Nyheter

– Har ikke forstått hva høring er

Å stoppe forslaget til reguleringsplan i formannskapet er ikke lite demokratisk – det er å være uenig i en byutvikling, sier Thorbjørn Geirbo i Miljøpartiet De Grønne.

Bilde 1 av 2

– Offentlig høring er ikke for at politikerne skal telle opp hvor mange positive og hvor mange negative merknader man får, men for å være sikker på at man ikke har oversett opplysninger eller konsekvenser man burde visst om, skriver MDG-politikeren i et innlegg til Drammens Tidende som ble publisert onsdag. Her går han nitid gjennom hvordan kommunal saksgang forløper, og påpeker at det er bystyret som har delegert til formannskapet å vurdere om reguleringsplaner skal legges ut, eller avvises.

– Jeg skrev det fordi ordføreren på sin blogg sa det er viktig å lytte til folk ved å legge saken ut på høring, og at alternativet var lite demokratisk. Han mener det gir bedre medvirkning, noe jeg mener jeg er feil. Da har han ikke forstått hva offentlig ettersyn er, utdyper Geirbo til Dagsavisen Fremtiden.

LES OGSÅ: – Oppsiktsvekkende av ordføreren

– Fornuftig byutvikling?

Geirbo minner om at hvis noen vil lytte til folket, har Høyre selv gjennomført en undersøkelse om dette for få uker siden.

– Det er heller ingenting som hindrer ham i å prate med folk. Saken er grundig debattert, som del av kommuneplanen, men to partier har skjøvet dette foran seg, i stedet for å se på det da kommunedelplanen ble behandlet, sier han. For ham er spørsmålet fortsatt det samme: – Er dette en fornuftig måte å drive byutvikling på? Det mener jeg det ikke er, og dermed har det mindre med reguleringsplanen å gjøre, enn med en kommunedelplan som vi ønsker å endre, sier Geirbo (MDG). Også Thomas Krekling i Lenge Leve Marienlyst stusser.

– I ett og samme innlegg sier ordføreren at han vil lytte, og at utbyggingen vil bli gjennomført om den er bærekraftig. Der truer han igjen med at det ikke vil skje noe for idretten på mange, mange år om ikke utbygging skjer nå. Formannskapet er en del av prosessen han har forsvart tidligere, så å si at de ikke kan avgjøre, henger ikke på greip, sier Krekling.

LES OGSÅ: Vil ikke love reguleringsplan i oktober

–KrF må si fra

I et innlegg på dt.no uttrykker Lenge Leve Marienlyst frykt for at tette bånd mellom Høyre og administrasjonen skal føre til at saken treneres og utsettes fra oktober til november. Thorbjørn Faber Geirbo har ingen grunn til å tro at saken blir trenert, og vil ikke spekulere i det.

Men hva kan det bety for sakens utfall om den skulle komme opp i november i stedet for oktober?

– Dersom Yousuf Gilani (V) mot formodning ikke møter, kan det hende det står på om KrF vil ha planen eller ikke, og det synes jeg de skal finne ut av. Ting man legger ut til offentlig ettersyn skal være noe man ønsker å gjennomføre, for å se om det er nye momenter. Er det ikke det, går man videre. De må vær så god å finne ut av om de vil dette eller ikke, sier Geirbo.

KrF-nei til full utbygging

Odd Gusrud (KrF) vil ha noe helt annet enn det som er vist hittil, men vil si ja til å sende reguleringsplan på høring.
– Det synes vi er realt, og håper at rådmannen har tatt hensyn til våre innvendinger om mer moderat utbygging, noe helt annet enn det som er skissert hittil. Vi går ikke inn for en full utbygging av Marienlyst.
Hva legger du i full utbygging?
 – I programmet vi gikk til valg på, og skal være tro mot, går vi inn for moderat utbygging. Samarbeidsavtalen har også klausuler det, og om økonomi.
Hvis det skulle bli dere som sitter på vippen, er det tid for å si fra om man ønsker utbygging eller ikke, mener Thorbjørn Geirbo.
– Vi vil se hva som kommer og ta det derfra. Det blir offentlige møter så vi får tilbakemelding fra folk i en vanskelig sak. Vi er trygge på vårt standpunkt, og folk kan stole på KrF.

Gruppeleder i Høyre, Tove Paule, føler seg ikke truffet av aksjonsgruppa Lenge Leve Marienlysts bekymring over Høyres innflytelse på administrasjonen.

– Jeg har i hvert fall ikke hatt noen innvirkning på når saken skal opp. Jeg er mest opptatt av at sakene er godt utredet, og trenger man litt ekstra tid, synes jeg man skal få det, sier hun til Dagsavisen Fremtiden fredag morgen.
Har gruppelederne blitt holdt orientert om arbeidet underveis, eller venter dere som alle andre på hvilke papirer som legges ut til møtet?
– Vi har ikke fått noe underveis. Det siste vi hadde, var et møtemellom gruppelederne i de fire samarbeidspartiene før valget . Der var vi enige om å stå på samarbeidsavtalen.

Mer fra Dagsavisen