Nyheter

«Lykkliga gatan»

– Det som slår meg er jo hvor mangfoldig Konnerudgata var, det var fiskebutikk, kjøttbutikk, kolonial, kiosker, kirker og museum.

Hvem: Runar Myhre (67)

Hva: Forfatter av lokalhistoriske bøker

Hvorfor: Nylig skrevet boka «Konnerudgata i Nybyen»

Fortell om boka di?

– Jeg har skrevet noen bøker før, så når dette dukka opp fikk hjelp og innspill fra kjentfolk som også vokste opp i området; Øyvind Nystøl, Oddvar Danielsen, Sverre Erling Nilsen, Pelle Ohrberg og Tore Thingelstad. Et par av dem bodde i Konnerudbygget, som var landets største boligblokk, og hvor det bodde 75 unger. Vi har møttes noen ganger, Det hadde ikke blitt bok uten dem eller historiene. Men den er skrevet med min innfallsvinkel, og hvordan jeg opplevde området i min oppvekst på 50- og 60- tallet, om bygningene, menneskene og alle butikkene. Jeg har begynt nederst ved den gamle Central-tanken og gått oppover, butikk for butikk, nesten helt opp til Vestfoldabanen. Det som slår meg er jo hvor mangfoldig Konnerudgata var, det var fiskebutikk, kjøttbutikk, kolonial, kiosker, kirker og museum.

Hvorfor har du skrevet denne?

– Jeg har vært lærer 40 år og er nå pensjonist, så da har jeg jo mer tid. Så har jeg tenkt at det kan være moro for ungene mine å få vite litt om hvordan det var i byen før i tida. Jeg tror det er viktig å ta vare på de små historiene som ellers kanskje blir borte.

Hva har du skrevet tidligere, og har du tenkt å gi det ut på forlag?

– Jeg har skrevet fire diktbøker og noen andre; Et år som bestefar, I garderoben, Annen verdenskrig i familien – med historier fra min gamle mor og en onkel. Jeg tjener ikke noe på det, men det er gøy. Den første boka om bandy var det jo litt interesse for. Jeg har jo ikke noe forlag i ryggen, dette er mitt eget prosjekt. Foreløpig når jeg leserne via Facebook, eller på telefon 93037463, ved henvendelse får man kjøpt bøkene mine. Men jeg vurderer å finne ut om støtteordninger så jeg kan gi ut så enda flere får lese.

Hva er tilbakemeldingene du får?

– Ja, har ikke fått delt ut så mange av denne siste enda, men tidligere kinosjef Oddbjørn Solstad, som ikke visste noe om området før Bandidosbomba i 1997, har uærbødig gitt meg terningkast seks, og det er moro.

Kan du røpe en historie fra boka?

– Ungene hoppa over gjerdet på museet for å fiske karpe i dammen. Fisken kunne nesten fanges med henda, det var så grunt. Men så kom vaktmesteren, som ble kalt for «haran» for han løp så fort. Og unga løp og haran etter, han sa han skulle få fatt på «drittungane som hadde hoppa over gjerdet». Boka inneholder mange sånne små historier, ispedd litt fakta fra området.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– For anledningen; oppvekstromanene Beatles av Lars Saabye-Christensen og Hvite Niggere av Ingvar Ambjørnsen. Sistnevnte kjenner jeg litt faktisk, har vært hjemme hos han.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å se barn og barnebarn.

Hvem er din barndomshelt?

– Drafns bandylag på 60 tallet.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Jeg har demonstrert mot Marienlystutbygginga og flere andre ting.

Er det noe du angrer på?

– At jeg ikke tok et hovedfag, i et idrettsfag eller noe.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– En forlegger som vil gi ut bøkene mine.

Mer fra Dagsavisen