Nyheter

Kan han komme hele veien inn?

Arne Nævra seiler ut og inn av Stortinget etterhvert som stemmene telles opp.

Klokka var akkurat passert 20 da Dagsavisen Fremtiden besøkte SVs valgvake på partikontoret i Rådhusgata. Både stemningen og oppslutningen om valgvaken forteller SVs gruppeleder i Drammen bystyre Sadi Emeci at noe er i gjære. Det prikker også litt i Buskeruds førstekandidat Arne Nævra.

- Alt tyder på at dette kan holde veien inn. Ballen har rullet siden slutten av sommerferien, men vi som har levd en stund har fått såpass med overraskelser at vi holder litt igjen før vi innkasserer, sier han.

LES OGSÅ: De spente følelsers natt

Noen tegn er imidlertid nokså solide: En medlemstilstrømning både i Buskerud og på landsbasis, som partiet ikke har sett på flere år.

- Dét er utrolig bra. Først er det nesten for en beslutning å regne og gå inn i en Facebookgruppe, den neste er å stemme. Å så faktisk melde seg inn i partiet varsler noe veldig, veldig lovende, sier Nævra.

For partifellene har han nettopp lest opp SMSen han fikk fra et par som hadde møtt ham i parken: De takker for praten og sier de etter at de møtte ham har lyktes med å overbevise tvilende venner.  Dere kan gjøre en forskjell - godt valg! skriver de.

- Sånne meldinger er tredje generasjon biodrivstoff på tanken! Det kan du skrive som en hilsen til Venstre, smiler naturfotografen fra Lier.

Selv forklarer han medvinden lokalt med privatiseringsspøkelset - ikke minst av jernbane, der han utfordret Aps Martin Kolberg så direkte at det siden kom i klartekst.
-  Jeg tror den saken virket bra, folk vil ikke se sånne Hong Kong-tog på norsk jernbane, sier han. Engasjementet for Steinberg stasjon er en annen togsak han mener å ha vunnet på lokalt.

Dessuten: Navs overføring av over fire milliarder fra i året til private tilbydere. To milliarder i året innenfor barnevernet.

Karriereskifte

Selv om Nævra satt i fylkestinget i Buskerud allerede i 1979-83, er det som fotograf og TV-personlighet de fleste har kjent ham de siste tiårene.

- Jeg har vært nøye på å ikke blande kortene. Jeg hadde min siste sending i mars, og på slutten av serien sier Dag Hessen og flere andre forskere at det de ønsker seg er modige politikere som tør å ta upopulære avgjørelser "i nuet" -  men  som vil være bedre på lang sikt. Vi har kunnskapen, det er politikken det dreier seg om, sier en av dem. Det var ikke noe bestillingsverk, men jeg tenkte jo at det var litt artig: Fjorten dager senere tonet jeg flagg som politiker, ler Nævra.

SAKEN ER OPPDATERT:

Klokka 02 natt til tirsdag er det Arne Nævra (4,9 prosent) som sitter med utjevningsmandatet i fylket, mens Anders Werp (H) trolig må finne på noe annet etter to perioder på Buskerudbenken. De som er inne etter at 95,1 prosent av stemmene er talt opp er:

Martin Kolberg, Lise Christoffersen og Masud Gharahkhani (Ap) - 28,4 (-3,4)

Trond Helleland og Kristin Ørmen Johnsen (H) - 26,9 (-2,2)

Morten Wold og Jon Helgheim (Frp) - 17,4 (-1,2)

Per Olaf Lundteigen (Sp) - 10,8 (+4,7)

Valgdeltakelsen var på 77 prosent, minimalt ned fra 2013. Det er så langt registrert 1011 blanke stemmer.

(Tallene i parentes viser stortingsvalget i 2013).

Mer fra Dagsavisen