se én gang til. Det handler om å se seg selv og andre, og å behandle seg selv og andre på skikkelig vis. Håp, kjærlighet og rettferdighet henger også nøye sammen med respekt.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Bibelen.

Hva gjør deg lykkelig?

– God tid – i den fulle forstand at jeg har tid og fylle, og tid sammen med andre.

Hvem er din barndomshelt?

– Jeg hadde atskillige, men Matt Dillon i Kruttrøyk var den ultimate helt; tøff og samtidig omtenksom og rettferdig.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg utsetter ting for mye, jeg tenker at jeg kan svare på noe i morgen når jeg burde ha gjort det i dag. Jeg fyller kalenderen med for mange ting.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Tar meg god tid, spiser et godt måltid, lytter til hva andre har å si, leser en bok. På torsdager er jeg av og til gjest i Herreavdelingens platesjappe på radioen og snakker om filosofi og Beatles – den er ikke dum!

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– For barns rettigheter og velferd.

Er det noe du angrer på?

– Ja, men det skal jeg ikke belemre avisens lesere med.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Søndagsskolebarna, og min gode venn fra Hokksund, forfatter Asbjørn Bjornes, som har oversatt Dantes «Den guddommelige komedie», som kommer til høsten.

Mer fra Dagsavisen