Nyheter

Kan solceller gå i pluss?

MDG-leder Ståle Sørensen sier 15 år, Frp-leder Jon Helgheim sier 43 år, men hvem har mest rett om hvor lang tid solcellepaneler bruker på å betale seg selv?

Tirsdag ble det klart at MDG fikk gjennomslag for å installere solcellepaneler for 6 millioner kroner på kommunale bygg i Drammen i løpet av de neste to årene.

– Dersom alt går etter planen, vil investeringen gå i pluss etter 15 år, sa leder i Drammen MDG Ståle Sørensen til Dagsavisen Fremtiden tirsdag.

Fra bystyrets talerstol harselerte leder i Drammen Frp, Jon Helgheim, med forslaget, og siterte et regnestykke utført av blant annet WWF, som viser at det vil ta 43 år før et standard 4 KW solcellesystem betaler seg selv uten subsidier.

Les også: MDG får gjennomslag for seks millioner til solcellepaneler

Flere faktorer spiller inn

Dagsavisen Fremtiden har tatt en prat med en ekspert i bransjen for å høre hva han tenker om de vidt forskjellige estimatene fra de to politikerne.

– Det er veldig forskjellig, avhengig av hvordan man bruker det, sier Bjørn Thorud i Multiconsult til Dagsavisen Fremtiden.

Han har jobbet i solcellebransjen i en årrekke og har gjort flere slike regnestykker.

– Hvis du integrerer det i bygget, og du har et bygningsmateriale som også produserer strøm, kan det lønne seg umiddelbart. I dag koster solceller noen ganger det samme som teglstein – litt avhengig av hva slags design du velger, sier han.

Les også: Slik blir det nye budsjettet for Drammen

To råd til kommunen

Dersom man legger panelene på eksisterende bygg, blir regnestykket et annet.

– Hvis du legger solcellene oppå et eksisterende bygg, kan det både være lønnsomt og ikke lønnsomt. Det kommer blant annet an på hvordan er bygget er utformet og hvor lett det er å integrere det i bygget, sier han og fortsetter:

– Jeg har to råd til kommunen for å få kostnadene ned: for det første at man velger de best egnede byggene. At de er soleksponerte og at det er lett å bygge på dem. Det andre er at man lager ordentlige beskrivelser og anskaffelsesdokumenter. Klarer du å spesifisere så grundig at det ikke er noen tvil om hva som skal leveres, vil leverandørens oppfattelse av risiko være lav og han tør å gå lavt på pris.

Les også: Full ordkrig mellom MDG og Frp

Utdatert regnestykke

Thorud mener regnestykket Helgheim viser til allerede er utdatert, selv om det er fra våren 2016.

– Hvis den er fra i fjor så er den for gammel, sier han om WWF-undersøkelsen, og understreker at tida solcellene bruker på å betale seg selv vil ha falt betraktelig på bare et drøyt år på grunn av utviklingen innen solenergi.

Å komme med nøyaktige anslag på lønnsomheten i solceller nærmer seg umulig, understreker han.

– Det er ikke mange som er så veldig gode til å regne på lønnsomheten i solceller. Det eneste man egentlig vet er at regnestykket blir feil, for man vet ikke hva som skjer med for eksempel strømprisene 30 år fram i tid. Du kan se på det som en fastprisavtale på strøm over 30 år, med mulighet for gratis forlengelse, sier han.

Og hva så med dommen over hvem som har mest rett, Sørensen eller Helgheim?

– Uttalelsen til Frp tror jeg er litt for bastant. Lønnsomheten til solceller blir bare bedre og bedre hele tida og kostnaden fortsetter å synke. Den korteste nedbetalingstiden jeg har sett på et anlegg i Norge er seks år. Jeg tror nok at MDG er nærmest å ha rett, men det er fullt mulig å gjøre ting feil, sier Thorud.

Les også: Foreslår 110 millioner til nytt idrettsanlegg på Berskaug

Forbannet på Helgheim

Ståle Sørensen erkjenner at 15 år ikke er skrevet i stein

– Det er et litt åpent spørsmål. Spørsmålet har en del forutsetninger. Jeg reagerer ikke på at man har et annet syn på det, men på hvordan Jon Helgheim leser forskning. Det er forenklet å si at det garantert betaler seg ned på 15 år, og det er forenklet å si at det ikke gjør det, sier han.

Han understreker at det ikke er nødvendigvis er særlig lønnsomt dersom man tar utgangspunkt i dagens strømpriser, men at disse vil forandre seg mye i kommende år. Helgheims kommentarer fra bystyrets talerstol har han uansett liten sans for.

– Jeg ble ganske forbannet på grunn av tonen han tok innlegget sitt i, fordi han latterliggjør vårt forslag uten å ha satt seg ordentlig inn i det, sier Sørensen, som håper de første solcellepanelene skal være installert neste høst.

Helgheim holder fast på at solceller er ufornuftig pengebruk.

– Vi har 100 prosent ren, fornybar energi fra før. Vannkraft har vi mer enn nok av. Kanskje man får det til med solceller uten å gå i minus, men hva hjelper det, annet enn at det er gøy? sier Helgheim.

– Sammenligner du med vannkraft, slår det så fryktelig dårlig ut at det er ren symbolpolitikk. Hvis vi hadde utvidet minimalt på noen få vannkraftstasjoner, kunne vi nok tatt inn mesteparten av potensialet som finnes på solenergi. Vi har vannkraft både i Drammen og Buskerud, og effektene av solenergi er mikroskopisk i forhold til vannkraften. Hva er vitsen? spør han.

Les også: Skuffet over lite penger til idretten

Mer fra Dagsavisen