Annonse
FOTO. KJELL HERSKEDAL/ NTB SCANPIX

Litt dominerende

– Når det gjelder musikk, er det slik at når politikerne bruker det, bruker de mainstreammusikk som pop og rock. Frp har tidligere satset litt på country for å vise fram folkelighet, sier Frank Aarebrot som kommer til Kongsberg Jazzfestival for å snakke om kulturpolitikk.

Annonse
Lokale nyheter

 

Hvem: Frank Aarebrot (70)

Hva: Velkjent valgforsker

Hvorfor: Kommer til Jazzkonferansen på Kongsberg Jazzfestival for å snakke om kulturpolitikkens historiske rolle i valgkamptider.

 

Du skal delta på Jazzkonferansen i forbindelse med Kongsberg Jazzfestival denne uka, og skal snakke om hva slags rolle kulturpolitikken tradisjonelt har spilt i valgkamptider. Hva slags rolle har den spilt?

– Rollen er relativt begrenset. Det er nok dessverre ikke kulturpolitikk som står i fokus i valgkamper, selv om det er viktig, blant annet i Distrikts-Norge. Når det har vært et fokus på kultur i valgkamp, har det gjerne vært et negativt fokus, som da Carl I. Hagen kritiserte kommuner for pengebruken på kulturhus. Det har vært mer negativt enn positivt fokus på dette. Men dersom du definerer språkpolitikk, som debatten om nynorsk og bokmål, eller utdannings- og skolepolitikk som kulturpolitikk, blir det langt mer fremtredende.

Har kulturpolitikken noensinne vært avgjørende i noen valgkamp i Norge?

– Det er igjen avhengig av hvordan man definerer kulturpolitikk. Skolepolitikk har vært avgjørende. Høyre har jo gjort det bra i valgkamper på skolepolitikk.

Hvor viktig blir kulturpolitikk i denne valgkampen?

– De tingene som angår skolepolitikk, eller integrasjon og bruk av religiøse plagg – det er ting som kan spille en viktig rolle. Ellers har man jo sett at det har vært en tendens til at musikere har blandet seg inn i valgkampen, for eksempel når musikeren er uenig med det partiet som bruker musikken. Det var veldig aktuelt for Trump om opplevde dette hele tida.

Det kommer ikke til å være spesielt store skillelinjer i kulturpolitikken i årets valgkamp. Når det gjelder musikk, er det slik at når politikerne bruker det, bruker de mainstreammusikk som pop og rock. Frp har tidligere satset litt på country for å vise fram folkelighet. Siv Jensen har både brukt countrymusikk og Sputnik effektivt i valgkamp.

Hva slags forhold har du til Kongsberg Jazzfestival og til jazz generelt?

– Mitt forhold til jazz er rimelig marginalt, men kona mi er veldig interessert.

Hvor spennende blir årets valgkamp, og hva kommer de største slagene til å stå om?

– Det som blir spennende å se, er om forholdet sentrum- periferi vil spille en viktig rolle eller om det vil bli en mer tradisjonell duell mellom høyre- og venstresiden. Det kan bli interessant å se om distriktspolitiske elementer kommer til å slå inn for alvor i valgkampen.

Dersom du skal foreta en kvalifisert gjetning: hva slags regjeringskonstellasjon får vi til høsten?

– Det blir faktisk mye mer spennende nå de siste månedene enn det lå an til å bli da Ap lå klart an til å kunne danne regjering. Meningsmålingene sier at dette er spennende begge veier. Erna er på ingen måte uten sjanser, og Jonas har gode muligheter.

Hva gjør deg lykkelig?

– Nei, altså jeg er happy med å jobbe. Jeg er stort sett en happy fyr.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Det er et godt spørsmål. Jeg kan av og til være litt dominerende. Det er jo ikke en altfor positiv egenskap.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Franklin D. Roosevelt kunne jeg hatt lyst til å prate med. Om muligheten for å få skikkelig sosial velferd i Amerika.

Annonse