Annonse
Snart russ: Anette Johansen, Naomi Zhu Leiva og Mads Rønning på Åssiden VGS har lagt mye tankecirksomhet i hva slags utdanning de søker seg inn på. De har konferert med foreldre og andre, men er enige om at egne interesser veier tyngst. FOTO: PIA SKJØRBERG

Hopper over «friår»

Siden søknadsfrist for universitet og høgskole er i ferien, svarer samordna opptak på spørsmål også i helligdagene. Vi møtte tre unge drammensere som snart går over i studentlivet.

Annonse
Lokale nyheter

Anette, Naomi og Mads går i tredjeklasse på Medier og kommunikasjon ved Åssiden VGS, og er nå i gang med å søke på universiteter og høgskoler. Ingen av dem vet helt nøyaktig hvilket yrke de kommer til å ende opp med, men har valgt å søke seg inn på studier de interesserer seg for. Anette Johansen har helgardert ved å søke på flere fotoskoler, i tillegg til historie og sosiologi. Førstevalget hennes er foto, men hun er også interessert i hvordan mennesker samhandler med hverandre, hvordan et samfunn fungerer og hva som påvirker oss. Hun forteller at foreldrene alltid har oppmuntret henne til at hun skal ta høyere utdanning, men hva hun skal studere, har hun kommet fram til på egen hånd.

Går rett på

– Et friår fristet veldig, men da hadde jeg nok bare blitt liggende på sofaen og ikke fått gjort så mye, så jeg valgte å gå inn for høyere utdanning rett etter videregående, sier Johansen.

Hun understreker at det ikke er krise dersom hun ikke liker studiet hun først prøver seg på. Dersom du velger å studere på offentlig universitet eller høgskole, så betaler du ikke skolepenger for å gå der. Dermed er det fritt fram for å prøve forskjellige utdanninger, til du finner noe som føles riktig for deg.

– Det er ikke verdens undergang om du er 23 og ikke har fullført en utdanning, mener hun.

Japansk

Naomi Zhu Leiva har lenge vært fascinert av japansk animasjon, og da fulgte interessen for japansk språk naturlig etter. Moren hennes er tolk og translatør, så Naomi antar smilende at det ligger til familien. Hun er fortsatt ikke helt sikker på om det er språk hun ønsker å jobbe med til slutt.

– Jeg har ikke lyst til å tenke så veldig mye på arbeidsplass og jobb nå, men jeg har lyst til å begynne med noe jeg syntes er gøy, og det var jo i mitt tilfelle japansk. Også hennes foreldre støttet henne og ment at hun skal få velge hva hun skal studere selv. For Leiva har det ikke fristet å ta noe friår, fordi hun føler at jo tidligere hun blir ferdig med utdanningen, jo bedre. Slik kan hun lære flere andre ting også, for eksempel medievitenskap.

Leiva tror at det viktigste når man skal velge utdanning er å finne seg selv. Slik tenker Mads Rønning også, når han søker både handel-, psykologi- og naprapatutdannelse. Han har alltid har hatt drømmer, men først nylig har drømmene begynt å handle om en jobb innen noe fysisk eller treningsrelatert. Han har fått veiledning av både rådgiver og foreldre, men hans egne meninger og ønsker veier tyngst. Selv om det er v iktig å tenke selv, har han også vurdert hva som kan komme til å være nyttig i framtida.

– Det blir jo bare mer og mer av livsstilsykdommer og sånt, og naprapater og kiropraktorer kan hjelpe med sånt, sier Mads Rønning.

På www.samordnaopptak.no ligger åpningstider for hele påskeuka.

Her kan du også finne svar på ofte stilte spørsmål.

De er også på Facebook med generell info om opptaksprosessen.

Annonse