Annonse
Kirkeklare: «Luther, fryd og gammen – en renessansefest!» heter konserten som Ensemble Freithoff fremfører palmesøndag. Med Helene Wold, sopran, Daniel Sæther, alt, Vegard Lund, lutt, Kristine Rustad, gambe og Caroline Eidsten Dahl, blokkfløyter. Foto: Privat.

Lyden av påske

Takket være Kulturrådets bidrag blir det også i år vårkonserter, og palmesøndag er Ensemble Freithoff klare i Bragernes kirke.

Annonse
Lokale nyheter

– Vi fikk heldigvis videreført støtten fra Kulturrådet og har fått 130.000 tusen kroner til konserter i vår. Konserten i Bragernes kirke blir den andre i rekken av ni konserter med oss i Ensemble Freithoff, forteller en glad Caroline Eidsten Dahl, og legger til;

– Konserten er en markering av at det er 500 år siden Martin Luther spikret opp sine teser på kirkedøren i Wittenberg.

På hjemmebane

Caroline Eidsten Dahl, som er den blokkfløyte-spillende delen av ensemblet, ser fram til å spille middelaldermusikk på hjemmebane.

– Ja, selv om jeg sognet til Tangen er det Bragernes kirke som kjennes som min hjemmekirke. Det har alltid vært ekstra høytid og spille der. Vi har vært på julaftenmesse i Bragernes, og jeg har spilt mye med broren min Anders (Eidsten Dahl, kantor i Bragernes kirke, red.anm.) og det er ekstra stas, forteller Caroline som er en av flere spilleglade søsken.

– Dessuten er kirkerommet så flott, og begge søsknene mine har giftet seg i Bragernes og jeg spilte inn deler av plata mi, helt på tampen av 2014 der. Så jeg kan trygt si at den kirken betyr noe spesielt for meg, medgir Eidsten Dahl.

Øl og reformasjon

Palmesøndag får publikum en konsertopplevelse med noen av renessansens mesterverker: Fengende polyfoni, danserytmer, koraler og livlige sanger som eksisterte side om side i Luthers mangfoldige og varierte liv. På noen av vårens konserter har ensemblet med en forteller som gir en innsikt i hvordan Luthers liv og virke utspant seg i 1517.

– Vi prøver å avmystifisere Luther, han var en ganske vanlig mann som drakk ni liter øl om dagen, det er kanskje ikke så vanlig, men det var det de hadde. Sikkert litt blanda ut med vann, og han vasket ikke sengetøyet sitt, informerer Caroline Eidsten Dahl med latteren på lur.

Luther var opptatt av all musikk, også det som beveget seg utenfor kirken. Han mente at med musikk kunne man glede de bedrøvede, dempe et hatefullt sinn og til og med fordrive djevelen. Og hvem er ikke enig i dét?

Ensemble Freithoff spiller musikk av Josquin des Prez og Heinrich Isaac, som var blant Luthers store favorittkomponister. Det blir også musikk av Luther selv. Ensemblet framfører også musikk av komponister som lot seg inspirere av Luthers tanker.

Caroline Eidsten Dahl er gift med Freithoffs alt Daniel Sæther, og de to har også mange andre prosjekter på gang utover våren, både med ensemblet, sammen og hver for seg.

– Freithoff skal også spille i Halden, Fredrikstad og i Ås og på Oslo Ladegård, i tillegg til kirkekonsertene, vi prøver å finne tidsriktige og historiske lokaler, konstaterer hun og avslutter; Jeg har dessuten spilt inn to ny plater, den ene med nordisk barokkmusikk og den andre med Telemanns blokkfløytesonater, det er ennå litt usikkert når de kommer ut. Som frilanser er man nødt til å ha flere bein å stå på.

Annonse