Nyheter

- Hadde jeg byttet plass, ville jeg kanskje vært kristen. Nasjonalitet og religion er tilfeldighet.

Søndag feirer muslimer over hele verden slutten på fastemåneden ramadan. For Semra Ugur betyr Eid økt etterspørsel etter god mat og søte kaker - kaloribomber, rett og slett!

Semra Ugur eier og driver Elite Mat i Drammen. Vi møtte henne for en prat om Eid og tradisjoner.

Hvordan feirer du Eid?

– Frem til nå har jeg Eid på butikken, men i år faller dagen på en søndag, så jeg har invitert venner over til feiring. Vi feirer at fastemåneden Ramadan er over. I Norge er det lange dager, og det kan være tøft å faste. Men poenget er at vi skal gå i oss selv og tenke over hvorfor vi faster, ikke bare holde ut til vi kan spise. Det er en familiehøytid, og det er vanlig at man går på besøk til forskjellige venner, familie og naboer. I år er det nok mange som har reist på ferie også. Det er litt som påsken når alle nordmenn drar på fjellet! Også spiser man mye god mat.

Ja – siden vi er i en matbutikk, kan du fortelle litt om mattradisjonene?

– Det er baklava det går mest av for tida, og det er en søt kake. Mange veldig tynne lefser som er lagt lagvis, og med pistasj eller valnøtter i midten. Dette dyppes i sukkerlake, og serveres med krem eller is. Ellers så selger vi mye ferskt brød som folk gjerne spiser til frokost. Generelt så varierer tradisjonene varierer veldig fra familie til familie og land til land. Men det er en festdag, så maten er ekstra god og i ekstra store mengder. I tillegg er det en rekke andre søtsaker i tillegg til Baklava, som folk spiser. Kaloribomber, rett og slett.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Paulo Coelhos "Alkymisten". Den betydde veldig mye for meg. Jeg leste den da jeg var i en vanskelig situasjon, og boka ga meg veldig mye håp.

Hva gjør deg lykkelig?

– Dype, gode samtaler med gode venner. Eller egentlig å snakke generelt!

Hvem var din barndomshelt?

– Nei, jeg hadde egentlig ikke en spesiell barndomshelt, men jeg ser veldig opp til personer som er sterke. Det var en periode i livet jeg prøvde hardt å unngå smerte. Etter hvert forsto jeg at det ikke er å være sterk, styrken ligger i å kunne stå i smerten.

Hva misliker mest ved deg selv?

– Det hender at jeg snakker altfor mye og forteller ting til folk som ikke fortjener å vite det. Jeg er ikke redd for å være åpen, men iblant kan man sitte tilbake med en tomhet fordi man har snakket for mye.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Spiser alt, altfor mye. Særlig når jeg har disse gode samtalene med venner, da fyller jeg på porsjonen for å forlenge nytelsen.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Urettferdighet. Et spørsmål jeg har stilt meg selv og andre i all tid er knyttet til urettferdighet. Hvorfor blir noen født med eller uten privilegier? Hvorfor blir de født i det landet, i den religioner. Hvorfor ble vi sånn? Religioner, ikke bare islam, men kjernen i alle religioner, er å få folk til å tenke og sameksistere. Hadde jeg byttet plass med noen andre, ville jeg kanskje vært kristen. Nasjonalitet og religion er bare tilfeldighet. Det å bevisst være urettferdig, er vel den verste synden man kan gjøre.

Er det noen du angrer på?

– Jeg er litt selvkritisk, så jeg har nok angret på mye. Samtidig har jeg innsett at det har gjort meg til den jeg er.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Per Fugelli.

Mer fra Dagsavisen