Nyheter

– Lei av politiets unnskyldninger

Frp-topp Jon Helgheim oppfordrer politiet til å etterforske tiggerne, framfor å stå langs veien og kontrollere uskyldige bilister.

Bilde 1 av 2

«Dessverre er nok også tiggermiljøet i Drammen bare et skalkeskjul for organisert kriminalitet. De forsøpler, stjeler og overfører store summer som stammer fra kriminalitet. Det må gjøres grep!», skrev Helgheim, nybakt innvandringspolitisk talsmann for Frp, da han delte DrammenLive24s nyhet om at en kvinne og en mann fra Romania var pågrepet, på Facebook.

Du bruker sterke ord om en liten gruppe mennesker her?

– Nei, det synes jeg ikke. Alle er enige om at tilreisende tiggere er et problem. I dette tilfellet fant politiet dokumenter som viste overføringer av store beløp til Romania, og det var neppe fra tigging. Når noen etterforsker disse miljøene, som NRK Brennpunkt gjorde i Bergen, så avdekkes det jo grov kriminalitet. Det virker ikke som om politiet i Buskerud ønsker å komme til bunns i denne problematikken.

LES OGSÅ: - Vi kan ikke bruke my ressurser på folk som sitter ute med en kopp foran seg.

Ressursspørsmål

De to rumenerne ble løslatt etter en natt i arresten, uten andre reaksjoner enn at kvinnen – som var mistenkt for mobiltyveri – måtte betale en bot på 2.000 kroner. I DRM 24s oppfølger uttaler Helgheim at han mener politiet må spane på – og kontrollere de rumenske tiggerne daglig.

Marianne Mørch, ved drammenspolitiet, sier de gjerne skulle etterforsket både tiggerne og andre miljøer nærmere, men at ressursene ikke strekker til.

– Det er stadig noe med rumenerne, og det er klart det kan ligge alvorlig kriminalitet bak, men det kan vi ikke dokumentere. Slik ressurssituasjonen er kan vi ikke prioritere dette over for eksempel voldssaker, sier hun.

– Igjen bruker de voldssaker som en unnskyldning for ikke å gjøre noe. Det er klart man kan hente ressurser andre steder. Hvis politiet mistenker tyveri fra norske borgere burde de prioritere det – framfor for eksempel kontroll av uskyldige bilister langs veiene, svarer Helgheim, som mener det handler mer om manglende vilje.

Flere returneres

Blir ikke denne kritikken et spark til eget parti, som tross alt sitter med både justis-, innvandrings- og finansministeren?

– Stortinget vedtar lovene, mens politiet skal håndheve dem. Vi pleier ikke å instruere politiet her i landet. Jeg mener lovverket er godt nok – så lenge det håndheves. Slik det er nå kan det likevel bli nødvendig å forby tigging, selv om det også medfører ulemper.

Leder for kriminalvakta Jan Henrik Håkestad understreker at flere rumenere sendes hjem hvert år, på grunn av lovbrudd, men at ikke alle forhold lar seg bevise.

– Vi kan få inn helnorske kjeltringer også vi, med titusenvis i lommene, uten at det gjør det noe enklere å bevise at pengene stammer fra kriminell aktivitet. Og hvor langt mener Helgheim vi skal gå, for å spore opp hvor penger, som faktisk kan være helt legale, stammer fra? Synes han også det er fornuftig ressursbruk å sende etterforskere til mottakerne i Romania, for å avgjøre om avsender har snakket sant?

– Dette er sjokkerende. Jeg er ingen ekspert på politiarbeid, men spørsmålet er da virkelig ikke hvor pengene ender – for det vet vi – men hvor de kommer fra, parerer stortingspolitikeren.

Ikke enkelt

Helgheim påpeker for øvrig at han synes lite om den stygge kommenteringen i sosiale medier og kommentarfelt. Enten man kritiserer politiet eller tiggerne, mener han saklig diskusjon er eneste måte å komme noen vei.

– Folk må selvsagt oppføre seg – og hatretorikk eller oppfordringer til vold er ingen tjent med. At det kommer så mange innlegg viser likevel den store frustrasjonen blant folk, for de legger jo merke til at politiet ikke gjør noe med tiggerproblemet.

Håkestad sier han ikke har noen forutsetning for å mene tiggerne utgjør noe større problem enn andre.

– Verden er ikke alltid så enkel som den kan synes fra en blåblå gren, konstaterer han.

Mer fra Dagsavisen